Grenaa havn terrorsikres pr. den 1. Juli
For at bevare den internationale trafik sikres havnen bla. med 1,3 km hegn. Efter den 1. juli er størstedelen af havnen således lukket for al uvedkommende trafik 24 timer i døgnet
Grenaa havn er for øjeblikket ved at blive terrorsikret efter FNs regler, så den fortsat kan fungere som international havn. Sikringen betyder bl.a., at der sættes hegn op omkring store dele af havnen, videoovervågningen øges og alle personer med tilknytning til havnen udstyres med ID-kort for at kunne færdes på området:
- Vi gør det ikke for at genere nogen, men for at følge de internationale regler om sikring af havnefaciliteter, siger teknisk chef i Grenaa Havn A/S, Eivin Stein Laursen, som også er sikkerhedsansvarlig.
Formålet er, at vi alle skal være mere opmærksomme på de unormale ting, som sker. Kommer der et hul i hegnet, står der uledsaget bagage eller gods på havnen, går der folk rundt uden synligt ID-kort m.v. Fremover vil opmærksomheden ganske enkelt være skærpet omkring de daglige forhold, så vi endnu bedre er med til at sikre de losninger og specielt de lastninger, der foregår, oplyser Eivin Stein Laursen, og fortsætter:
Vi tror ikke, at vi fanger en international terrorist. Men ved at opfylde FNs krav er vi med til at sikre de skibe, der kommer til Grenaa, så vi fortsat kan være en international, transportsikret havn.
Det er den internationale Maritime Organisation (IMO) under FN, der har udarbejdet de skærpede sikkerhedsregler, som en direkte følge af terrorangrebene i USA i 1. september 2001. EU forbereder i øvrigt endnu skrappere krav til indsatsen mod havneterror.
Fremover vil der være fem sikringsområder på Grenaa havn:
Færgeområdet i sydhavnen, trafikhavnen fra skibsværfterne til Saltbækken, der er havnens nordlige grænse, oliepieren og skrotningsområdet. Derudover etableres et ad hoc-område på Nordre Kajgade, hvor der sikres, når der skal laster til eller fra frysehuset Green Frost.
Alle, som færdes i disse områder, skal fremover bære et synligt ID-kort. Det gælder medarbejdere i Grenaa Havn A/S og medarbejdere i de virksomheder som ligger i sikkerhedsområderne. Ingen personer uden ID-kort vil fremover have adgang til de sikrede områder. Personer, der skal på kortere ophold på havnen, skal udstyres med et gæste-IDkort på Havnekontoret hos Grenaa Havn A/S eller hos en af de virksomheder på havnen, der ligger i de nye sikkerhedsområder.
Samlet sættes der i 1,3 km hegn op på havnen, og adgangsportene vil være lukket i længere perioder end hidtil, men dog i første omgang være åbne i dagtimerne.
Videoovervågningen på havnen vil samtidig blive skærpet bl.a. ved indsejlingen til havnen.
Grenaa Havn A/S har uddannet fem sikkerhedsledere, mens rederiet Stena Line har fået uddannet to. Derudover har alle ansatte i Grenaa Havn A/S samt en række nøglemedarbejdere i virksomhederne på havnen gennemgået forskellige, specielle sikkerhedskurser.
De nye sikkerheds-bestemmelser træder i kraft 1. juli. Udarbejdelsen af de lokale sikrings-tiltag er sket i et samarbejde mellem politimesteren og beredskabschefen i Grenaa samt Grenaa Havn A/S. Det er Kystdirektoratet, der som ansvarlig myndighed har godkendt de forskellige planer.
Den sikkerhedsansvarlige, teknisk chef Eivin Stein Laursen, Grenaa Havn A/S, foran en af de porte, som er et led i den internationale terrorsikring af havnefaciliteter.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex