Socialdemokraten Torben Hansen reagerer i det følgende på 2 indlæg fra lokale Venstre-folk, der efter hans opfattelse er næsten ens, og som behændigt undgår at berøre, hvad det var præcist, der skilte regering og oppositon op til forliget. Han skriver:
”Når du har en dårlig sag, så tal om noget andet og gerne lidt skingert. Det er hovedlinierne i såvel Kim Andersens (d. 28. juni) som Else Winther Andersens (d. 26. juni) læserbreve i Randers Amtsavis vedrørende den kommunale struktur og den smalle aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti.
Det må endvidere glæde Venstres pressetjeneste, at temaet er det samme i begge læserbreve. Det gør nu ikke indholdet mere rigtigt, tværtimod, men viser bare desperationen i Venstre over at have over at have lavet endnu et smalt forlig og et folig, som giver mere stat og færre lokale og regionale folkevalgte.
Socialdemokraterne er gået til forhandlingerne om en strukturreform med dét klare mål at nå en bred aftale, der kunne sikre landets borgere en bedre offentlig service – og give de ansatte og folkevalgte et bæredygtigt og langtidsholdbart grundlag at arbejde ud fra.
Men regeringen ville det anderledes. Socialdemokratiet har forgæves forsøgt at få regeringens bud på de milliard-store økonomiske og servicemæssige konsekvenser af en ændret opgavefordeling mellem kommuner, regioner og staten. Det har lige siden januar været et socialdemokratisk hovedkrav.
Alligevel har regeringen ikke på noget tidspunkt kunnet give et overblik over de omfattende økonomiske konsekvenser. De vil end ikke blive udarbejdet, når den nødvendige lovgivning skal gennemføres efter nytår. Det er en helt urimelig og vanvittig handling fra regeringens side, at man gennemfører en stor reform, der rykker rundt på den offentlige sektor, uden at vide, hvad de økonomiske konsekvenser er for borgere, institutioner, stat, amt og kommuner.
Vi taler store tocifrede milliardbeløb, som ikke figurerer nogen steder, og som i sidste ende skal betales af borgere og brugere af offentlige institutioner.
Èn af Venstres myter, som de ihærdigt forsøger at sælge, er, at der i realiteten var fuld enighed mellem regeringen og SR, da sammenbruddet kom. Intet er mere forkert. På 16 vigtige punkter var der stadigvæk uenighed, da sammenbruddet kom. Der var f.eks. ikke enighed om beskæftigelses- og arbejdsmarkedsområdet, natur- og miljøområdet og placering af institutioner for børn og unge.
Det ville have klædt både Else Winther Andersen og Kim Andersen, at de i deres indlæg havde nævnt de konkrete 16 punkter, som netop viste afstanden, men det vil selvfølgelig ikke passe ind i billedet, ind i den myte, som Venstre forsøger at sætte efter endnu et af regeringens helt smalle forlig. Jeg vil dog gerne hjælpe dem og gøre opmærksom på, at punkterne kan læses på Socialdemokratiets hjemmeside.
Efter forløbet kan det konstateres, at regeringen ikke var forhandlingsduelig, og i sidste ende bliver det borgere, brugere og ansatte, der kommer til at betale regningen for regeringens ufinansierede smalle aftale, der viser, at regeringen betragter gold blokpolitik som en vej frem. Dét skal Socialdemokratiet være de første til at beklage.”
Skrevet af Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen i Randers Amtsavis onsdag d. 7. juli
Kilde: Randers Amtsavis
Rex