Der var ingen slinger i valsen, da Grenaa Byråd tirsdag i sidste uge skulle tage endelig stilling til Smykkemuséet Ringens videre skæbne. Et enigt byråd besluttede, at det var slut med flere kommunale driftstilskud til foretagendet, og man var næsten også helt enige om, hvordan muséet skal afvikles.
Bent Andersen fra Dansk Folkeparti foretrak en regulær konkurs, hvor kommunen stiller op i køen af kreditorer for at få del i værdierne i konkursboet. De øvrige byrådsmedlemmer var indstillet på en knap så dramatisk afvikling af muséet, hvilket er ensbetydende med, at blandt andre kommunen afskriver sit tilgodehavende i muséet, der aldrig blev den store publikumssucces, omend Hendes Majestæt Dronning Margrethe var en af dem, der nåede at besøge muséet inden det lukkede ned i efteråret 2003. Siden er der i og udenfor fondsbestyrelsen bag muséet blevet arbejdet på en rekonstruktion af muséet. Den 11. maj blev en eventuel rekonstruktion af Ringen diskuteret i Økonomiudvalget. Udvalget valgte at udsætte sagen, samtidig med, at man vedtog, at anmode fondsbestyrelsen om at fremsende årsregnskab for 2003, et nyt driftsbudget for 2004, en plan for afvikling af den ophobede gæld samt oplysninger om fondsbestyrelsens person-sammensætning. I et brev til fondsbestyrelsens formand, advokat Erik Justesen, dateret den 13. maj, udbad Grenaa Kommune sig det nævnte materiale.
Ultimatum fra
fondsbestyrelse
»Svaret« fra Erik Justesen kommer pr. mail den 20. juni. Heri stiller han nærmest kommunen et ultimatum - uden på nogen måde at aflevere hverken det ene eller det andet af det kommunen har bedt om af materiale. Erik Justesen skriver, at medmindre Grenaa Kommune ændrer holdning og yder Ringen et årligt, vedvarende driftstilskud i størrelsesordenen 400.-450.000 kroner, ønsker fondsbestyrelsen at afvikle Ringen ved at overlade deponerede og indlånte effekter til Koldinghus, mod at man her etablerer en afdeling for moderne dansk smykkekunst. Desuden sælge de indkøbte og gavemodtagne smykker og relevant inventar fra Ringen til Koldinghus, og bruge salgsprovenuet til betaling af udestående til kreditorer - minus Djurslands Bank og Grenaa Kommune, der således begge opfordres til at opgive deres tilgodehavende. I modsat fald vil fondsbestyrelsen indgive konkursbegæring ved skifteretten.
Siden januar har en arbejdsgruppe arbejdet seriøst på at finde alternative løsninger og finde frem til et driftsbudget på et realistisk niveau. Men fondsbestyrelsen deltog ikke i dette arbejde, og i byrådet blev der ikke lagt fingrene imellem overfor fondsbestyrelsens gøren og laden i sagen.
– Fondsbestyrelsen har opført sig arrogant og ikke leveret de lovede regnskaber og budgetter - endsige mødt op til relevante møder. Den har med andre ord ageret uprofessionelt, sagde Venstre’s Jørgen Katholm, der dog stadig mente, at kommunen skulle forsøge nogle ting alligevel. Også selv om det måske løber ind i politisk modvind.
– Men en anden god gang skal vi altså gi’ et givent udviklingsprojekt noget mere tid. Minimum 3 år. Alt andet er ikke rimeligt, sagde Jørgen Katholm.
Partifællen Knud Kildal, der sammen med socialdemokraten Niels Erik Iversen var kommunens repræsentanter i arbejdsgruppen, var heller ikke imponeret over fondsbetyrelsen.
– Ubehagelige henvendelser til repræsentanter fra venneforeningen, mangel på økonomisk styring, gentagne forsømmelser af pligter som er naturlige for en fondsbestyrelse og til slut et ultimativt krav, som man burde vide var uspiseligt for Grenaa Kommune. Formanden har udtalt i Stiftstidende, at man var skuffet over, at vi har afvist at give yderligere driftstilskud til muséet. Lad mig kommentere det på følgende vis: Skuffelsen er helt og aldeles på vores side, sagde Knud Kildal.
Borgmester Gert Schou’s kommentar var, at kommunen ikke længere kunne gøre noget for at holde muséet oven vande.
– Der er blevet brugt mange gode kræfter på det her, og det er ærgerligt, at det ikke lykkedes. Det skal dog ikke forhindre os i at prøve til igen, omend det nok ikke lige skal være museumsdrift. Jeg er enig med Jørgen Katholm i, at vi skal give tingene en fair chance for at udvikle sig, og en 3-årig driftsperiode er nok et minimum. For mit eget vedkommende må jeg erkende to fodfejl. Dels var det en fejl at gå ind i fondsbestyrelsen, når jeg samtidig har været kontrollerende myndighed som medlem af byrådet. Og dels var det en fejl, at jeg gik i spidsen for en fundraising lokalt, omend jeg mente, at byrådet havde bedt mig om det. Her til slut skal der lyde en stor tak til venneforeningen, der har ydet et stort og flot arbejde, sagde Gert Schou.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex