DALSTRUP – Snart skal en omfattende renovation og ombygning i gang på Dalstrup Centret. I den nye lokalplan tilstræbes det dog, at området bevarer så meget af sit oprindelige udseende som muligt. Lokalplanen er lagt ud til høring frem til den 17. august.
Fra fattiggård samt arbejdsanstalt til plejeanstalt til efterskolen Fremtidsbroen og nu til en lukket sikret institution. Det sidste skift for Dalstrup Centret fra efterskole til sikret institution er af Kommunen skønnet til at være så væsentlig en ændring i anvendelse, at der skal laves en ny lokalplan.
I den nye lokalplan er der lagt vægt på, at området skal fremtræde så oprindeligt som muligt. Parkanlægget og gravpladsen skal reetableres, kapellet skal bevares og bygningerne skal udvendigt renoveres, så stedet holder den oprindelige stil.
Den nye anvendelse som sikret institution kræver dog nogle ændringer, der skal være med til at gøre den ”sikret”. Planen er at lave sikringshegn mod sydøst og nordvest samt inde i gården. Ved hovedbygningens indgang skal der laves en sluse, hvor man kan køre en ny beboer ind, lukke udgangene og sluse beboeren videre ind i selve bygningen. Der må maksimalt være 10 unge kriminelle ind i bygningen ad gangen.
Borgere i Dalstrup by har udtrykt et ønske om, at bl.a. parken igen måtte blive trimmet. I den nye lokalplan, som er lavet i samarbejde med Amtet, skal parken igen være åben for offentligheden og den skal bringes tilbage til det oprindelige udseende og, ikke mindst, holdes ved lige. Gravpladsen, der i mange år er forfaldet skal også bringes i stand. I græsset ligger gravsten med navne på nogle af plejehjemmets beboere.
På grunden ligger også kapellet. Indvendigt er der en fantastisk udsmykning lavet af Ovartaci. Britta Mosdal fra Djurslands Museum har forsøgt at få bygningen fredet, men måske ligger det for langt fra København? Men den nye lokalplan siger, at kapellet skal holdes ved lige, så nu skulle det alligevel blive sikret for eftertiden.
De to beboelsesbygninger, der hører til ejendommen må ifølge lokalplanen kun anvendes til beboelse, det kunne for eksempel være til bofællesskaber, eller administration. Administrations- og værkstedsbygningerne skal anvendes til beboelse, administration og værksteder.
Der kan gøres indsigelser mod lokalplanen frem til den 17. august.
10 unge kriminelle skal kunne holdes under opsyn på Dalstrupcentret. Det kræver sikring af bygningerne, hvilket bla. indebærer opbygning af nogle udvendige gårde i hegn af presgitter (perforerede jernplader). Ved indgangen laves en sluse, hvor beboerne kan sluses ind og ud.
Ovartaci på Dalstrup
DALSTRUP – Tosset, men genial. Det er manges vurdering af Louis Marcussen, der under sin langvarige indlæggelse på Psykiatrisk Hospital i Risskov frembragte mange stærke kunstværker. Under sin indlæggelse kom han også til Daltsrupcentret, hvor han bl.a. udsmykkede kapellet. I bogen: ”De psykiatriske plejeanstalter på Djursland” har Verner Beyer Petersen fortalt om udsmykningen og historien om Dalstrup Centrets historie. Nedenfor er et udsnit af bogen genfortalt.
Fra 1932 og ti år frem var Louis Marcussen patient på Dalstrup Plejecentral. Louis Marcussen kaldte sig selv for Ovartaci. Han anså sig selv som overtossen eller overtossi på godt jysk, hvilket på lidt finere skrevet lydsprog også kan skrives ovartaci.
I sommeren 1932 får Ovartaci lov til at udsmykke kapellet. I løbet af tre til fire måneder udsmykker han de fire vægge og maler blandt andet, en søjleport. Midt i denne søjleport maler han Kristus omgivet af to engle. Den togaklædte og stråleomkransede Kristus står med åbne arme, som om han ville byde kapellets levende og døde gæster velkommen.
Alle er yderst tilfredse med udsmykningen.
Men en mørk vinternat får Ovartaci et syn: Kristus kommer på nattevisit. Han er sur – han er stærkt utilfreds med at hænge på væggen i kapellet på en nerveklinik, ja, en galeanstalt og et tossehus: Ikke nok med at de, der ligger i kapellet, er døde, men de er tilmed også tosser – døde tosser. Kristus vil tages ud af kapellet – nu! Ovartaci vader gennem snedriver til kapellet, hvor han slår en rude ind og overmaler det hele. I stedet for Kristus maler han nu en almindelig sød lille kvinde – en dejlig nøgen kvinde, hvilket i stedet gør både præst og inspektøren på Dalstrup Plejecentral sure. Dalstup Plejecentrals snedker Klæder hende tækkelig på med et lændeklæde med et stykke pap. Kort tid efter bliver pappet skiftet ud med et tøjstykke. Slutteligt males hele værket over.
Værket blev i 1980’erne igen afdækket og kan nu ses i kapellet.
Der er mere om Ovartaci i bogen ”De psykiatriske plejeanstalter på Djursland”, der bl.a. også fortæller om livet på Dalstrup og Råmosegård plejeanstalter og tidligere tiders syn på Psykisk syge og behandling af de syge. Læsning, der kan få en til at glæde sig over, at vi lever i en anden tid – skulle man blive diagnosticeret til at være galning.
Skrevet af Ellen K. Hvidt i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 6. juli
Kilde: Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs
Rex