Tak til
 






  
05/05 2023

Strukturdebat: Længe leve Kronjylland!

Vi har på det seneste bragt mange indlæg imod den nyligt vedtagne strukturreform. I dagens avis har vi imidlertid fundet et positivt indlæg, der i sit indhold også berører både Rougsø og Sønderhald, da det handler om alle de fordele, skribenten mener, der er ved at slå Randers og kommunerne omkring fjorden sammen. Han skriver:


”Det er temmelig interessant at tænke på, at Randers inden så længe bliver landfast med både Kattegat og Vesterhavet i den nye region Midtjylland. En spændende region, der skal have Viborg som hovedsæde. Lad os få det bedste ud af denne nye mulighed for samarbejde på tværs henover Jyllands højderyg.
Det giver pespektiver at se vores nye ”verdenskort” fra Kattegat og Østjyllands fede jorde med driftighed, hen over den midtjyske akse, krydret med jysk besindighed, ud til Vesterhavet og vestkystens blæsende udsyn og stille eftertænksomhed. Det er da noget, der rykker!
Det har vakt nogen undren, at Viborg er valgt som hovedsæde i vores nye region – og ikke Århus. Det synes jeg er helt i orden. Nu har vi hér i Randers brugt en del krudt på de senere år at lokalisere os i forhold til både Ålborg og Århus, og det indgår også i høj grad i vores nye branding af Randers.
Med den nye region Midtjylland får vi nu mulighed for at orientere os i en helt ny retning – vestpå. Mod tingstedet, juraen og kongebyen Viborg, mod uldjydernes hovedstad Herning, kulturcentret Holstebro og Ringkøbing, Skjern og Holmsland med vandkultur og ferieparadis.
Århus er jo stadig med i den nye region og kan sammen med Horsens og Samsø yde deres bidrag som vinduet mod øst, hvorfra vores verden kommer og går. I den nye region har vi i bogstavelig forstand adgang til alle kontienter og verdenshave. Det er ik` så ringe endda!
1. januar 2005 er sidste frist for frivillige kommunesammenlægninger, og i november 2005 skal der vælges nye byråd og nyt regionsråd. Randers er godt engageret i drøftelserne om kommunesammenlægninger og/eller samarbejde mellem de syv kronjyske kommuner: Purhus, Nørhald, Mariager, Langå, Sønderhald, Rougsø og Randers. Det er borgmestrene og byrådene fra de syv kommuner, der i øjeblikket er ved at fastlægge grænserne for ”det nye Østjylland”, og vi ønsker dem held og lykke med opgaven.
Jeg kunne godt ønske mig, at vi fik en fælles fremtid sammen, fordi vi allerede nu i vores indbyrdes samarbejde mellem kommunerne er blevet hinandens forudsætning. Der ligger spændende muligheder i et gensidigt og tillidsfuldt samarbejde, som alle vil kunne nyde godt af.
Og så synes jeg, at Randers skal strække sig meget langt for at vise, at vi gerne vil samarbejde – ikke bare for at få egne fordele og gevinster, men for at bidrage til udvikling og nye muligheder til gavn for det samarbejdende Kronjylland. Og den nye midtjyske region, som bliver en realitet fra januar 2007.
Tanken om en stor-region i stedet for det velkendte amt fik mig til at gå lidt på opdagelse for at finde ud af, hvad der egentlig gemmer sig bagved ordet ”region”. Oprindeligt er det jo ikke et dansk ord, så jeg fandt mit leksikon frem.
Ordet region er latin og betyder område. I geografisk betydning er det et område eller territorium, der kan være mere eller mindre velafgrænset og er præget af ét eller flere fællestræk, der adskiller det fra omgivelserne.
Drejer det sig om naturforhold, taler man om naturlige regioner. Homogene eller formelle kaldes regioner, der domineres af énsartethed, f.eks. et villakvarter. Funktionelle regioner er knyttet organisatorisk sammen, f.eks. et butikscenters kundeopland. Et særligt tilfælde er de administrative regioner, kommuner, amter og stater.
I vores tid har vi oftest hørt regions-begrebet brugt om ikke særligt præcist definerede områder, der er mindre end staterne eller på tværs af dem, f.eks. Øresundsregionen. Disse områder ser ud til at få større og større betydning i den politiske og økonomiske udvikling.
Når vi taler om region hér i Østjylland, er dét, vi måske kender allerbedst, begrebet ”regionalradio”. Danmarks Radio har ni regionale énheder. De blev etableret i 1973 som en del af Provinsafdelingen, men blev i 1983 overført til DR-Radio. I begyndelsen havde regionalradioen kun begrænset sendetid, overvejende bestående af nyheder. Det blev siden udvidet og indgik fra 1997 i kanalen P4, som jo i dag med sit rigt varierede udbud af underholdning og regionalt stof er blevet til Østjyllands Radio – og nærmest er blevet vores egen radio!
Nu er den nye strukturreform politisk vedtaget. På et tidspunkt så det ud til, at der kunne blive et bredt politisk flertal i Folketinget for den nye struktur, men sådan blev det som bekendt ikke.
Men udviklingen kan ikke gå i stå. Om den nye strukturreform bliver en succés afhænger ikke så meget af Folketinget. Det er ude i hver enkelt af de involverede kommuner, succésen skal hentes.
Derfor er der desto større grund til at ønske de syv kronjyske borgmestre og deres byråd lykke på rejsen. De holder faktisk din og min fremtid i hænderne – og jeg drømmer om en lys og lykkelig fremtid i mit dejlige Kronjylland. Det tror jeg også, de gør!”

Skrevet af seniorkonsulent Per Boysen fra Randers i Randers Amtsavis fredag d. 9. juli

Kilde: Randers Amtsavis

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam