Regeringen og dansk folkeparti laver nu deres egen aftale om fremtidens kommunestyre.
Uden et bredt flertal. Uden at gøre klart, hvilken økonomisk fordeling der skal være mellem fremtidens kommuner. Det er rigtig skidt for det lokale selvstyre.
Situationen på Djursland kan illustrere, hvorfor regeringens smalle kurs er dårlig. Her er nu otte kommuner. Nogle ønsker, at de ikke lægges sammen, nogle at de alle lægges sammen til én, stor kommune, og så er der varianter mellem en og otte.
En mellemvariant med tre kommuner, nemlig Syd-, Nord- og Vestdjursland, kan give et Djursland der er opdelt i et sydligt »whiskybælte« op til Århus, og »fattigrøvs«- eller udkantkommuner. Medmindre der sker en fornuftig udligning mellem Danmarks kommuner, der tilgodeser de som har mange overførselsindkomster. Men det økonomiske grundlag har regeringen ikke gjort klart.
Der er et ganske godt og tillidsfuldt samarbejde mellem de nuværende Djurslands-kommuner om transport, erhvervsudvikling, lufthavn, turisme, uddannelse m.v. På tværs af partiskel og på tværs af både geografiske og økonomiske forskelle. Men det slider på det politiske samarbejde, når kommunalpolitikerne skal bruge umådelige ressourcer på en kommunalreform, der udsættes for partipolitiske kastevinde, og ender med en smal beslutning, der kan ændres efter et folketingsvalg. Og lokalbefolkningens oprindelige og positive engagement er på vej i frustration.
SF har foreslået, at grundlovsreglen om at 60 MF’ere kan kræve folkeafstemning bruges overfor regeringens og dansk folkepartis smalle lov. Regeringen frygter dette. Socialdemokraterne er tøvende overfor at bruge dette redskab. Men kan man tænke sig nogen lov, hvor redskabet er mere berettiget? Kommunestyret berører os alle og engagerer masser af mennesker overalt i landet. Folkeafstemningen vil give os en landspolitisk debat om hvilken kommunalreform vi ønsker. Plus en lokal debat om hvad der vil være bedst, f.eks. på Djursland. Og så vil den kunne vælte regeringens smalle lov.
Regeringens oplæg var et angreb på den offentlig sektor, med alt for mange økonomiske ubekendte. Det fortjener at blive nedstemt, og vi fortjener en samlet debat om kommunalreformen.
Lad os få den folkeafstemning!
Mads Nikolajsen
Hornsleths Allé 26, Grenaa.
Formand for SF i Grenaa og Nørredjurs kommuner.
Kilde: Mads Nikolajsen
Grenaa Bladet