Det har vakt vild opstandelse specielt i toppen af dansk landbrug, at en svineavler fra Fyn er blevet dømt til at aflive de grise, han har for meget, og således komme ned på det nugældende niveau for, hvor mange han må have. En socialdemokratisk folketingskandidat gør i det følgende opmærksom på, at landbrugets folk kun skal være glade for ligheden for loven. Han skriver:
”De fleste kender sikkert udtrykket ”lighed for loven”. Det er et godt princip, det er en god regel, at alle er lige for loven. Éns regler i borg og hytte er noget af dét fundament, det danske samfund er bygget på.
Det er derfor beskæmmende, at landbrugets top forsvarer direktøren hos et kæmpesvinebrug, som over en årrække har produceret langt flere svin, end virksomheden har haft lov til. Afgørelsen var ellers kontant.
Virksomheden/svinebruget skal beskære sin produktion med 70%, så produktionen bringes i overensstemmelse med, hvad der er tilladelse til. Det er på alle måder en god afgørelse, for selvfølgelig er regelsættet lavet, for at det skal overholdes, og netop regelsættet er skabt, fordi der trods alt skal tages et rimeligt hensyn til miljøet.
Det foruroligende er derfor ikke afgørelsen – det beskæmmende og dermed stærkt bekymrende er, at landbrugets top efterfølgende er gået i brechen ikke for at støtte lovgivningen – og slet ikke for at fortælle alle andre samfundsgrupper, at landbruget vil den positive dialog og derfor naturligvis mener, at alle skal overholde de klare regler, der er på området.
Nej, landbrugets top synes, det er synd for svineproducenten og sammenligner produktionsoverskridelsen med en trafikforseelse. Men hér tager de fejl. Jeg tror slet ikke, den almindelige landmand er enig med toppen i denne sag. For selvom begrebet frihed også vejer tungt hos landmændene, så betyder det naturligvis ikke frihed til at blæse på de vedtagne regler. Jeg er overbevist om, at langt størstedelen mener, at ordnede forhold egentlig er et ganske godt princip, og at de – altså landmændene – faktisk sætter en ære i netop at overholde også produktionsreglerne.
Landbrugsrådet burde derfor støtte afgørelsen i denne sag i stedet for at beklage den, for ved at forsvare og beklage den bevidste produktionsoverskridelse opfordrer man jo indirekte til at fifle med produktionstallene.
Det er naturligvis belastende for Landbrugsrådets almindelige omdømme i offentligheden, men det sår desværre også en ubehagelig tvivl hos den almindelige landmand, for hvilke regler er det, der skal bøjes næste gang? Jeg er stor tilhænger af tillid frem for kontrol. Men hvis landbrugets top generelt set ikke vil opfordre sine medlemmer til at overholde de gældende regler, så kan resultatet blive øget kontrol på området, og dét tror jeg egentlig ikke, landbrugserhvervet ønsker sig.”
Skrevet af den socialdemokratiske folketingskandidat, Lars Bang fra Gassum ved Spentrup, i Randers Amtsavis d. 9. august
Kilde: Randers Amtsavis
Rex