Rabarberdag på Dansk Landbrugsmuseum ved Gl. Estrup lørdag d. 4/6 kl. 11-15
Rabarberen skal hyldes, og det bliver den lørdag den 4. juni kl. 11-15, når Dansk Landbrugsmuseum holder Rabarberdag. Her vil rabarberen både som plante og som ingredens være i fokus. Som noget ganske særligt vil gartner Anni Vinter tre gange i løbet af dagen vise rundt i haven med de gamle danske sorter, og naturligvis fortælle om de mere end 50 forskellige rabarbersorter. Rabarber var en meget vigtig afgrøde i køkkenhaven, da den kan høstes og spises allerede i det tidlige forår, hvor man ellers ofte manglede friskt grønt. Rabarberen, der i øvrigt er en grøntsag og ikke en frugt, blev indført i Danmark omkring 1835, men det var først i slutningen af 1800-tallet, at man begyndte at bruge den i desserter og kager.
Rabarberdag.
|
Rabarber og humle:
Kan man lave en rabarberøl ? - Naturligvis kan man det og Thorkild Have fra Nordisk Bryghus fortæller på dagen, hvordan man brygger rigtig godt øl. Oxalsyre, som findes i rabarber, kan være en udfordring, når der brygges øl, men Thorkild Have har løsningen på problemet. Hør ham fortælle, og gå med i haven og høst af museets rabarbere til et nyt bryg.
Øllet, der først er færdigbrygget om to måneder, bliver præsenteret på museets høstdag "Livet på Landet" søndag den 14. august. Men allerede på lørdag kan du smage på rabarberøl, da museets eget bryggerlaug har lavet en øl tilsat rabarbere.
Humle som kulturplante er en af Danmarks ældste og den var tidligere brugt som lægeplante. Den skulle eftersigende både kunne rense blodet og få håret til at vokse igen - i det tilfælde at det var faldet af ! - Bliv klogere på humlens egenskaber og brug, når museumsinspektør Bettina Buhl fortæller i museets humlehave om det hjemmebryggede øl og om humlen som kulturplante.
Kager, bolsjer og overraskelser:
Har du en yndlingsrabarberkage ? - Det har Dinna Herstmark fra Småkageriet og hun vil være i køkkenet og lave sin rabarber-crumble - naturligvis med rabarber høstet i museets have. Holder du mere af friske bolsjer, kan du følge processen under bolsjekogningen ved Lone Christensen og få en smagsprøve på et hjemmelavet rabarberbolsje. I køkkenet gemmer vi også på en hemmelighed - en gæstekok, som du naturligvis kan følge ud i haven for at høste rabarber til lækre serveringer. Hold derfor øje med museets facebook-side - dér afslører det, hvem gæstekokken er.
Rabarberværkstedet:
Kom også gerne selv med i køkkenet og lav rabarberrosiner. Under verdenskrigene måtte husmoderen ofte være opfindsom i sin husholdning, da der var flere varer, som hun ikke kunne skaffe. Rabarberrosiner er et godt eksempel på denne opfindsomhed, og de smager tilmed skønt. Vær med til at høste rabarbere i haven og lav dine egne rosiner, som du kan tage med hjem - husk at medbringe et lille syltetøjsglas.
Program på Rabarberdagen:
Kl. 11.00 og 12.30 og 14.00:
er der rundvisning i Landbrugsbotanisk Have ved gartner Anni Vinter (mødested ved butikken).
Kl. 11.00-12.00:
Museumsinspektør Bettina Buhl vil fremvise humlehaven og fortælle om det hjemmebryggede øl samt humlens kulturhistorie.
Kl. 11.00-15.00:
Gæstekok i køkkenet. (Det afsløres, hvem det er på museets Facebookside, fredag den 3. juni).
Kl. 11.00-15.00:
Mød Dinna Herstmark fra Småkageriet, der laver sin yndlingskage med rabarber.
Kl. 11.00-15.00:
Rabarberværksted. Lav rabarberrosiner og få dem med hjem.
Kl. 11.00-15.00:
Bolsjekogning. Hør om processen og få en smagsprøve på rabarberbolsjer.
Kl. 12.00-14.00:
Mød Thorkild Have fra Nordisk Bryghus og hør om brygning. Smag på øl, cider og saft af rabarber.
Det er hér dét sker:
Dansk Landbrugsmuseum
Randersvej 4
Gl. Estrup pr.
8963 Auning
Tlf: 86483444
Fax: 86484182
www.gl-estrup.dk
Kilde: Dansk Landbrugsmuseum.
Bjarke.