Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Se livestreaming fra Aarhus Universitet af forelæsningen

Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lille "maskine" der omhyggeligt sorterer forskellige salt-ioner, - natrium-kalium-pumpen. 60 år efter at "pumpen" blev opdaget er det nu blevet vist at fejl i pumpen giver forskellige sjældne sygdomme. - Foredraget holdes af seniorforsker i molekylærbiologi Hanne Poulsen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet. - Der er fri entré.


Cellemembranen hvor pumper og sluser kontrollerer hvad og hvor meget der må passere.
Langt de fleste danskere spiser rigeligt salt hver dag. Det er let at skaffe, og det får vores mad til at smage meget bedre.
Når mennesker og andre dyr er så glade for salt, skyldes det at vores kroppe og celler er helt afhængige af det. Det almindelige køkkenbordssalt består af natrium- og klorid-ioner, og når vi spiser salt, sorterer vores celler meget omhyggeligt ionerne. Vores celler kan nemlig udnytte ubalance i de elektrisk ladede ioner til mange forskellige opgaver - ligesom den elektriske strøm i din stikkontakt kan bruges til at drive både køleskabet og computeren.

Ioner danner grundlaget for at vores nerveceller kan sende de signaler der bliver til vores sansninger og tanker, og grundlaget for at hjertet kan slå og for at sædcellen kan svømme hen til ægget. Fordi ion-balancen i vores celler er så vigtig, kan det føre til sygdom hvis balancen påvirkes af en arvelig gen-defekt. Og når f.eks. skorpionen og fingerbølplanten er så farlige for os, er det netop fordi de begge har udviklet giftstoffer der ændrer ion-balancen. - Senest har forskning i mus vist at ion-balancen i hjernen er den afgørende kontakt der styrer om vi sover eller er vågne.

Den primære ion-sorteringsmaskine i kroppen er natrium-kalium-pumpen i cellernes membraner som første gang blev beskrevet af den aarhusianske forsker Jens Christian Skou i 1957. Det fik han i 1997 Nobelprisen for, og her snart 60 år efter opdagelsen er pumpen stadig et aktivt forskningsfelt. Og den bliver ved med at overraske os. De seneste ti år er vi både begyndt at få en detaljeret forståelse af hvordan pumpen virker som en lillebitte nanomaskine, og vi har opdaget at fejl i den kan give forskellige sjældne sygdomme.

Du kan læse mere om foredraget hér:
http://scitech.au.dk/foredrag/#/by/44

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab:
http://scitech.au.dk/foredrag

Hvis du vil tippes om kommende foredrag kan du tilmelde dig nyhedsbrevet:
http://webforms.au.dk/?form=81

Foredraget kan ses både i Ørsted og i Grenaa, nemlig hér:
Ørsted Bibliotek
Rougsøvej 73 B
8950 Ørsted
Tlf: 86488548
www.norddjurs-biblioteker.dk


og hér:
Grenaa gymnasium
N. P. Josiassensvej 21
8500 Grenaa
Tlf: 87584050
Fax: 87584060
www.grenaa-gym.dk

Kilde: Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam