MIDTDJURS - Kommunalbestyrelsen valgte at udsætte beslutningen om, hvor Bofællesskabet skal ligge, til politikerne mødes igen til september.
- Vi skal ikke sidde overhørig, at nogle borgere fra Ryomgård er mødt op her i aften for at få en debat med os. Derfor synes jeg, at vi skal udsætte sagen, så folk kan få lov til at ytre sig i aviser og andre steder, sagde tidligere borgmester Hans Chr. Baltzer (S), da kommunalbestyrelsen i sidste uge skulle tage stilling til om et kommende byggeri, der skal huse et bofællesskab for udviklingshæmmede, skal placeres på den gamle fodboldbane Skjold på Nimtoftevej i Ryomgård.
Stort fremmøde
Baltzer understregede, at han helhjertet støtter forslaget om at bygge nyt til Bofællesskabet. Det holder lige nu til i lejede lokaler i den gamle stationsbygning på Jernbanegade.
Mange borgere fra Skovbakken, området der grænser op til Skjold, var mødt op til kommunalbestyrelsesmødet for at stille spørgsmål og udtrykke deres betænkeligheder ved at bygge på den gamle boldbane. Spørgsmål kunne de ikke få lov til at stille i spørgetiden, fordi forretningsordenen ikke tillader, at der bliver stillet spørgsmål til en konkret sag, der er på kommunalbestyrelsens dagsorden. Men fremmødet og forsøget på at få en dialog i gang var altså stærk nok til, at hele kommunalbestyrelsen bakkede op om Baltzers forslag. (De fremmødte borgeres argumenter og spørgsmålstegn er resumeret i Dan E. Föhs læserindlæg, læs side , red.)
Det nye byggeri blev besluttet under sidste års budgetforhandlinger, og behovet for at bygge nyt og mere tidssvarende er derfor gennemanalyseret og vedtaget.
To forslag til en mulig placering har i den sidste fase været forelagt Økonomiudvalget, den gamle dyrskueplads i Kolind og Skjold i Ryomgård. Forvaltningen har ikke kunnet pege på nævneværdige fordele og ulemper ved et vælge den ene placering frem for den anden.
En tredjedel af Skjold
I sidste instans var det op til Økonomiudvalget, som planlægningsudvalg, at komme med en indstilling, og den kom til at lyde på Skjold. Dog udtrykte Per Dalgaard (DF) betænkelighed ved at placere på et meget benyttet grønt område i Ryomgård.
Skjold har et samlet areal på 12.000 kvadratmeter, heraf er det fodboldegnede areal på ca. 8.000 kvadratmeter. Et kommende bofællesskab er projekteret til at fylde ca. 1/3 af det samlede areal.
Bofællesskabet er lige nu hjemsted for 10 beboere i alderen 40 til 72 år. Hver beboer har egen huslejekontrakt med udlejeren af stationsbygningen, så der er ikke tale om, at de vil stå uden tag over hovedet på et bestemt tidspunkt. Men både brugere og personale har naturligvis en forventning om, at de snarest kan flytte ind i de lovede nybyggeri, der er normeret til 16 personer.
Skrevet af Lars Norman Thomsen i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 10. august
Meninger og synspunkter
BOFÆLLESSKABET - Borgerne på Skovbakken og dele af Nimtoftevej indkalder til borgermøde, og IFM Fodbold forventer, at Midtdjurs Kommune overholder en gammel aftale, når træning på Skjold ikke længere er muligt.
Læs her synspunkter fra nogle af aktørerne i sagen, som Lokalavisen har talt med:
Kim T. Jensen (S):
- Tidligt i det her forløb ligger der en erkendelse af, at det vil være svært at flytte denne gruppe til et nyt bymiljø. Om vi flyttede beboerne til Kolind eller Åbenrå vil i den sammenhæng egentlig være ligegyldigt. Det handler om, at vi skal forsøge at fastholde gruppen i og omkring Ryomgård. Tidligt bliver vi også i Økonomiudvalget enige om af hensyn til økonomien, at byggeriet skal placeres på kommunalt jord. Vi har haft området ved posthuset og Ringparken i Ryomgård til diskussion, men kigger vi ud i fremtiden, kommer der nogle kommunale opgaver på ældreområdet, der gør, at vi får brug for at udbygge vores ældrecenter. Derfor er vi ikke meget for at begynde at disponere det areal til anden side.
(udtalelse på kommunalbestyrelsesmødet 4. august 2004, red.)
Hardy Vinter (L), formand for Voksenudvalget:
- Placeringen af et nyt bofællesskab skal ifølge lederen af institutionsområdet opfylde to betingelser. Det skal være tæt på butikker og offentlige transportmidler. Derimod er det ifølge . institutionen ikke afgørende, i hvilken by byggeriet placeres. Set fra formandsstolen i Voksenudvalget opfylder både dyrskuepladsen og Skjold banen institutionens krav til beliggenhed. I det endelige valg mellem de to muligheder må økonomien afvejes, herunder naturligvis også prisen for en erstatningsbane til IFM indgå, hvis IFM har en sådan aftale. Og endelig må også andre aftaler herunder tilsagn om grønne områder ved salg af parcelhusgrunde i nabolaget respekteres.
Kalle Jensen, fodboldformand i IFM:
- Skjold er kommunens bane, som vi kan bruge uden omkostninger, indtil arealet skal bruges til noget andet. Vi henholder os til, at der ligger en aftale om, at hvis vi ikke længere kan træne og spille træningskampe på Skjold, så skal kommunen stille en ny træningsbane til rådighed for os. Vi kan naturligvis godt se en fordel i, at vi får vores fodboldbaner samlet oppe ved klubhuset, men det vil være helt nødvendigt, at vi får en ny træningsbane med lys stillet til rådighed med det samme, hvis Skjold forsvinder, og den aftale forventer vi, at kommunen står ved.
(Der er ikke på budgettet for 2004 afsat penge til en erstatningsbane til IFM, men der en blok i spil til 2005 budgettet, der generelt hedder idræts- og stadionanlæg, red.)
Randi Sørensen, beboer på Skovbakken:
- Vi har efter kommunalbestyrelsesmødet været samlet en 18-20 beboere på Skovbakken, og vi vil nu indkalde til borgermøde på Skjold, hvor vi vil invitere kommunalbestyrelsen og andre relevante personer til at møde op, lytte til vores argumenter og få en dialog med os. Vi har ikke sat nogen dato på endnu, men det bliver selvfølgelig inden næste kommunalbestyrelsesmøde og helst på selve Skjold her i det gode vejr.
Gitte Brandstrup, leder af Bofællesskabet:
- Der skal ikke herske tvivl om, at vi allerhelst vil blive i Ryomgård, hvor vi føler os virkelig godt integreret og er blevet taget godt imod. Beboerne i Bofællesskabet føler sig godt behandlet af byen og er trygge ved at komme i butikkerne. Dog vil jeg ikke afvise, at Kolind kan blive en god løsning, men det vil være nyt og gøre det sværere for nogle af beboerne at blive integreret på samme måde, siger Gitte Brandstrup, der betoner vigtigheden af, at det nye byggeri er placeret tæt på bycentrum. En placering i et randområde duer ikke, fordi flere af beboerne er dårligt gående. Hun håber, at indflytning i et nyt byggeri kan ske i slutningen af 2005.
- Beboerne følger meget med i, hvor de fremover skal bo, og vi var vist alle lidt skuffede over at høre, at beslutningen nu er udsat en måned.
Knud Møller, formand for Ryomgård Handelsstandsforening:
- Bofællesskabet er på alle måder en ressource både menneskeligt og socialt for Ryomgård, som vi skal gøre meget for at bevare i byen. Handelsstandsforeningen ser frem til en dialog med politikere og borgere, så vi kan få flere konkrete facts på bordet om det kommende byggeri. Tit og ofte kan mere oplysning og en snak om tingene hjælpe til, at der kommer en bedre forståelse eller nye ideer på bordet. Handelsstandsforeningen har naturligvis også forståelse for, at grønne områder og legesteder ikke kan undværes i et bymiljø.
Kilde: Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs
Rex