Dét budgetforslag for år 2004, vi har skrevet intenst om den seneste tid, har nogle konsekvenser for nogle mennesker – den kommende tid vil vi prøve at finde ud af, hvem besparelserne går ud over.
På Ørum Skole mener de f.eks., at det efterhånden går for meget ud over børnene, når skolerne år efter år må holde for med nedskæringer. Derfor har bestyrelsen skrevet følgende åbne brev til kommunens politikere:
”På et ekstraordinært skolebestyrelsesmøde tirsdag d. 9. september blev vi af kommunalbestyrelsesmedlem Torben Lund orienteret om, at der er foretaget en indstilling til yderligere besparelser. Det drejer sig bl.a. om 1% af de decentrale rammer, ressourcetildelingen til specialundervisningen, rammestyring af Stendysseskolen, sammenlægning af klasser og nedsættelse af timetallet i indskolingen.
Skolebestyrelsen på Ørum Skole beklager, at der er truffet aftale om disse yderligere besparelser.
Det vil i givet fald være femte år i træk, der bliver skåret i de midler, vi får tildelt til at drive skole for.
Samtidig skal vi gøre opmærksom på, at en besparelse på 1% i realiteten bliver til en besparelse på ca. 11/2%, når alle faste udgifter er fratrukket. Dette er tidligere blevet påvist ved gennemregning fra Glesborg Skole.
Tilbage står så de konti, som direkte vedrører eleverne, undervisningsmaterialer og elevaktiviteter – besparelser på disse konti forekommer paradoksale i en tid, hvor der stilles krav om rummelighed, undervisningsdifferentiering etc.
Med hensyn til specialundervisning er vi indforståede med, at ressource-tildelingen reguleres i forhold til det aktuelle elevtal. Vi må alligevel give udtryk for vores bekymring, da vi i skolens hverdag reelt oplever et stigende behov for specialforanstaltninger. Vores bekymring gælder derfor også beskæringen af elevtallet på Stendysseskolen.
Den påtænkte sammenlægning af de nuværende tre 6. klasser til to 7. klasser mener vi godt kan forsvares pædagogisk, hvis der er mulighed for kompensation i en overgangsfase.
Sidste år blev vores to 8. klasser lagt sammen. I dén forbindelse fik vi det første år en kompensation på 12 timer, som gjorde det muligt med dobbeltlærerordning i flere fag. Det betød en meget vellykket sammenlægning, fordi der i opstartsfasen var ekstra god mulighed for at nå rundt om hver enkelt elev. I den aktuelle situation mener vi, at der kan være mange faglige, pædagogiske og sociale muligheder og udfordringer i en sammenkøring af de tre klasser, men det kræver naturligvis, at der er en ekstra ressource til rådighed for i en overgangsfase at forsøge med en anderledes holddeling for på denne måde at få mulighed for at tage hensyn til den enkelte elevs fremtidige placering.
Med hensyn til nedsættelse af timetallet i indskolingen må vi som skolebestyrelse undre os. Da man i kommunen for år tilbage påbegyndte Ny Skolestart, kunne man med rette være stolt af en fremsynet kommune med store visioner. Imidlertid har man siden reduceret timetallet, først fra 29 til 25 og nu til 24. Hvor er der tid/rum til det visionære.
Endelig må man undre sig over, at der ikke i budgetforslaget er indtænkt nye tiltag på folkeskoleområdet.
I udviklingsprogrammet ”En skole i bevægelse” peges på forskellige indsatsområder.
I skolebestyrelsen på Ørum Skole er vi bl.a. meget optaget af dét område, der kaldes ”En mere sund livsstil”. Børns sundhedstilstand er gennem de sidste 10-15 år blevet væsentligt forringet – et faktum, som også tydeligt gør sig gældende på vores egen skole. Det stiller skolen over for nye udfordringer, og der skal satses på både bevægelse, motion og kost. I dén forbindelse har vi gennem flere år peget på behovet for tilskud til vores kantinedrift.
Hidtil uden held, men vi vil gerne fastholde forespørgslen. Vi har dagligt et stort besøg til vores kantine, og for mange elever er det deres mulighed for en sund og varieret kost.
Desværre har vi i år været nødt til at forhøje priserne for at få det til at løbe rundt, og dét finder vi ærgerligt. Vi mener, at netop sund kost via kantinen er et område, hvor man med beskedne midler kunne gøre en stor indsats til gavn for mange elever.”
Skrevet af skolebestyrelsen på Ørum Skole til kommunalbestyrelsen i Nørre Djurs
Kilde:
Rex