Brita Mosdal og Niels Axel Boas - begge fra Djurslands Museum i Grenaa - leverer over to tirsdage aftener i september hver sit foredrag om Kolindsund før og nu på Grenaa Bibliotek.
Overskriften på foredragene er »Kolindsund - fra vandområde til landområde«, og de arrangeres af Grenaa Bibliotek i samarbejde med Slægts- og Lokalhistorisk Forening for Østdjursland og Folkeuniversitetet. Tirsdag den 7. september fortæller museumschef Brita Mosdal historien om inddæmningen af Kolindsund - og tiden derefter - mens museumsinspektør Niels Axel Boas fortæller om de kulturer, der gennem forhistorisk tid levede ved Kolindsunds bredder, og som har efterladt sig talrige spor.
Fra forhistorisk tid og indtil 1874 var Kolindsund først et gennemsejlingsfarvand og senere - med sine cirka 18 kilometers længde og 2-3 kilometers bredde - Danmarks største ferskvandssø. Søen var lavvandet og for en stor del omgivet af lavtliggende engarealer, som let blev oversvømmede under tøbrud og i regnfulde perioder. I 1872 påbegyndtes arbejdet med at inddæmme dette areal og forvandle det til dyrkbart landbrugsareal. Hele projektet blev gennemført i 1880, og siden da har arealet været nogenlunde tørlagt ved hjælp af to pumpestationer og tre kanaler.
I de senere år er diskussionen om gendannelse af søen Kolindsund blusset op, og en interesseforening er blevet stiftet med det formål at gendanne søen Kolindsund, så området ændres til et rekreativt område.
Brita Mosdal og Niels Axel Boas fra Djurslands Museum tager i deres foredrag ikke stilling til fremtiden, men fortæller levende og engageret om, hvordan området har set ud, og hvordan mennesker levede under de givne forhold - samt hvordan mennesker selv ændrede områdets karakter og dermed livsbetingelser.
Billetter til de to foredragsaftener kan købes/bestilles ved henvendelse til Grenaa Bibliotek.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex