Tak til
 






  
05/05 2023

Grønt Afsætnings Netværk går nye veje

DJURSLAND – Det var med brask og bram, da Grønt Afsætnings Netværk startede sammen med Gourmetmarkedet i Århus, men nu er det samarbejde slut.



Grønt Afsætnings Netværk er klar med nyt logo og nye ideer. Væk er engagementet i Gourmetmarkedet i Århus, og det afløses af en lang række andre aktiviteter.
Underskud, svag omsætning og store omkostninger var nogle af grundene til, at Grønt Afsætnings Netværks bestyrelse i sidste uge valgte at stoppe parløbet med Gourmetmarkedet.
- Der var en masse ting, som ikke fungerede. Og vi var lovet nogle ting, som aldrig blev opfyldt, forklarer bestyrelsesmedlem Flemming Seiersen om baggrunden for bruddet.
- Samtidig har vi heller ikke selv været dygtige nok, skynder han sig at tilføje.

Tro på fremtiden
Erfaringerne fra den fejlslagne satsning på Gourmetmarkedet skal nu bruges i det fremtidige arbejde hos Grønt Afsætnings Netværk, der består af 22 medlemmer fra Djursland og Kronjylland.
- For det grundlæggende koncept er godt nok, og sådan set var det lidt et tilfælde, at vi kom til at være så tæt forbundet med Gourmetmarkedet. Det har hele tiden været meningen, at vi skulle spille på flere strenge, men den ene streng har simpelthen slugt så meget tid, at der ikke har været overskud til at spille på de andre, fortæller Flemming Seiersen.
Den nærmeste fremtid for netværket hedder Storcenter Nord i Århus, hvor der i fremtiden vil være et stort marked hver lørdag. Her vil Grønt Afsætnings Netværk være repræsenteret med to til tre boder.
- Det passer os også bedre, at det kun er om lørdagen modsat de tre dage, hvor vi havde åbent før. Her kneb det specielt med omsætningen torsdag og fredag, mens lørdag var fornuftig.

Bønder ikke købmænd
Flemming Seiersen forventer også, at der bliver mere styr på rammerne, når de kommer i professionelle hænder hos Storcenter Nord.
- Vi er jo bønder og ikke købmænd, på den her måde kan vi koncentrere os om det, vi ved noget om, vurderer han.
I fremtiden vil de således tilstræbe, at der altid er producenter på plads ved lørdagsmarkederne.
- Det var sådan set også planen i Gourmetmarkedet, men det har vi ikke været gode nok til, men også her tror jeg, det hjælper, når det kun er én gang om ugen.
Det grundlæggende formål for Grønt Afsætnings Netværk er at afsætte produkter til den bedst mulige pris. Samtidig er en af de vigtigste tanker bag, at man kan spore produkterne. Ved en ko fra Flemming Seiersens Højgaard er det således muligt at læse sig til præcis, hvilken ko der er tale om, og hvordan den har levet.
- Og det tror jeg helt sikkert er fremtiden. Det er de såkaldt bevidste forbrugere, vi appellerer til, og det, mener de fleste, er en stigende gruppe.

Direkte salg
Flemming Seiersen sælger det meste af sit kvæg direkte til forbrugerne, hvilket er en anden af kernetankerne bag Grønt Afsætnings Netværk. Formidlingen mellem forbruger og producent.
- Derfor er vores tidligere engagement i Gourmetmarkedet og det kommende ved Storcenter Nord også i høj grad et udstillingsvindue for den direkte kontakt.
Derfor har Grønt Afsætnings Netværk også netop lavet en brochure, hvor det er muligt at læse mere om de enkelte medlemmer.
Det er nemlig ikke meningen, at alt skal gå gennem Grønt Afsætnings Netværk. Det skal ikke være et omsvøbsdepartement, som Flemming Seiersen udtrykker det. Men omvendt ser han masser af muligheder i, at Grønt Afsætnings Netværk eksempelvis kan tage kontakt til lokale butikker for at etablere et salg.
- Vi går jo meget op i, at det er lokale fødevarer produceret lokalt. Mange steder er den lokale brugs ikke længere så lokal, der kunne jeg godt tænke mig en mere lokal forankring.

Ideologi før forretning
Flemming Seiersen mener, at mens medlemmerne ofte vil kende til lokale muligheder, så ved de ikke, hvordan man laver aftaler om levering. Her kan Grønt Afsætnings Netværks udviklingsmedarbejder Martin Vestergaard gå ind med sin ekspertise.
Landbrugsmessen på Gammel Estrup, ”Fra jord til bord” i Randers og andre lokale arrangementer er også steder, hvor man i fremtiden kan møde det grønne netværk. Og de kommer både med ideologi og salg for øje.
- Og for mig er det nok ideologi før forretning. Vi sælger i forvejen alt, det vi kan producere, men der er nogle tanker i det her, som tiltaler mig. Tankerne bag er rigtige, og det er også det, som har tiltrukket folk, vurderer Flemming Seiersen.

Skrevet af js i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 14. september


Flemming Seiersen er gået ind i Grønt Afsætnings Netværk på grund af den ideologi, der ligger bag. Til daglig passer han sine økologiske Simmentaler-kvæg på Højgaard ved Ørsted. Men ellers er han også med i bestyrelsen, der nu skal finde nye veje for netværket.


Kilde: Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam