GLESBORG – Den sikrede institution Grenen i Grenaa åbner til årsskiftet en åben udslusningsafdeling med plads til 10 beboere i Brundhøjskolen i Glesborg.
Folk ventede i lange køer for at komme ind og se, hvordan den nye døgninstitution i Glesborg kommer til at se ud. Institutionen skal ansætte 33 nye medarbejdere og interessen for at høre mere om de nye jobs var kolossal.
Der skal ansættes 35 medarbejdere til den nye åbne afdeling i Glesborg, og i den anledning inviterede Århus Amt til rundvisning på Brundhøjskolen og efterfølgende informationsmøde i Nørre Djurs hallen. Interessen var overvældende. Der var tilmeldt 377 deltagere til mødet, og tilstrømningen til rundvisningen på Brundhøjskolen var så stor, at landbetjenten måtte ud og dirigere trafikken.
Brundhøjskolen er i øjeblikket under ombygning, og kommer til at rumme to boafdelinger, hver med plads til 5 beboere, værksteder, gymnastiksal, køkken og undervisningslokaler.
Grenens nye afdeling i Glesborg bliver en åben afdeling for unge, der er klar til at forlade den sikrede afdeling i Grenaa. Den nye institutions primære formål er at hjælpe de unge på vej til et normaliseret liv, bl.a. gennem skolegang og arbejde, så de til sidst kan sluses ud, f.eks. til egen lejlighed under tilsyn.
Hvem er de unge?
Grenens forstander Lars Emil Johansen fortalte sammen med fem af institutionens faste medarbejdere, hvordan det er at arbejde med denne type unge, og hvilke værdier og normer man arbejder efter. De unge er alle mellem 15 og 17 år og har enten en dom eller er svært adfærdsvanskelige uden dom. Følelsesmæssigt er de angste og kaotiske med lavt selvværd og meget ringe selvtillid, og for mange er Grenen blot den næste institution i rækken.
Grenen præsenterede sig i klar og tydelig tale, både med hensyn til arbejdsforhold, værdier og forventninger til nye medarbejdere. Der var helt stille i salen, da en af medarbejderne gav nogle eksempler på, hvad man kan blive udsat for af dårlige oplevelser – men også, hvordan man glæder sig over de gode oplevelser.
”Vi tror på …” var et gennemgående ordvalg hos Lars Emil Johansen. Vi tror på aktiviteter i en tydelig og præcis struktur. Vi tror på ydre styring. Vi tror på mesterlæremetoden og rigtigt arbejde. Vi tror aldrig på straf – men på rimelige konsekvenser. Vi tror på opdragelse og omsorg.
De nye medarbejdere
Efter præsentationen var det klart for de fleste, at det ikke er et job, man kan gå halvhjertet ind i. Det kræver pondus og en god fornemmelse af, hvor man selv står. De fleste nuværende medarbejdere på Grenen er mellem 30 og 50 år, mange har en håndværksmæssig uddannelse, de fleste er mænd og alle har tidligere arbejdet med unge i forskellige sammenhænge.
De to stillinger som afdelingsledere er allerede besat, men derudover søges der yderligere 33 medarbejder, heraf 3 lærere, 1 socialrådgiver, 1 HK’er, 1 rengøringsassistent og 1 køkkenassistent.
Skrevet af Marianne Svit i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 14. september
Kilde: Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs
Rex