Læserbrev fra grenaa bladet: Vi er i dag vidne til en meget udemokratisk proces om vores lokaldemokrati.
Regeringen har med det snævrest mulige flertal (med Dansk Folkeparti) indgået et forlig om en ny struktur for kommuner og amter. Der er endnu ikke formuleret og fremsat et lovforslag i Folketinget.
Alligevel skal alle kommuner inden 1. januar 2005 melde ind til Regeringen, hvem de vil/skal lægges sammen med, for at opnå en ønsket størrelse til at varetage opgaver, som ikke ligger fast og som heller ikke kommer til at ligge fast inden årsskiftet.
En normal demokratisk proces i Folketinget ville være:
– At formulere og fremsætte et lovforslag.
– Udvalgsbehandling (med ret til fremmøde af diverse høringsberettigede partnere).
– Derefter fremlæggelse af endeligt lovforslag til beslutning med mulighed for at fremkomme med ændringsforslag.
– Så endelig folketingsbeslutning.
I denne sag, hvor vigtige grænser for vort lokaldemokrati skal flyttes, sker det uden denne demokratiske proces.
Vi skal som lokalpolitikere bare tro på, at ovenstående forlig nok en dag bliver lov.
Hvad nu, hvis der bliver udskrevet folketingsvalg inden? Hvor andre store partier allerede har proklameret, at de vil ændre afgørende på forliget. Det er de vilkår, vi har at træffe lokale beslutninger på.
Hvornår får vi lejlighed til at høre borgernes mening og tilrettelægge en lokal demokratisk proces med debat og meningsudveksling med vore borgere og berørte partnere?
Det gør vi ikke, og det er åbenbart heller ikke meningen. Regeringen og Dansk Folkeparti har bestemt for os.
Et flertal i Ebeltoft Byråd har valgt kun at undersøge én mulighed for sammenlægning, men der er jo andre muligheder.
Skal de ikke undersøges? At nøjes med at undersøge muligheden for en Syddjurs Kommune med deltagelse af Ebeltoft, Rønde, Midtdjurs og Rosenholm er noget ensidigt og snæversynet.
Især når Rosenholms borgmester, Richard Volander, på forhånd udtaler, at borgerne i Rosenholm Kommune slet ikke identificerer sig med Djursland. Identificerer vi os i Ebeltoft med Rosenholm?
Jeg mener, byrådet har en demokratisk pligt til at undersøge de muligheder, der findes, og derefter fremlægge resultaterne.
Jeg ser gerne en folkeafstemning, om de forskellige løsningsmuligheder. Vi har i byrådet brug for at høre borgernes mening om en endelig løsning, for lige meget, hvad vi vælger, er resultatet et tab for nærdemokratiet.
Det nuværende byråd er ikke valgt til at træffe denne beslutning - en ændring af kommunestørrelsen var ikke et tema i valgkampen, og de fleste af byrådets medlemmer vil ikke være at finde i en ny kommunalbestyrelse.
Vi behøver i hvert fald ikke lade os presse af en regering, der åbenlyst ikke selv tager nærdemokratiet alvorligt.
Med venlig hilsen
Marianne Als Nielsen
Byrådsmedlem for
SF i Ebeltoft Byråd
Kilde: grenaa bladet
//