Grenaa bladet: Hvad brugte man fritiden til i gamle dage? Dette emne havde Ældre Sagen i Grenaa bedt museumschef Brita Mosdal, Djurslands Museum, fortælle om ved et arrangement i Posthaven mandag den 13. september.
Brita Mosdal fortalte, at fra 1899 begyndte badehoteller at skyde op rundt omkring i landet, men fra starten var det især det bedre borgerskab, der benyttede dem.
I 1914 blev Grenaa Badehotel bygget, og det lejede et stykke strand af godset Hessel, hvilket gjorde, at badelivet i Grenaa tog fart. Med lønarbejdernes ferieret fra 1930erne begyndte de også at kunne nyde ferielivets glæder.
Der blev fra Randers indsat specielle bade-tog, som i sæsonen befordrede flere tusinde til stranden i Grenaa. Der var opsat specielle badekabiner, som de badende skulle benytte ved omklædning.
Der blev også fortalt om den primitive start på teltpladsen ved Grenaa Strand, og de ringe sanitære forhold på pladsen. Fra forsamlingen gav Jens Wulff en interessant skildring af, hvorledes det gik til, at campingpladsen blev flyttet i forbindelse med oprettelsen af den Kommunale Højskole i Grenaa.
Brita Mosdal fortalte om sommerhusene, hvor byggeriet tog ekstra fart i 1930’erne, efter at Grenaa Kommune havde købt en del jord, af godset Hessel - udover de 50 tdr. land, som var købt i 1917. Ikke alene lokale, men også mange fra Randers, byggede sommerhuse for at nyde ferien ved Grenaa Strand.
Om kolonihavebevægelsen blev det nævnt, at det var noget unikt for Danmark. Den startede da folk flyttede fra landet til byerne på grund af industrialiseringen. Den første kolonihave blev anlagt i Ålborg i 1884, og ideen bredte sig derefter kraftigt til hele landet. Foredraget blev ledsaget af gamle billeder, som gav et godt indtryk af, hvorledes fritidslivet udfoldede sig ved Grenaa Strand i gamle dage.
Kilde: Grenaa Bladet
//