Grenaa Bladet: Bryd barriererne og skab nye job på
et mere rummeligt arbejdsmarked!
HK Djursland er blandt initiativtagerne til Projekt LOPE, der bringer indsatsen for et mere rummeligt arbejdsmarked tættere på lokale virksomheder og områder.
LOPE (LOkale ProjektEntrepreneurer) tager sit udgangspunkt i behovet for lokale initiativer og samarbejde for at udbrede et mere rummeligt arbejdsmarked.
Ved at sammensætte en tværfaglig deltagergruppe fra virksomheder, systemer og faglige organisationer ønsker HK-afdelingerne at skabe et bredt og velfungerende netværk. Det giver grobund for gensidig kulturforståelse mellem de efterhånden mange aktører, der arbejder på at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked.
Samlet set er den opgave uden sammenligning den største udfordring på fremtidens arbejdsmarked, fastslår formanden for HK Silkeborg, medlem af Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) i Århus Amt og formand for styregruppen bag LOPE, Viggo Thinggård.
LOPE-projektet henvender sig til allerede eksisterende arbejdsmarkedsaktører og andre, der enten allerede fungerer som aktive projektledere, eller som ønsker at udvikle deres kompetencer i at sætte nye projekter i gang. Dermed bliver de i stand til selv at gennemføre projekter - og til at hjælpe kolleger eller lokale samarbejdspartnere med at udvikle ideer, søge midler hos fonde og råd, finde partnere og endelig at styre projekter.
En lokalt forankret projektsupportenhed skal sikre, at de nye projekter får tilstrækkelig hjælp og supervision, og LOPE vil gennem projektforløbet stå bag en lang række fyraftensmøder, temadage, netværksmøder, konferencer osv.
Projektet finansieres af den Europæiske Socialfond, som har bevilget 3,5 mio. kr. til formålet.
Nytænkning og netværk
HK-afdelingerne i Silkeborg, Djursland, Randers og Århus er alle direkte involveret i projektet. For projektansøgningen, som er blevet til i et samarbejde med Projekt Sekretariatet i Århus, er udgangspunktet, at samtænkning og nye netværksdannelser skal bryde de barrierer, der ofte besværliggør, at gode tanker bliver til virkelighed:
Fagbevægelsen har blandt andet på grund af de stigende opgaver med jobformidling fået nye roller og kontaktflader til de ledige. En af de første erfaringer, vi har gjort os i den forbindelse er, at alle »systemer« er nødt til at udvikle nye metoder. Og selvom man konkurrerer med andre aktører, er der samtidig behov for at koordinere indsatsen og udbygge samarbejdet til gavn for den ledige, siger Viggo Thinggård.
I samarbejde med
lokale virksomheder
Et andet meget afgørende element er samarbejdet med virksomhederne i lokalområdet, og her adskiller LOPE sig fra de fleste tidligere arbejdsmarkedsprojekter, idet der forud for projektets start her i sommeren 2004 har været tætte kontakter til en række virksomheder i Århus Amt.
Disse har på forhånd udtrykt interesse for projektet, og de vil indgå i LOPE-projektet som et meget centralt element.
Når projektet er færdigt den 31. maj 2006 vil der være gjort indsatser på seks forskellige områder:
De lokale ProjektEntrepreneurer er opkvalificeret.
Der er ydet support til udvikling og gennemførelse af en række lokale projekter.
Arbejdsmarkedsaktører har erhvervet færdigheder som proceskonsulenter.
Samarbejdet er blevet styrket mellem arbejdsmarkedets parter - regionalt og lokalt.
Der er skabt fornyet debat om fremtidens jobformidling og arbejdsmarked.
Der er spredt gode erfaringer og information om det rummelige arbejdsmarked.
LOPE’s initiativtagere forventer, at i hvert fald 30-40 personer gennemgår kursusdelen, mens projektets andre delelementer vil involvere mange flere personer:
Enten i form af samarbejde og støtte til nye, lokale projekter - eller helt kontant ved at disse projekter skaber nogle af de hårdt tiltrængte, nye arbejdspladser.
Kilde: Grenaa Bladet
//