Grenaa Bladet: Hvis snakken ved bordet skulle gå lidt i stå under julefrokosten, så kan du altid brillere med lidt historisk basisviden om det, der sikkert står foran jer alle:Øl.
Vi danskere har nemlig en lang tradition for at kæde juletiden og øl sammen, og som et af verdens mest øldrikkende folkefærd har vi naturligvis også en rigdom af forskellige juleøl.
De første ikke hjemmebryggede julebajere kom på markedet i slutningen af 1800-tallet, og oprindeligt var det kun hvidtølsbryggerierne, som fremstillede egentlig juleøl.
Der var tale om overgæret hvidtøl, kraftigt indbrygget og med meget sukker.
De stærkere julebajere kom først frem omkring 1960 og er blevet sande klassikere. Tænk blot på »snebajere«, X-mas og den stærke »47« – en mørk klasse B-øl, som Carlsberg sendte på markedet i 1972 i forbindelse med bryggeriets 125-års jubilæum.
Hvis der bliver drukket lidt vel rigeligt med øl under julefrokosten, så skal i bestemt ikke skamme jer – i følger blot en tusind-årig dansk tradition! Øldrikning i tiden op til jul spillede tidligere så stor en rolle blandt de gamle nordboere, at det faste udtryk » at fejre jul« siden vikingetiden og langt op i 1500-tallet var »at drikke jul«.
Går vi endnu længere tilbage i tiden, så viser det sig, at øllet har endnu flere år på bagen. Romerne noterede sig allerede før vor tidsregning, at barbarerne nordpå havde en drik brygget af byg og hvede, der var gået i gæring.
Så skål I blot godt og rigeligt i den danske øl. Så følger I på fornemste vis de gamle traditioner videre.
Kilde: Grenaa Bladet
//