Tak til
 






  
05/05 2023

Strukturdebat: Den forhastede reform

En nordenfjords socialdemokrat er træt af den måde, regeringen har kørt forløbet op til den kommende reform. Han skriver i dén anledning følgende:

”Måske kan man ikke stille den kommende kommunalreforms problemstilling så firkantet op, som overskriften antyder, men det er helt givet, at de, der troede, at man blot ved en hurtig afstemning i den lokale kommunalbestyrelse havde skabt det bedste og mest demokratiske afsæt for en fremtidig storkommune – de har taget fejl.
Den sidste tids debat – også i denne avis – er et godt eksempel. Det er letsindigt at tro, at befolkningen pr. automatik accepterer de vidtrækkende beslutninger, som regeringen har bedt en række af landets kommunalbestyrelser træffe – uden at blive hørt.
Netop letsindighed er meget betegnende for dén måde, som regeringen har tvunget denne kommunalreform igennem på. Jeg er dybt bekymret over, at det aldrig lykkedes at skabe en større politisk bredde på denne kæmpe-reform.
Danmark er ganske enkelt for lille et land at føre blokpolitik i. Den siddende regering har desværre netop valgt at føre blokpolitik, både når vi ser på den udenrigs- og indenrigspolitiske arena. Det er måske nok modigt, men spørgsmålet er, om det er særlig klogt.
Masser af kommunalbestyrelser er i øjeblikket på vej ind i forskellige typer af fornufts- og tvangsægteskaber, men desværre er det de færreste, som gør det med glæde, og det er ganske få kommuner, for hvem det er lykkedes at skabe en folkelig opbakning til dette hovsa-projekt. Det er simpelt hen gået for stærkt – grundlaget har været for dårligt, og der er absolut ingen – altså slet ingen, der véd, om de kommende kommuner giver borgerne bedre service, mere driftssikkerhed eller mere demokrati.
Jeg er egentlig meget enig i, at en reform af det kommunale landkort faktisk er en god idé. Men jeg er ikke enig i måden, som denne reform er gennemført på. Alt for mange steder bliver både kommunalbestyrelser og borgere taget som gidsler i en proces, som de slet ikke selv er herrer over.
Vi véd ikke noget om den fremtidige økonomi. Vi kender ikke grundlaget for den nye udligningsmodel, og vi aner ikke, hvorledes de kæmpestore regioner kommer til at fungere.
Det er ret store spørgsmålstegn at lade stå åbne, og dét er grunden til, at Socialdemokraterne ikke har andel i kommunalreformen. Vi ønskede fra begyndelsen at gøre en fremtidig kommunalreform til en folkesag. Vi synes, det er vigtigt i god tid at spørge borgerne om deres mening, det er trods alt deres kommuner – det er når alt kommer til alt deres fremtid.
Rigtigt mange steder koger debatten om det fremtidige kommunale tilhørsforhold. Det er en vigtig debat, det er sundt for det lokale demokrati. Krav om lokale folkeafstemninger præger medierne, og lad mig sige det klart: jeg er tilhænger af vejledende folkeafstemninger, hvis det vel at mærke afvikles som afslutningen på lang og grundig dialog med borgerne.
Men på samme måde som jeg mener, regeringen har begået en helt afgørende fejl ved ikke at turde læse og dermed forstå konklusionerne i Strukturkommissionens rapport, så vil det være fatalt, hvis kommunalbestyrelserne ikke har modet til at drage konklusionerne af en eventuel folkeafstemning.”

Kilde: Skrevet af den socialdemokratiske folketingskandidat Lars Bang fra Spentrup i Randers Amtsavis d.

unavngivet


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam