Den lokale akupunktør Gert Elbæk Karlsom, Skovens Akupunktur i Grenaa, står sammen med to andre jyske akupunktører bag landets største forskningsprojekt inden for akupunkturbehandling af børneastma.
Christina på tre år er glad, når hun kommer ind i Gert Karlsons akupunkturklinik på Skovbrynet i Grenaa. Hun smider strømperne og stikker foden frem. »Jeg er klar«, siger hun frejdigt. Hun er klar til en behandling mod den astma, som siden hun var 10 måneder har begrænset hendes leg og hendes sprog.
– Hver gang hun fik et anfald, røg vi ind på sygehuset. Det var ved at ødelægge os. Så hørte vi om akupunktur som en mulighed og besluttede at prøve det, fortæller Christinas mor, Heidi Dyreborg.
Gert Karlson stikker hurtigt en lille, steril engangsnål ind mellem to tæer. Christina fortrækker ikke en mine, men er straks klar til at komme ud at lege.
Søger 0-6-årige
med astma
Christina er ikke noget enestående tilfælde. Gert Karlson har i flere år behandlet børn med astma i sin klinik, men der er ingen videnskabelig dokumentation for effekten. Det har fået ham og to kolleger i Tørring ved Vejle til at starte et forskningsprojekt, der skal vise, om akupunktur virker effektivt mod astma. Den Videnskabsetiske Komité har godkendt projektet, der skal inddrage 200 børn med astma. Halvdelen bliver behandlet med akupunktur, mens den anden halvdel fortsætter som hidtil. Det er dermed det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på området, som er finansieret af to private fonde, samt Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling under Sundhedsministeriet. De tre akupunktører håber nu på, at de 200 børn i alderen fra et halvt til seks år vil melde sig, så der kan komme skred i projektet.
– Vi håber på, at forældre vil stå i kø og deltage helhjertet med det formål at finde frem til den mest optimale behandling - ikke kun af deres børn, men også af de cirka 100.000 andre danske børn, der lider af astma, siger projektleder Gert Karlson.
Gratis og nemt
Forældrene skal føre en simpel dagbog over barnets sygdom og forbrug af medicin. Det tager cirka et minut hver dag tre gange 14 dage i træk i løbet af projektperioden på et år. Første gang før, der trækkes lod om, hvem der får akupunktur. Anden gang efter tre måneder og tredje gang efter et år. Det skal alle forældre gøre - uanset om børnene får behandling eller ej. Alle børn må få medicin efter aftale med familiens læge, så der er absolut ingen risiko ved at deltage.
– Vi var lidt bekymrede for, at Christina skulle stikkes. Hun var ikke fyldt tre år den første gang, og vi fortalte hende ikke, hvad der skulle ske. Det klarede akupunktøren, og det tror jeg var en god ide. Hun reagerede da lidt første gang, men ikke så det var noget problem, fortæller Heidi Dyreborg.
Christina begyndte en langsom nedtrapning i medicinforbruget, og det foregik meget nemt og uden problemer. Nu betegner hendes mor hende som »et helt andet barn«.
Børn, der deltager i forskningsprojektet, og som får akupunktur, skal have ti behandlinger i løbet af tre måneder. Hver behandling består af en halv times påvirkning med nåle, en halv times pause og igen en halv time med nåle. Dertil kommer tryk og massage, som forældrene kan supplere med derhjemme. Behandlingerne er gratis, men man skal selv sørge for transport til klinikken.
Alle forældre i de to grupper får desuden en simpel kostvejledning på skrift, som det er frivilligt, om man vil følge. Man skal blot gøre opmærksom på det i den dagbog, der skal udfyldes.
Forældre, der er interesserede i at deltage i projektet, kan læse mere på www.borneastma.dk eller kontakte Skovens Akupunkturklinik på tlf.: 8632 7974 - eller Akupunktørgården i Tørring på nr.: 7690 2040
5000 år gammel
kinesisk metode
Akupunktur er en 5000 år gammel kinesisk metode til at helbrede sygdomme, og filosofien er, at nålene aktiverer kroppens egne selvhelbredende kræfter. Akupunktur bruges blandt andet af uddannede læger til smertelindring, ligesom verdenssundhedsorganisationen WHO under FN har godkendt metoden til behandling af en lang række sygdomme.
Et lille prik i foden kan måske erstatte medicin i kampen mod astma. Forældre til børn der er et halvt til seks år opfordres til at deltage i ambitiøst forskningsprojekt, som ledes af den lokale akupunktør, Gert Elbæk Karlson.
Christina virker ret upåvirket når hun får nåle i, men hun kan godt blive lidt træt bagefter, siger Christinas mor Heidi Dyreborg.
Kilde: Grenaa Bladet
\jh