Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Den våbenløse koreanske kampsport

TAEKWONDO - Der er slet ikke tid til at pille næse ved de to ugentlige træninger i Midtdjurs Taekwondoklub, som altid har holdt til i den ene af gymnastiksalene på Kolind Centralskole.

Da Lokalavisen er på besøg en tilfældig torsdag aften, er træningen netop begyndt under ledelse af instruktør Karl Rathje, medens formand og chefinstruktør Wandy Nielsen går rundt og bivåner, at deltagerne gør tingene korrekt.
Taekwondo er koreansk, af tae = trampe, kwon = næve, do = vej. I Sydkorea er sporten et kulturelt vartegn. Sporten har som andre sportsgrene sine egne formler og forståelsesrammer, som virker hemmelige og mærkværdige på tilskuere uden forkundskaber, på samme måde, som zoneopdækning gør for de fleste fodboldtrænere.
Wandy Nielsen, 56, er klubbens højest graduerede medlem. Har har via mange års konstant og systematisk træning opnået læregraden sort bælte med mestergraden 7. dan. Der er i alt 10 læregrader med forskellige bæltefarver og ti mestergrader (dan) med sort bælte.
Selv startede han på sporten tilbage i 1976, fordi lysten til fysisk træning var stor for den daværende fodboldspiller.
- Jeg blev bidt af sporten første gang, og den har givet meget både fysisk og mentalt. I dag er jeg meget smidig min alder taget i betragtning. Det giver nogle fordele i dagligdagen, og det kan jeg takke træningen for, siger Wandy Nielsen.

Hård træning
Han glæder sig over, at Midtdjurs Taekwondoklub, der blev grundlagt som selvstændig klub i 1979, stadig tiltrækker nye unge medlemmer, som også har energien til at træne to gange om ugen, hvor kravene til selvdisciplin og lyst fysisk arbejde er høje.
De over 30 deltagere, unge og lidt ældre, får virkelig brændt nogle kalorier af. Der bliver arbejdet meget i relativt lange intervaller med korte pauser, og instruktionerne bliver primært foretaget på koreansk.
- Vi kontrollerer hver gang om alle møder op med en renvasket hvid kampdragt (en såkaldt dobog) og er omhyggelige med den personlige hygiejne. Hvis der er problemer, er straffen armbøjninger, forklarer Wandy Nielsen, som under sin instruktion er god til at motivere de nye og uprøvede ansigter bagerst i rækkerne til at turde.
- I skal ikke lade jer begrænse af, at I ikke kender øvelserne. Der vil gå noget tid, før de sidder, men prøv alligevel at være med, siger Wandy Nielsen, før tempoet og intensiteten igen ryger i vejret med nogle forrygende serier, hvori der indgår diverse sparkekombinationer. Lidt senere bliver der lavet nogle deciderede kampsituationer (kyorugi), og trænet teknik mod en tænkt modstander (poomse).

Næver og fødder
Chefinstruktøren er især hård ved de medlemmer, der står tættest på ham. Det er klubbens mest rutinerede fyrtårne, og dermed nogle af de højest graduerede. Hierarkiet i sporten kommer således til udtryk ved træningerne, hvor deltagerne finder en plads på gulvet i forhold til rang eller læregrad.
- I skal yde alt og være gode eksempler. Sørg for, at I gennemfører tingene perfekt og med det samme, for det kan ikke nytte, at I i en kampsituation skal have betænkningstid, så har I tabt på forhånd, råber Wandy Nielsen.
Taekwondo har eksisteret i mere end 2000 år og består af selvforsvar og kamp uden brug af våben. De bare næver og fødderne er det eneste våbenarsenal, som det er tilladt at bruge. Fødderne er på grund af rækkevidden og kraften de mest benyttede hjælpemidler i kampsituationer.
Wandy Nielsen, der bor i Kolind, er om nogen et lysende eksempel på, hvor meget der kræves for at nå nye mål. Det tager ca. 5 år at træne sin fysik og psyke op til sort bælte, og herefter er der stadig lang vej til endemålet sort bælte med 9. dan.
- Min filosofi har jeg hentet i den traditionelle træning, hvor det handler om at kunne finde balancen mellem krop og sind. Taekwondo fremmer din teknik, hurtighed, balance og selvdisciplin, forklarer Wandy Nielsen.

Et løft til nogle
Han har set flere eksempler på, at unge mennesker, der havde det træls i skolen på den ene eller anden måde, blev løftet af at begynde med sporten.
- Jeg har flere eksempler på nogle, der er blevet mobbet i skolen, hvor sporten siden har givet dem et løft og en rygrad til at komme videre, og hvor forældrene naturligvis blev næsten ligeså glade, som deres drenge, siger Wandy Nielsen.
Som tilskuer kan man ikke andet end beundre den enorme respekt og villighed til at arbejde, som de mange deltagere ligger for dagen i de par timer, som træningen varer. Lyt og lær er to nøgleord for instruktør og deltager.
- Fra det øjeblik du kommer i træningslokalet, skal du kun svare, men lad nu være med at tro, at det også er sådan, når vi sidder i omklædningsrummet eller står under bruseren. Her pjatter og snakker vi uanset placering i hierarkiet i træningslokalet, forsikrer Wandy Nielsen.
Selv han må bukke for resten af flokken, hvis han skal på toilettet eller andet under en træningslektion. Det kræver et danseskolebuk både før og efter. Respekt!



Wandy Nielsen, 56, formand og chefinstruktør i Midtdjurs Taekwondoklub, der træner hver mandag og torsdag på Kolind Centralskole.

Deltagerne arbejder hårdt uanset alder og niveau. Personkredsen kommer fra mange egne af Djursland. Her er det Rune Rasmussen fra Ryomgård i et koncentreret øjeblik.

Kilde: Skrevet af Lars Norman Thomsen i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 15. November 2004

/jimmi


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam