Af Bernhard Nielsen
Det første fyr på Gjerrild nordkyst blev opført i 1895. Det var nødvendigt at advare skibsfarten efter mange strandinger på den lange revle langs kysten.
Fyret blev opført i solidt træ med store ruder mod havet. Efter verdenskrigen blev der bygget et nyt fyr på Troldhøj - cirka 18 meter over havet. Den gamle træbygning blev en del år brugt som hønsehus. Da ejendommen skiftede ejer blev træfyret skænket til Gjerrild Borgerforening, der brugte mange kræfter på at få det flyttet og indrettet som kiosk på dansepladsen i Sostrup-skoven. Her blev der efterfølgende varmet vand til mange kopper kaffe til de danseglade. I 2003 blev der tændt et bål i den gamle bygning, som desværre brændte ned. Derved forsvandt et over 100-årigt klenodie. Sådan fortælles det i Nørre Djurs Egnsarkivs nye årbog. Det er Else Lassen og fyrskibsfører, kaptajn J. C. Nielsen, Gjerrild, der står for beretningen om fyrenes historie fra 1300-tallet og fremefter.
Hang i skorstenen
Der er mange hyggelige beretninger i 2004-årsskriftet. Vita Axelsen skriver om en begivenhed, der satte Voldby på den anden ende. Maskinfabrikant Valdemar Sørensen havde fået til opgave at fjerne den gamle gnistfanger fra Voldby Mejeri’s 25 meter høje skorsten. Den 17-årige maskinlærling Svend Aage Sørensen blev sendt op i skorstenen, men da han havde fået fjernet den gamle gnistfanger, blev han straks grebet af angst. Han turde simpelthen ikke kravle ned! Falck Zonen blev tilkaldt sammen med Grenaa Brandvæsen og en skorstensfejer. En brandmand og skorstensfejeren kravlede op i skorstenen, hvor de fik snakket med den 17-årige, der havde hængt på skorstenens kant i mange timer. Det syn fik mange tilskuere. Et nyt gnistfang blev monteret af en skorstensfejer!.
Historiske fotos
Nørre Djurs Egnsarkiv gør sig hvert år store anstrengelser for at få alle områder af kommunen repræsenteret i årbogen. Således også i år, hvor Lis Hamann skriver om skole, plejehjem og væksthøjskolen i Ginnerup. Der er også en beretning fra Hemmed Brugs ved Erna Bachmann. Det er næsten ikke til at undvære denne selvoplevelse fra hendes hånd, og årbogen igen fyldt med gode, gamle historiske billeder.
Nørre Djurs Egnsarkiv har bevaret dette billede af det gamle træfyr, som i mange år prydede dansepladsen i Gjerrild-skoven. Bygningen nedbærndte i 2003.
Kilde: Grenaa Bladet
/jimmi