Thomas Lynge Sandegaard har igen været forbi klaveret og komponeret musik til et helt nyt påskespil, der nu også er kommet i bogform som inspiration og lærestykke for andre skolekor.
Thomas Lynge Sandegaard, lærer på Ryomgård Realskole og korleder for skolens to kor, er igen en bagmændene bag et bogprojekt af meget fornem kvalitet sammen med søsteren Dorte Troldborg Sandegaard og Henny Nørgaard.
OG DET BLEV MORGEN, er titlen på en ny bog til undervisningsbrug beregnet for grundskolelever, som de tre nævnte i fællesskab har begået, og som netop er udgivet af Folkeskolens Musiklærerforening.
Thomas Lynge Sandegaard med et eksemplar af OG DET BLEV MORGEN ved mindestenen for Erik Munck, Ryomgård Realskoles mangeårige skoleleder.
|
Musik og drama
OG DET BLEV MORGEN er et påskespil, som er lige til at gå til. Musikken har Thomas Lynge Sandegaard komponeret, medens Dorte Troldborg Sandegaard og Henny Nørgaard, der begge underviser på Skipper Clement Skolen i Aalborg, har lavet tekster, dialog og regibemærkninger. Et af målene med stykket har været at skildre Påskens begivenheder i dramatisk form, men uden at det bliver poppet. Ro og højtidelighed har været to væsentlige ledetråde for de tre forfattere.
Trioen udgav et par måneder før Julen 2003 bogen NAT I BETLEHEM STAD, hvor forlægget er Juleevangeliet, og efterfølgeren er lavet over næsten samme læst.
- Vi var interesseret i at lave noget mere efter den første bog, og vi var meget enige om at tage afsæt i Påskens tema. Der er lavet mange krybbespil, men ikke ret mange om Påsken, siger Thomas Lynge Sandegaard, som allerede har hørt hans yngste kor på Ryomgård Realskole bestående af 30 elever fra årgangene 2. – 5. klasse synge sangene. Det skete til skolens forårskoncert, og altså lang tid før bogen kom på gaden.
- Det var stort.
Palmesøndag
På grund af sygdom har det været nødvendig at vente med bogudgivelsen til nu. Faktisk var forarbejdet færdig før Påsken 2004, men nu er der sat x i kalenderen for den egentlige premiere. OG DET BLEV MORGEN BLIVER uropført i det store format i Marie Magdalene Kirke Palmesøndag 2005.
- Vi begynder at øve på stykket efter jul, fortæller Thomas Lynge Sandegaard, som denne gang helt bevist har forsøgt at arbejde med musikken, så den vil kunne udfordre de dygtige og rutinerede skolekor.
- Nogle af melodierne har næsten skrevet sig selv, hvor jeg har leget mig frem ved klaveret og til sidst har haft nogle melodistumper og små brudstykker, der er blevet en hel melodi ud af. Udfordringen denne gang ligger i, at jeg for eksempel har skrevet nogle andenstemmer ind, som man kan vælge at bruge.
Nyt projekt
NAT I BETLEHEM STAD blev udgivet i 3.000 eksemplarer, og de første tusinde var allerede solgt inden jul. I det hele taget har trekløveret høstet mange roser i anmeldelser og fra kolleger for det første værk, fordi det på alle måder mere end opfyldte de krav, som man kan stille til en bog af den karakter – idegrundlag, overblik, god dialog, omfattende regibemærkninger, gode forslag til kostumer og naturligvis medfølgende noder til den iørefaldende musik.
- Vi har allerede nye planer i støbeskeen om at fortsætte samarbejdet, og vi er enige om at blive i genren med de gode historier fra både Det Gamle og Det Ny Testamente, siger Thomas Lynge Sandegaard, der også går med en tanke om at lave en decideret Cd-indspilning af både gamle og nye stykker til at følge bøgerne som endnu en ekstra service for de skolekor, der vil arbejde med spillene.
Kilde: Skrevet af Lars Norman Thomsen i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 15. November 2004
/jimmi