DJURSLAND – Omkring 80 nuværende og fremtidige udbydere af grønne turisttilbud på Djursland var i sidste uge samlet til inspirationsmøde på Fuglsøcentret. Arrangementet var første etape i det EU-støttede projekt Grøn Turisme under Grenaa Tekniske Skole.
Der blev diskuteret turisme og udvekslet erfaringer ved konferencen om Grøn Turisme på Djursland.
|
Den grønne turisme er noget af det, som Djursland bør satse på i de kommende år. En stor del af nutidens og fremtidens turister går efter oplevelser ud over det sædvanlige, aktiv ferie, hvor alle kan være med, og frem for alt gode naturoplevelser. Og det har vi jo lige uden for døren her på Djursland. Kunsten består så i, at kombinere tingene og udtænke det helt rigtige ”koncept”, der for det første kan tiltrække turister her og nu og for det andet få dem til at komme igen næste år – og næste år igen.
Derfor er det nødvendigt at tænke helhedsorienteret – oplevelser, mad, overnatning, transport – og vægte de enkelte elementer lige højt. Nøgleordene er kvalitet og oplevelser på højt plan.
På konference var et af de væsentligste budskaber fra de eksisterende udbydere fra det grønne turisterhverv, at det ikke er noget man kommer sovende til. Der skal lægges mange timers arbejde i det, og turister har det med at vil betjenes på alle tider af døgnet. En anden ting, der blev fremhævet var, at man aldrig kan være helt sikker på, at det man udbyder er det helt rigtige. Man er nødt til at spørge sig for, lave brugerundersøgelser og i det hele taget være vågen over for at udvide eller ændre det aktuelle tilbud i forhold til det, kunderne gerne vil have. Og endelig er det heller ikke noget, man bliver rig af lige med det første. Det kan tage år, før et turisttilbud er blevet rigtigt ”kendt” og har rodfæstet sig i folks bevidsthed.
Egne styrker
Hvad er det så lige, turisterne vil have? Det er ikke så let at definere, men flere af oplægsholderne lagde vægt på, at man skal have noget med hjem – noget, man ikke vidste i forvejen, et minde og helst også noget i hånden, som man måske selv har fremstillet.
– Fortæl jeres gæster om de dyr, man ser i skoven. Fortæl hvordan de lever, deres adfærd osv., sagde cand. mag. i turisme Malene Høyer. Det vigtigste ved en oplevelse er, at den er anderledes end det, man er vant til, at den er mindeværdig, og at den er ukontrollabel, dvs. at der er mulighed for, at der sker noget, der ikke er planlagt i forvejen.
Torben Herborg fra Århus Amts erhvervsafdeling lagde i sit indlæg vægt på, at det handler om at bruge det, vi allerede har, og at der altid har været grøn turisme på Djursland. En fremtidig nationalpark på Mols vil yderligere være med til at blåstemple området og give området en større international bevågenhed.
– Vi skal tage udgangspunkt i vores egne styrker. Vi skal f.eks. ikke opfinde white river rafting på Kolind Sund. Det skal være autentiske tilbud. Jeg kunne f.eks. godt forestille mig en kobling mellem bedrifter, der laver kvalitetsfødevarer og andre bedrifter, der udbyder kvalitetsovernatninger. Mad og sund levevis er utrolig vigtig.
Fra idé til virkelighed
Konferencen var første trin i projekt Grøn Turisme på Djursland, der er støttet af EU. Arrangementet var tænkt som en inspiration for folk, der har en idé om f.eks. at bruge eksisterende, tomme landbrugsbygninger på en ny og turistrelateret måde. Hvis man efter at have hørt andres erfaringer med gårdbutikker, oplevelsesture m.m. har fået blod på tanden og lyst til at arbejde videre med sin idé, kan man komme på to gratis ugekurser i december og januar. Her vil man sammen med andre kursister og erfarne rådgivere få hjælp til at komme i gang. Undervejs i kurserne arbejdes der med idéudvikling, egne ressource og kompetencer, finansiering og økonomi, lovgivning, netværkssamarbejde, og hvordan man kan markedsføre sin virksomhed. Det skal føre frem til, at man blive i stand til at udarbejde en komplet virksomhedsplan. Man kan desuden få otte timers gratis og personlig rådgivning og hjælp til udarbejdelse og beskrivelse af ide og forretningsplan.
Projekt Grøn Turisme på Djursland er støttet af EU og er organisatorisk placeret under Grenaa Tekniske Skole, hvor man også kan få yderligere oplysninger.
Kilde: \Skrevet af Marianne Svit I Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs 10-12-2004
/jimmi