Den landsdækkende kampagne »Spids pennen« har her i efteråret 2004 fokuseret på læse-, skrive- og regne-undervisning for voksne. FVU’en - Forberende Voksenundervisning - er gratis for både kursisten og dennes eventuelle arbejedsgiver, og hos virksomheden Sapa Profiler A/S i Grenaa har man gode erfaringer med at sende medarbejdere på FVU.
Produktionschef Kim B. Nielsen og tillidsrepræsentant Joan Brøgger fra Sapa Profiler A/S taler begge to varmt om det FVU-forløb, som en håndfuld af virksomhedens ansatte har været på.
|
Mange voksne har brug for at blive bedre til at læse, skrive og/eller regne. Det er nødvendigt, for at de kan efteruddanne sig, varetage deres opgaver på arbejdspladsen og bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det er også nødvendigt, for at de kan deltage i et samfund i hastig udvikling, siger Inge Marie Jakobsen, der er kursuskonsulent for VUC Djursland.
Hun er én ud af tre lokale kontaktpersoner vedrørende FVU-undervisningen her på Djursland. De to andre er konsulent Niels Erik Iversen, Jobrotation Djursland, og AOF-konsulent Else Norvin, AOF Randers.
I foråret 2003 sendte Grenaa-virksomheden Sapa Profiler A/S en 12-14 medarbejdere på et FVU-forløb i forbindelse med en afmatningsperiode rent produktionsmæssigt. Produktionschefen på Sapa Profiler A/S, Kim B. Nielsen, fortæller, at virksomheden strækker sig langt for at holde på medarbejderne i de kortvarige afmatningsperioder, således at de ikke smutter andre steder hen i en lille ledighedsperiode.
– Det er vores erfaring, at de folk, der har været hos os, ikke går ledige ret længe her i området, så vi er nødt til at tænke i andre baner, hvis vi vil holde på dem. Og det vil vi jo gerne. Og i stedet for at sende en flok afsted på de i øvrigt rigtig gode AMU-kurser, valgte vi at kigge i en lidt anden og måske lidt mere utraditionel retning tilbage i foråret 2003. Og hvem kunne ikke trænge til lige at få finpudset ens dansk- og regne-færdigheder? Det kan vi jo allesammen godt trænge til, så emnet er ikke længere så tabu-belagt som det har været. Selvfølgelig var der lidt skepsis i starten. Hvad skulle det nu gøre godt for? Men jeg fulgte FVU-holdet meget nøje, og jeg må sige, at da de først kom i gang, så blev al skepsis fejet af bordet. Der kom kun positive tilbagemeldinger på forløbet, siger Kim B. Nielsen.
Og han bakkes op af tillidsrepræsentanten for KAD’erne på virksomheden, Joan Brøgger.
– Underviserne gjorde meget ud af at finde det rigtige niveau for den enkelte, hvorefter man arbejdede ud fra det. Undervisningen var med andre ord individuelt tilrettelagt, og udbyttet blev derefter. Det var en prøveballon, der udløste masser af positive tilbagemeldinger fra både lærere og kursister. Og det er vigtigt, at der bliver lavet sådanne FVU-forløb. Der bliver hele tiden stillet større og større krav til eksempelvis ens dansk-kundskaber, så det er vigtigt, at der er fokus på det her område, siger Joan Brøgger.
– Når man arbejder så meget med fastholdelse af medarbejdere, som vi gør, så indgår kursus-virksomhed naturligvis som en integreret del af personale-politikken. Efter FVU-forløbet lavede vi en kursus-update hos vore medarbejdere, og vi kunne på de returnerede skemaer tydeligt se, at FVU-forløbet havde spredt sig som ringe i vandet i form af ønsker fra dem, som ikke havde været med. Masser af ønsker - også indenfor både engelsk og matematik - men vi har endnu ikke rigtig kunnet følge op på de mange ønsker, fordi vi har haft rigtig, rigtig travlt i lang tid, og således ikke har haft den fornødne luft til at presse nogle FVU-forløb ind. Men det er da helt sikkert noget vi skal have kigget på. Ikke mindst i forbindelse med de medarbejder-udviklings-samtaler, som vi kører i øjeblikket. Her putter vi de givne kursus-ønsker ind i en database, så vi derved kan få styr på de forskellige FVU-ønsker, siger Kim B. Nielsen.
– Det er meget positivt, at man fra ledelsens side - så vidt det er muligt - bestræber sig på at sende folk på kurser i stedet for at fyre dem i en afmatningsperiode, siger Joan Brøgger.
– Det er en helt bevidst strategi. Det er jo ikke uden omkostninger at fyre og ansætte folk, så fastholdelsen af medarbejderne er til fordel for alle parter. Og FVU’en er helt sikkert et element, som er med i vore overvejelser i den givne situation, slutter Kim B. Nielsen.
Sapa Profiler A/S beskæftiger p. t. cirka 132 timelønnede ansatte foruden 56 funktionærer. Og det går rigtig godt for virksomheden lige nu - skulle vi hilse og sige.
Produktionschef Kim B. Nielsen og tillidsrepræsentant Joan Brøgger fra Sapa Profiler A/S taler begge to varmt om det FVU-forløb, som en håndfuld af virksomhedens ansatte har været på.
Kilde: Grenaa Bladet
/jimmi