RYOMGÅRD - Den 19. november 2004 kunne en flok voksne færdiguddannede industrioperatører trykke Grenaa Tekniske Skoles forstander, Palle Rasmussen, i hånden. Men én hånd skilte sig ud fra mængden. Den tilhørte 20-årige Martin Svensson – én af de to første under 25 år, der har gennemført industrioperatøruddannelsen på Grenaa Tekniske Skole.
Martin Svenson
|
Martin var oprindeligt i gang med en smedeuddannelse, men det gik ikke som planlagt. Da han ikke vidste, hvad han så skulle, blev han foreslået af GTS’ studievejleder at komme i skolepraktik i tre måneder for at tænke over mulighederne. Valget faldt på industrioperatøruddannelsen, for her kunne han nemlig lære at betjene industrimaskiner. Læretiden som industrioperatør er foregået på Scanpan i Ryomgård, hvor Martin skal være indtil 31. januar 2005. Her håber han at blive fastansat, for det er en god arbejdsplads med gode kolleger.
– Jeg har fået lov til at prøve lidt af hvert. Lige nu er jeg i pakkeriet. I starten var jeg i bearbejdningen, men jeg har også været i støberiet og ved smedene. De har blandt andet vist mig, hvordan maskinerne betjenes og repareres. Det er det gode ved uddannelsen – man behøver ikke at lave det samme hele tiden.
Industrioperatøruddannelsen lægger meget vægt på, at eleverne bliver fleksible, selvstændige og samarbejdsorienterede. Sidstnævnte kan Martin skrive under på:
- Før jeg startede på industrioperatøruddannelsen, ville jeg nok helst gøre tingene selv, men nu er jeg opmærksom på, at man kommer længst med samarbejde.
Ingen unge i industrien
Ude på industrivirksomhederne på Djursland undrer man sig over, hvorfor de unge ikke søger job hos dem. Virksomhederne mener, at de unge synes, at det er ensformigt og ikke prestigefyldt nok at arbejde i industrien. Martin mener dog, at grunden til, at mange unge ikke vælger et job i industrien, er, at man skal møde så tidligt om morgenen. Selv har han vænnet sig til det, for det var da også det, der afskrækkede ham i starten.
– Mange gider nok heller ikke stå ved den samme maskine hele tiden, og det tror nogen, at man skal. Der er da selvfølgelig perioder hvor der er en hasteordre, der skal gøres færdig hurtigt, derfor er der ikke tid til, at man rokerer. Det er nu mere normalt, at man skifter mellem arbejdsstationerne. Men det er også meget op til én selv at tage ansvar. Værkføreren eller de andre kan jo ikke se, hvornår jeg er træt af at lave det samme. Jeg er blevet bedre til at sige til og fra.
Martin kan godt anbefale andre unge at tage en kort erhvervsuddannelse som f.eks. industrioperatør og mener, at det også kan give mod til at bygge videre på uddannelsen.
– Ja, for så kommer man i hvert fald i gang med et eller andet. Jeg synes generelt, at de unge skal gå i gang med noget lige efter folkeskolen og så klø på, så har de i det mindste prøvet noget i stedet for at give op, inden de starter. Jeg kunne godt tænke mig at blive rigtig smed, så den toårige industrioperatøruddannelse har da givet mig mere mod på at komme videre. Jeg vil gerne vide en masse om alt muligt.
skrevet af Malene Høyer
Praktikpladskonsulent på Grenaa Tekniske Skole
Martin Svenson mener, at industrioperatøruddannelsen har modnet ham: Jeg er blevet mere motiveret. Før i tiden gad jeg ikke rigtig arbejde, men nu står jeg op om morgenen og glæder mig til at komme på arbejde, fortæller han.
Kilde: Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs
Rex