HEMMED – Efter nogle måneders uro omkring lokale beboeres ret til færdsel i Sostrup Hede og Hemmed Plantage, er der nu indgået en ”gentleman-agreement” mellem skovens ledelse og de lokale beboere.
De lokale beboere i Hemmed var i oprør, da det gik op for dem, at deres muligheder for at færdes i den nærliggende skov var blevet stærkt beskårede. Efter et stormøde i Hemmed forsamlingshus i oktober har der nu været en dialog mellem skovledelsen og interessegruppe bestående af repræsentanter fra Hemmed, Rimsø Ejerlav og lokalkomiteen for Danmarks Naturfredningsforening
Det har nu ført til, at der er indgået en aftale, der tilgodeser begge parters ønske om brug af skoven. Skovledelsen har givet brugerne lov til et rimeligt og varieret turforløb gennem skoven. Til gengæld skal der friholdes områder, hvor vildtet kan trives uforstyrret. Aftalen gælder kun får gående gæster i skoven, mens andre brugergrupper, som f.eks. ryttere og andre sportsudøvere selv må forhandle med skovledelsen.
Amtets vurdering
Efter klager fra brugerne har Århus Amt besigtiget skoven 14. oktober, og der foreligger nu en foreløbig vurdering af forholdene i skoven i henhold til naturbeskyttelseslovens § 23, stk. 5, hvori det hedder, at private skove er åbne for færdsel til fods og på cykel ad stier og veje, og at offentlighedens adgang til disse veje ikke må forhindres eller vanskeliggøres.
Amtet vurderer, at der stadig ligger væltede træer, der spærrer for offentlighedens lovlige adgang til veje i skoven, og at der stadig er områder, hvor væltede træer og kvas kan skabe tvivl om lovligheden af at bruge vejene. Samtidig varsler amtet, at skoven vil blive påbudt at lovliggøre forholdene senest 1. januar 2005.
Ligeledes har amtet vurderet, at tilplantningen af veje nogle steder er ulovlige. Det gælder de steder, hvor der er foretaget tilplantninger af hver ende af en vej, men hvor det mellemliggende areal stadig bruges som færdelsbane, bl.a. af skovens maskiner. I disse tilfælde tjener tilplantningen efter amtets vurdering kun til at hindre offentligheden adgang til veje.
Det er derimod lovligt at nedlægge en vej ved at tilplante begge ender, hvis det mellemliggende areal ikke bruges til færdsel, ligesom det også er lovligt at nedlægge veje ved at tilplante dem i den fulde længde. Disse områder ikke længere er omfattet at naturbeskyttelseslovens § 23. Tilplantningerne er sket inden 1. oktober 2004 og er derfor heller ikke omfattet af de nye bestemmelser i naturbeskyttelsesloven om anmeldelse af vejnedlæggelser.
Kilde: \Skrevet af Marianne Svit I Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs
Rex