Tak til
 






  
05/05 2023

Jule- og nytårsbrev v/borgmester Jens P. Jellesen

Jule- og nytårsbrev 2004/05
Julen står for døren og året 2004 er ved at rinde ud. Alle traditionerne melder sig. Har vi nu nået det hele, og har vi nu husket det hele. Julefrokoster, gløgg og æbleskiver, appelsiner og nelliker, småkagerne og rengøringen, jo – alt er næsten klaret, så det er som det plejer.



borgmester Jens P. Jellesen
Og dog, noget er lidt anderledes end sædvanligt, vi er på vej ind i en ny og større kommune. Beslutningen om en stor kommune på Norddjursland er truffet, men indtil videre har den enkelte borger og medarbejder ikke mærket nogen ændring i hverdagen. Foreløbig er det blevet ved snakken - og snakket, det er der blevet meget.

Nu bliver der julefred og hygge, og efter nytår tager vi fat på sammenlægningsopgaven.

Kommunesammenlægningen
Sidste år ved denne her tid kunne jeg fortælle om, at regeringen havde nedsat en Strukturkommission, som skulle se på, om den kommunale inddeling og offentlige opgaveløsning i Danmark var optimal. Næppe var det nye år startet, før kommissionen udgav en rapport, som i hovedtræk anbefalede tre ting: En opgaveflytning, samling af sammenhængende opgaver og større enheder. Dette medførte intensiv mødeaktivitet og drøftelser kommuner imellem på kryds og tværs.

Nørre Djurs og Grenaa kommuner argumenterede og arbejdede lige til det sidste for, at Djursland blev samlet til en stor Djurslandskommune. Store dele af erhvervslivet og flere fagorganisationer tog bolden op og anbefalede i åbne breve og annoncer, at alle otte kommuner på Djursland gik sammen og dannede en storkommune, men lige meget hjalp det. De fire syddjurske kommuner (byråd og kommunalbestyrelser) gav udtryk for, at der ikke var samhørighed mellem alle otte kommuner, og at det ville blive alt for stort. Det stod de fast på.

Ser man ud over det ganske land, er der mange kommuner, som bliver meget store og yderst bæredygtige. Djursland, som en lille geografisk landsdel, kunne også have blevet en yderst stærk kommune ved at slå sig sammen.

Nu er der kun at sige, at tvangsægteskaber kommer der sjældent noget godt ud af, hvorfor vi nu skal arbejde af alle kræfter på at gøre Norddjursland til en af de mest veldrevne kommuner i Danmark.

Nørre Djurs, Grenaa, Rougsø kommuner og den østlige del af Sønderhald Kommune vil nu danne en ny kommune på Norddjursland. Disse kommuner har givet samme forventninger og holdninger til håndtering af lokaldemokrati og politisk styring baseret på bevarelse af nærhedsprincippet, selvforståelse i en landkommune, ligeværdighed i løsning af opgaverne samt høring af borgerne og brugerne.

En Norddjurs kommune har et perspektivrigt udviklingspotentiale indenfor bosætning og turisme. En kystlinie på vel omkring 80 km vil være med til i fremtiden at udvikle kommunen til et turisme- og bosætningsområde for Randers og Århus analogt med, hvad Nordsjælland er for København.
Ligeledes vil kommunen have et betydeligt udviklingspotentiale indenfor erhverv og iværksætteri.
Vi glæder os nu til at komme i gang med det konkrete sammenlægningsarbejde - at få handling sat bag de mange ord.

Djursland ligger stadig, hvor Djursland ligger, og-så efter en ændret kommunestruktur. Det betyder, at skal vi som en landsdel gøre os gældende, skal vi stå sammen og samarbejde om alt det, der kan være med til at udvikle vores smukke område.

Nye sommerhuse
Miljøministeren fik i det tidlige forår vedtaget en lov om udvidelse af sommerhusområder indenfor kystnærhedszonen. Der blev skabt mulighed for etablering af op til 8.000 sommerhusgrunde på landsplan. For at komme i betragtning skulle en række betingelser være opfyldte. Hovedkriterierne var, at områderne skulle ligge i tilknytning til og bag eksisterende sommerhuse, og endvidere ville man prioritere udkantsområderne højt.

Det er som om, loven er skabt for Nørre Djurs Kommune.

Vi har fire sommerhusområder, de tre ligger ved nordkysten, nemlig i Fjellerup, i Bønnerup og ved

Gjerrild Nordstrand. Alle disse tre områder er oplagte i forhold til lovgivningen, og endnu mere styrket i troen på at etablere et plangrundlag for nye sommerhuse blev vi, efter at folketingets Mil-jø- og Planudvalg i foråret med Miljøministeren i spidsen, aflagde os et besøg. Konkret fremviste vi et areal syd for eksisterende sommerhusområde i Bønnerup.

Ministeren udtrykte det på følgende måde: ”Dette areal ligger lige til højrebenet”.

Herefter gik vi i gang med udarbejdelsen af et gedigent materiale, som på alle måder beskriver konsekvenserne af opførelse af 770 nye sommerhuse i Nørre Djurs Kommune. Med den politiske uro, der for øjeblikket er på området, er vi meget glade for, at vi var meget grundige, da materialet blev udarbejdet. Vi har endnu ikke fået svar på, hvor mange grunde vi får mulighed for at etablere, men som alt ser ud lige nu, har vi svært ved at se, at vi ikke skulle få tilladelse til langt hovedparten af de ansøgte 770 grunde.

De nye sommerhusgrunde er en vigtig brik for udviklingen af vores område. Sommerhusbyggeriet er stigende, og der er efterspørgsel på nye grunde og sommerhuse, og alt peger på, at flere sommerhuse i sig selv vil medføre øget aktivitet og positiv afsmitning på egnens økonomi og beskæftigelse.

Kommunens økonomi
De sidste tre år har Nørre Djurs Kommune været inde i en økonomisk positiv udvikling. Det er et overskud på omkring 10 mio. kr. pr. år, som har gjort, at vores likviditet er væsentligt forbedret.

Med baggrund i vores likvide situation, altså en tilfredsstillende kassebeholdning, søgte vi midt på året Indenrigsministeriet om at blive fritaget af rollen som værende under administration. Altså ingen særlig overvågning og indberetning i forhold til ministeriet. Kort tid efter ansøgningen fik vi meddelelse om, at Nørre Djurs Kommune ville ophøre med at være under administration med udgangen af dette år.

Dette er et stort skulderklap til hele kommunalbestyrelsen og til de mange ansatte, der har været involveret i det store arbejde med at realisere genopretningsplanen.

Fra nytår er vi igen ”herre i eget hus”, hvilket faktisk er 2 år tidligere end den plan, som i sin tid blev indgået med Indenrigsministeriet!

Med andre ord: Nørre Djurs er på rette kurs.

Nye arbejdspladser i kommunen
På mange fronter går det rigtig godt. I Nørre Djurs har vi ingen større industrier, men mange små og mellemstore virksomheder. Elektronikvirksomheden Spectronic har igen i år fået tildelt prisen som ”Gazellaviksomhed” – altså en virksomhed med stærk ekspansion, hvilket vi gerne vil gratulere med. Virksomheden er i årets løb solgt til en udenlandsk virksomhed, men det forlyder, at det blot vil medføre endnu mere aktivitet på adressen, hvilket vi selvfølgelig hilser meget velkommen.

Århus Amt er i færd med at oprette to nye institutioner i kommunen, begge hørende under Den Sikrede Institution ”Grenen” i Grenaa. Tidligere Brundhøjskolen nord for Glesborg starter fra nytår som en udslusningsafdeling for unge bl.a. fra ”Grenen”. Oprettelsen af denne institution medfører etablering af omkring 40 arbejdspladser.

I det kommende år oprettes ligeledes en lukket afdeling på det tidligere Dalstrupcenter, også det-te vil medføre yderligere 40 til 50 arbejdspladser.

Kultur- og foreningslivet
Kultur- og foreningslivet blomstrer på livet løs i Nørre Djurs. Kulturraketten blev afviklet for 5. år i træk og den 6. raket er netop nu ved at blive gjort klar til affyring.

Der blev afviklet mange flotte arrangementer i det forløbne år, og der er mange positive tilkendegivelser omkring de mange kulturtilbud af meget varierende karakter. Tilkendegivelserne kommer ikke blot fra kommunens egne borgere. Også mange af vores nabokommuner har lagt mærke til ”Kulturraketten”. Kommunens mange ildsjæle udfører et stort stykke arbejde, som betyder, at vi får et væld af kulturtilbud for meget få penge.

Kulturraketten har nu givet ideen til et nyt projekt for alle Djurslandskommunerne kaldet ”Liv i forsamlingshusene”.

Også foreningslivet skal her roses for en stor indsats i det forløbne år. Hvert år er ledere og besty-relsesmedlemmer med til at skabe et rigt for-eningsliv til glæde og gavn ikke mindst for børn og unge.

Bøvlmiljøets internationale konvent skabte i år virak i kommunen. Mange nationaliteter var samlet i og omkring Nørre Djurs hallen i en uge midt
på sommeren omkring temaet ”trådløs kommunikation”. Et prisværdigt arrangement, som satte vores kommune på landkortet.

Budget 2005
Nørre Djurs Kommunes budget for 2005 blev ved-taget i oktober måned.

Skatteprocenten er for 5. år i træk holdt uændret. Indkomstgrundlaget, det vil sige de samlede skattepligtige indkomster, som kommunens borgere tilsammen har, er kun svagt stigende og følger ikke med kommunens udgiftsudvikling. Dette forhold har vi i særlig grad registreret ved budgetlægning for 2005. Vi blev, om jeg så må sige, reddet på målstregen af et særtilskud til vanskeligt stillede kommuner på 4 mio. kr. Var dette tilskud ikke blevet os tildelt, ville vi have stået i en meget vanskelig situation, og budgettet ville ikke have kunnet udarbejdes uden betydelige serviceforringelser for borgerne.

Det lykkedes at få vedtaget et bæredygtigt budget, dog uden yderligere styrkelse af kassebe-holdningen og med et meget lille skattefinansieret anlægsbudget på kun 2 mio. kr. Som en følge af den meget beskedne stigning i indtægter er vores budget 2005 meget stramt. Dette medfører, at vi også i 2005 skal være meget opmærksomme på uforudsete udgifter.

Hvad vil 2005 bringe?
Det nye år bliver et år med mange og store udfordringer. Den allerstørste opgave bliver at forberede så meget som muligt omkring sammenlægning af de fire kommuner på Norddjursland. Et arbejde som den politiske og administrative styregruppe tager fat på i disse dage.

Den 15. november 2005 skal der være kommunevalg, og her vil blive valgt en kommunalbestyrelse, som i det første år 2006 vil fungere som sammenlægningsudvalg for den nye kommune.

For at den store opgave med sammenlægning af fire kommuner kan nås, er det nødvendigt, at de nuværende politikere, embedsmænd og medarbejdere forbereder en lang række tiltag, som det nye sammenlægningsudvalg kan tage stilling til i 2006.

Kommunesammenlægningen effektueres fra den 1. januar 2007, og det valgte sammenlægningsudvalg tiltræder da som kommunalbestyrelse eller byråd.

Et aktivt og spændende år er snart gået, og et endnu mere
spændende år venter forude.

Glædelig jul og godt nytår!

Jens P. Jellesen
Borgmester

Kilde: Borgmesterkontoret Inger Hinrichsen

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam