Lægeambulancer redder 25% flere af de alvorligt kvæstede trafik-ofre fra at dø!
Antallet af trafikdræbte tegner til at blive historisk lavt i 2004. På landets skadestuer og hospitaler er der mange, som glæder sig rigtig meget over, at det går den rigtige vej med uheldsstatistikken.
Ved en præcis og målrettet indsat på ulykkesstedet, bl. a. med lægeambulancer, redder vi i dag 25 procent flere trafikofre fra at dø af alvorlige kvæstelser, siger overlæge og Ph.D. Bent Erling Lindblad, som er chef for landets største skadestue på Århus Sygehus.
I bladet Trafiksikker, som udkommer sammen med Dansk Vejtidsskrift, fortsætter han:
– Det er naturligvis meget glædeligt, at vi nu er i stand til at redde flere menneskeliv i forbindelse med trafikuheld. Men resultatet er ikke godt nok endnu. Det er vores håb og forventning, at vi til stadighed kan og vil udvikle på muligheden for at yde hjælp. Men vi ved også, at der er grænser for vores formåen, når vi taler konsekvenser af færdselsuheld, siger han.
Færdselsuheld
bør registreres
på skadestuer
Erika F. Christensen, som er overlæge og præhospital leder samt formand for Traumecentret Anæstesiologisk afdeling, Århus Sygehus, understreger nødvendigheden af, at viden om ulykker og ulykkesmekanismer øges for at forbedre indsatsen endnu mere.
– Vi skal simpelthen vide mere og have mere detaljerede oplysninger om alle uheld. Vi kan med vores indsats, bl. a. med lægeambulancer, gøre vores del af redningsarbejdet, men for os handler det lige så meget om at forebygge. Den del er også vejteknikernes andel. Her håber vi meget på, at registrering af færdselsuheld på skadestuerne bliver en realitet, siger hun.
Uheldsstatistikken baseres i dag alene på de færdselsuheld, som politiet registrerer. Undersøgelser foretaget af Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitets Hospital viser, at politiet kun registrerer mellem 80 og 88 procent af alle personskadeuheld. Det er alle typer af personskadeuheld og skadesgrader, som unddrages politiets registrering. De politiregistrerede uheld er den officielle uheldsstatistik, som danner baggrund for trafiksikkerhedsarbejdet i alle vejforvaltninger i stat, amter og kommuner.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex