Vikingetiden i Lisbjerg er emnet for et foredrag i Djurslands Museumsforening mandag den 10. januar kl. 19.30.
Stolt knejsende på en bakketop lidt nord for Århus ligger den hvidkalkede Lisbjerg Kirke. På tre sider af kirkegården udgravede Moesgård Museum i 1989 dele af en indhegnet gård fra vikingetiden.
Et gammelt marknavn »Skeigårds agre« synes at kunne knyttes til gården, idet ordet »skei« betyder kløvet træstykke og kan henvises til vikinge-anlæggets imponerende plankeindhegning. Fundet var især interessant, fordi det tilsyneladende gav en ledetråd til stedets første kirkebyggere, idet middelalderens stenkirke blev placeret midt i vikingetidens gårds-indhegning. Ved en senere udgravning inde i kirken i samarbejde med Nationalmuséet, blev der fundet levn af en træbygget forgænger til den nuværende kirke.
Ved udgravningen i 1989 blev gårdsanlæggets sydlige afgrænsning ikke fundet. Dette lykkedes dog i 2002, da et nærliggende plejehjem skulle nedrives, og udgravningerne kunne fortsættes.
Der har været fremsat teorier om, at denne storgård har været en del af en større bebyggelse på stedet, og i december 2004 har man netop påbegyndt yderligere udgravninger på stedet. Alt dette vil museumsinspektør Jens Jeppesen fra Moesgård Museum fortælle om i et foredrag på Djurslands Museum i Grenaa mandag den 10. januar. Alle er velkomne.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex