Borgergruppe kæmper videre mod muligheden for tre mega-store havvindmøller ud for Grenaa Havn!
Egentlig burde havvindmølleprojektet ud for Grenaa Havn være et overstået kapitel. Den 24. december 2004 var sidste frist for igangsættelse af arbejdet med at opføre de tre kæmpe-store havvindmøller, som skiftende projekt-magere igennem tiden har fået myndigheds-godkendelse til, men lige nu ligger der en ansøgning hos Energistyrelsen, hvor vindenergi-selskabet Wind1 - der har overtaget rettighederne fra Vestas - beder om udsættelse for sidste frist for igangsættelse af byggeriet til 2006.
Foreløbigt har Energistyrelsen givet fristforlængelse til den 21. februar 2005, og det har Borgergruppen mod havvindmøller ud for Grenaa Havn ikke tænkt sig at klage over. I et brev stilet til Energistyrelsen - dateret den 3. januar 2005 - giver man følgende begrundelse herfor:
|
Vi opfatter forlængelsen, som en periode, hvori der skal fremskaffes dokumentation, inden Energistyrelsen eventuelt går i gang med en sagsbehandling, skrives der i brevet, som er underskrevet af Jørgen Katholm på vegne af Borgergruppen mod havvindmøller ved Grenaa Havn.
Herpå følger en lang argumentation i bestræbelserne på at overbevise Energistyrelsen om, at en fristforlængelse ud over den 21. februar 2005 vil være udtryk for en markant myndigheds-fodfejl.
– Vi skal stærkt anbefale Energistyrelsen ikke at give yderligere fristforlængelse for dette projekt, men i stedet fastslår, at projektindehaverne ikke har overholdt den tidsfrist, som de selv har ønsket, hvorfor godkendelsen naturligvis er bortfaldet, hedder det i brevet, og man fortsætter:
– En yderligere fristforlængelse er demokratisk uanstændig. Det er nu 4 år siden projektet blev forelagt offentligheden. I mellemtiden er situationen markant ændret på en lang række områder.
Projektet er som referenceprojekt blevet håbløst overhalet af udviklingen, og den fremtidige udbygning af vindkraft i Danmark bør ske i havvindmølleparker »langt fra kysten, hvor de ikke generer« (citat Svend Auken - december 2004), og ikke som »strandkantvindmøller«, der visuelt forurener kystområder. Planlovens § 5 a - »Landets kystområder skal søges friholdt for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængig af kystnærhed« - krænkes groft af projektet.
Næsten alle de argumenter, der fra den oprindelige projektindehavere - Jydsk Vindkraft A/S - blev fremført, da projektet blev offentliggjort i 1999, er i dag irrelevante (forskningsprojekt, nye lokale arbejdspladser, attraktiv investering for lokalbefolkningen m.v.).
Personudskiftning hos væsentlige høringsparter har været stor (byråd, amtsråd), og ikke mindst hos den største lokale fortaler for projektet, Grenaa Havn A/S, hvor udskiftningen i ledelsen har været markant omfattende såvel havnedirektør som bestyrelsesformand.
Det er beklageligt, at dette projekt, som på alle væsentlige områder, er blevet overhalet af udviklingen, forsat skal give bekymring og usikkerhed for mange borgere i Grenaa - og andre med tilknytning til området og i stigende omfang kollidere med projekter og planer, der er kommet til i de senere år.
– Projektet er i dag et helt andet, end da det blev offentliggjort i 1999. Det har gennem årene skiftet fra et udviklingsprojekt til nu stort set kun at være et investeringsprojekt, der forsat er helt uvæsentlig for udbygningen af vindkraft i Danmark.
– Såfremt Energistyrelsen, trods al logik og anstændighed, skulle imødekomme projektindehavernes ønske om yderligere fristforlængelse, ønsker Borgergruppen at blive orienteret herom med henblik på at påklage afgørelsen til Energiklagenævnet. Endvidere anmoder vi om løbende at blive tilstillet kopier korrespondance, mødereferater, notater m. v. i sagen, slutter skrivelsen fra Borgergruppen mod havvindmøller ved Grenaa Havn.
Havvindmølleprojektet ved Grenaa Havn spøger stadig, selv om sidste frist for igangsættelsen af anlægsarbejdet - der dog maksimalt kan omfatte tre møller - faktisk er overskredet. Vindenergiselskabet Wind1 har søgt om fristforlængelse, hvilket Borgergruppen mod havvindmøller ved Grenaa havn har protesteret kraftigt imod overfor Energistyrelsen.
Kilde: Grenaa Bladet
Rex