Socialdemokraten Kaj Møldrup Christensen har før udtrykt bekymring for miljøet i den nye struktur, men nu vejrer han morgenluft. Han er nemlig på det seneste stødt på læserbreve også fra Venstre-politikere, som deler hans bekymring for, at kommunerne nu skal være miljøkontrollanter for sig selv:
Bedre sent end aldrig! Sådan må det lyde til en stribe Venstre-borgmestre, som i 11. time kommer frem med deres frygt for, at naturen og miljøet vil lide skade i regeringens smalle aftale med Liste O om totalt ændrede rammer for kommuner og amter. De vil have statsministeren til at lave tingene om.
Grundvandet, forsvarlige vurderinger af miljøet ved etablering af nye svinefarme og tilsyn med de mest miljøtunge virksomheder er blandt de områder, som bekymrer borgmestrene i forbindelse med amternes forsvinden. En typisk udtalelse lyder: ”Vand løber altså på tværs af kommunegrænser, og dét gør kloakker ogsåJeg kan godt frygte, at kommunerne bliver for små enheder, også selv om antallet af kommuner reduceres med to tredjedele. Der er nogle overordnede miljøhensyn, som ikke kan varetages ude i de enkelte kommuner. De nye kommuner skal have langt mere overordnet ansvar for beskyttelsen af miljøet”.
Jeg er totalt enig i, at naturen, miljøet og grundvandet kan blive den helt store taber – sammen med overblikket og den sunde fornuft – i dette spil. Og det er langtfra nok at flytte området for forurening af jord og udnyttelse af råstoffer til regionerne. De skal have mange flere og brede opgaver omkring miljøet, f.eks. beskyttelse af vort fælles grundvand, de miljøvenlige jordbrugsordninger, særligt beskyttede typer natur, naturbeskyttelse, havmiljøet og vandløbsmyndighed.
Et afslørende eksempel på, at regeringens såkaldte reform skaber dårligere miljø og kaos, sejler af sted på Gudenå. Hidtil er opgaverne omkring Gudenå-systemet blevet varetaget af Århus, Viborg og Vejle amter, men det skal i fremtiden klares af et to-cifret antal kommuner. Kommunerne skal til at være vandløbsmyndighed i stedet for amterne, behandle tilladelser, påbud, forbud samt føre tilsyn med tidligere amtsvandløb. Desuden skal de stå for pleje og restaurering samt udarbejdelse af regulativer for vandløbene og for amtsvandløbene.
Der er alt mulig grund til at være bekymret over, at den faglige ekspertise, der eksisterer i dag, vil blive splittet, når omkring 100 kommuner skal overtage de nuværende 14 amters arbejde. Eksemplet med Gudenå er således blot ét af mange, der viser, at VKO-aftalen på dette vigtige felt vil føre til øget administration, ødelæggelse af faglige miljøer i amterne og derfor i sidste ende et markant dårligere forhold til natur og miljø i Danmark.
Derfor håber jeg meget, at mange flere Venstre-folk nu vil bryde dén mur af tavshed, som tilsyneladende er dikteret fra toppen i et parti, som tidligere gik ind for en livlig, folkelig debat. Vilkårene for miljøet og naturen fortjener en alvorlig diskussion, inden det bliver alt for sent.
Kilde: Skrevet af det socialdemokratiske medlem af Århus Amts miljøudvalg, Kaj Møldrup Christensen, i Ra
rex