Det Fælleskommunale Brand- og Redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner afviklede den årlige nytårsparade på Beredskabsgården i Grenaa lørdag den 8. januar.
Her gjorde beredskabschef Erik Laursen status for det forgangne år, set med det lokale brand- og redningsberedskabs øjne, og selv om det lokalt havde været et relativt fredeligt år på mange måder, så var der alligevel sket ting og sager i årets løb, som gjorde, at beredskabschefen tog den alvorlige mine på i forbindelse med sin årsberetning. Af respekt for ofrene for fyrværkeri-katastrofen i Seest ved Kolding og ofrene for de uhyggelige tsunamier i Sydøstasien, var den levende musik, som plejer at være en del af nytårsparaden, da også pillet helt ud af programmet i år.
Brandmand Allan Rasmussen fra Nørre Djurs får her overrakt nøglerne til en ny motorsprøjte af beredskabschef Erik Laursen.
|
Nu var den 11. september ved at være trukket lidt i baggrunden, men straks mødes vi af nye katastrofer. Her tænker for på fyrværkeri-katastrofen i Seest ved Kolding, men også den ganske nye katastrofe med de enorme ødelæggelser i Sydøstasien - og ikke mindst det store tab af menneskeliv i den forbindelse, sagde Erik Laursen, hvorefter han vendte tilbage til Kolding-katastrofen, hvor det lokale brand- og redningsberedskab faktisk stod stand by med henblik at rykke ud til assistance.
– Vi blev spurgt om vi var klar, og det svarede vi ja til, men der blev ikke brug for vores hjælp. Hvem kunne nogensinde have forestillet sig en sådan ødelæggelse. Helt mirakuløst krævede denne ulykke »kun« et menneskeliv. Som vi jo nok alle ved, så var det én af vores kollegaer, der omkom. Men med ulykkens omfang in mente, så kunne det være gået meget, meget værre. Kun ved en dygtig indsats af indsatslederne ved politiet og redningsberedskabet lykkedes det at få folk i sikkerhed i tide. Så stor ros fra mig mig til dem. De viste, at de var deres opgave voksen. Jeg har efterfølgende talt med ledelsen fra Kolding. De har kunnet fortælle mig, at store betonklodser, som vejede flere hundrede kilo, lå flere hundrede meter fra fabrikken. Enkelte dele mere en 1 kilometer fra skadesstedet!! Vi føler med den omkomne brandmand og hans familie, men så sandelig også med de mange mennesker, som fik deres hjem ødelagt, sagde beredskabschefen, og fortsatte:
– Denne ulykke er bare endnu et godt eksempel på, at vi ikke ved, hvornår den næste større ulykke sker - eller hvilket omfang den får. Med andre ord en advarsel om, at man altid skal være forberedt på det værste. Som leder er det vigtigt, at man altid har et mandskab, der er veluddannet og med en bred viden. Det ledende personel skal også holde sin uddannelse ved lige og altid søge ny viden, der kan styrke beredskabet. Desværre er det her, at økonomien kan blive en hæmsko. Omkostningerne ved at sende folk på efteruddannelse er meget store, men gør vi det ikke, kan det koste meget dyrt i den sidste ende, sagde Erik Laursen, der havde stor ros til mandskabets indsats i det forløbne år.
Ingen klager i
løbet af året
– I har igen ydet en god indsats, og uden at det har kastet en eneste klage af sig. Når jeg tænker på, at vi har været på besøg ved uheldsramte borgere mere end 200 gange i årets løb, så kan jeg ikke andet end erklære mig stolt over Jeres indsats. Den lover godt for fremtiden, sagde Erik Laursen, der også havde en stor buket roser til de frivillige i Beredskabsforbundet.
– Det er en utrolig styrke for et beredskab at råde over en dygtig og engageret reserve. Vi ser jo fortsat, hvorledes ulykker vælter ind over landene rundt omkring i verden, og ingen ved hvad det næste bliver - eller hvor det sker. Vores frivillige vil til enhver tid kunne gå ind og afløse en brandmand på en hvilken som helst plads. De dygtiggører sig året igennem med forskellige uddannelser. De skal jo på lige fod med brandmændene have de obligatoriske uddannelser for at kunne bibeholde deres brandmandsuddannelse, sagde beredskabschefen.
Sympatien og tilliden må siges at være gensidig, eftersom kredsleder for Beredskabsforbundet i Grenaa, Jan Lindstrøm, ved nytårsparaden kunne overrække Beredskabsforbundets Hæderstegn til Erik Laursen. Et hæderstegn, som kun meget få er i besiddelse af.
Formand stolt
af beredskabet
Beredskabskommissionen for de tre kommuner var naturligvis også repræsenteret ved nytårsparaden, hvor formanden Gert Schou holdt en tale på kommissionens vegne.
Han kunne notere sig et fald på 10% i antallet af udrykninger til brand og færdselsuheld med mere fra 2003 til 2004.
– Der var udrykning til 224 brande i 2004. Normalen plejer at ligge på henved 250, så det går i den rigtige retning. Faldet kan meget vel hænge sammen med det dygtige brandsyn, der bliver foretaget herfra det fælleskommunale beredskab. Der arbejdes således utrolig intenst og målrettet med forebyggelse af brande, og det arbejde skal man bestemt ikke undervurdere i sammenhæng med det faldende antal brande. Og når den så er gal, så er I 100% klar. Jeg har læst om Jeres indsats nytårsnat, hvor I var i aktion over 12-14 timer i forbindelse med nogle store gårdbrande i henholdsvis Ålsrode og Gjerrild. Jeg kan kun sige én ting i den forbindelse: Jeg er stolt af at have med Jer at gøre, sagde Gert Schou, der også omtalte den nye kommende kommunestruktur på Djursland, som bliver ensbetydende med to kommuner i stedet for de nuværende otte.
– Hvad det kommer til at betyde for fremtidens brand- og redningsberedskab, det kan kun tiden vise, sagde borgmesteren.
Beredskabschef Erik Laursen så gerne ét fælles beredskab for hele Djursland, så det ærgrede ham selvsagt, at det ikke kunne blive til én stor Djurslands-kommune.
– Havde det været tilfældet, så havde vi også fået et fælles beredskab for hele Djursland. Dette ville have været en stor fordel med henblik på en bedre udnyttelse af de ressourcer, som vi hver især råder over. Endelig ville vi have været i stand til at løfte større opgaver i de forskellige byer. Selv om det nu ender med to kommuner, vil jeg fortsat arbejde for etablering af et fælles beredskab for hele Djursland - styret ét sted fra. For mig at se er det stadigvæk det eneste rigtige. Ændringer kommer der under alle omstændigheder, for Rougsø og halvdelen af Sønderhald vil jo i fremtiden blive en del af beredskabet. Hvordan det så vil forholde sig med Midtdjurs, det vil jo vise sig i nær fremtid, sagde Erik Laursen blandt andet.
Følgende personer modtog tegn med mere i forbindelse med nytårsparaden:
Else Bruun (20 år ved Beredskabsgården på kontor som overassistent), Carsten Laursen (25 år som frivillig i Grenaa), Kent Rydahl (10 år som frivillig i Grenaa), Søren Fog (10 år som frivillig i Grenaa, Jens Jensen (10 år som frivillig i Grenaa), Jørgen Pedersen (10 år som brandmand i Midtdjurs) og Jan Recke (10 år som beredskabsinspektør/brandmand i Grenaa).
Kilde: Grenaa Bladet
Rex