I går bragte vi et indlæg til forsvar for bankernes handlemåde m.h.t. det nye gebyr, skrevet af en bankmand fra Randers. Direkte provokeret af ovenstående e-mail-protest tager nu også en bankmand hér fra området ”bladet fra munden” og kalder hele debatten for totalt misforstået:
Som bankmand kan det undre mig meget, at ellers veluddannede mennesker ikke kan genneskue pressens opblæsning af dette lille tiltag.
Hvorfor ikke sætte sig ind i tingene, som de virkelig er. Det er jo sådan, at det er en aftale mellem bankerne og forretninger - hvor forretninger så har lov at opkræve for denne ydelse hos forbrugerne.
Statestikken viser, at 8 ud af 10 butikker IKKE betaler dette gebyr til bankerne, MEN at de dog forsat har mulighed for at opkræve det hos forbrugerne. Altså scorer nogle forretninger en ekstra indtægt UDEN at have haft en udgift (men er så flinke at fortælle, at det er bankernes skyld).
Der skal ikke herske tvivl om, at jeg som bankmand selv mener, at de 50 øre er et "irritationsgebyr", men at man i stedet skulle lave et årsgebyr på f.eks. 100,- på dankortet, som vi kender det i dag fra VISA-kortet, som jo koster 150,- pr. år. Så ville det ikke have skabt så stor panik
(bankernes udgift er ca. 1,25 kr. pr transaktion).
Regner man med, at man har én hævning i gennemsnit pr. arbejdsdag = 220 dage pr. år, svarer det til en udgift på 110,- = eller svarende til 2-3 fadøl på et værtshus, eller en videofilm med tilhørende cola og chip.
Men her er lidt facts. OG BEMÆRK, AT DET ER BUTIKKERNE, der opkræver gebyret hos forbrugeren og ikke bankerne.
Glæd jer i stedet over, at de ikke lægger prisen oveni ALLE varerne, som de f.eks. gør, når fragtmændene tager mere i fragt p.g.a. f.eks. stigende oliepriser.
Så er der naturligvis al dén snak om bankernes overskud........ det har vist noget med janteloven at gøre, eller fordi "almindelige" folk ikke kan forholde sig til store tal i forhold til store virksomheder...., men det er en anden snak
Hér er lidt facts.
Dankortgebyr på 50 øre
1. januar 2005 trådte det nye Dankortgebyr på 50 øre i kraft. Der er
opstået mange misforståelser omkring gebyret. Vi har derfor samlet nogle fakta om det nye gebyr.
Hvem skal betale gebyret?
Det nye gebyr er ikke et gebyr, som bankerne og sparekasserne opkræver af Dankortbrugerne. Det er landets forretninger, der skal betale et gebyr på op til 50 øre, når deres kunder betaler med Dankort. Gebyret er en pris, som forretninger skal betale for at være tilsluttet Dankortsystemet.
Det er i øvrigt kun forretninger med over 5.000 Dankort-betalinger årligt, der skal betale gebyrer. 80.000 forretninger har under 5.000 Dankort-betalinger og skal derfor ikke betale gebyrer.
Hvorfor kommer gebyret nu?
Tidligere kunne bankerne og sparekasserne ikke få betaling for den vare (Dankortsystemet), de leverede til landets forretninger. Med vedtagelsen af Dankortforliget er det nu pr. 1. januar 2005 tilladt for bankerne og sparekasserne at opkræve gebyrer fra forretninger.
Derfor skal kunden betale de 50 øre
Lovgivningen giver den enkelte forretning mulighed for at opkræve transaktionsgebyret direkte hos den enkelte kunde/forbruger, men det er
forretningens eget valg, om forretningen vil gøre det. Forretningerne må dog ikke opkræve mere end det transaktionsgebyr, som de selv bliver pålagt af deres egen bank eller sparekasse. Hvis forretningen opkræver gebyret af kunden, skal den skilte med det.
Hvorfor lige 50 øre?
Gebyret på 50 øre er politisk fastsat i et forlig, som forretningerne via organisationen Dansk Handel og Service har tiltrådt.
Bankernes og sparekassernes omkostninger på Dankort-systemet
Bankernes og sparekassernes omkostninger ved Dankortsystemet er på ca. 760 millioner kr. om året. Det svarer til ca. 1,25 kr. for hver transaktion.
Gebyret er ikke en betaling for et mere sikkert kort med chip
Sammenhængen mellem de nye kort med chip og gebyret er kun dén, at politikerne har forlangt chip på kortet som modydelse for, at bankerne og sparekasserne har fået lov til at tage betaling af forretningerne.
Kilde: Skrevet og indsendt til Djurslands Netavis af Claus Lindgård d. 19. januar
rex