Ex-nørredjurser og nuværende Rødovre-borger, Kurt Bønnerup, blander sig (heldigvis) til stadighed i debatten om sin gamle hjemegns fremtid. Denne gang er det diskussionen om den nye kommunes navn, han siger sin mening om:
Selvfølgelig skal den IKKE hedde Grenaa: Norddjurs er navnet!
Lidt provokeret af bl.a. forslag om Kattegat og Kystlinie-kommune o.l. (som jo kan passe på ½-delen af landets nye kommuner) vil jeg da tillade mig at bakke op om navnet Norddjurs (evt. Norddjurslands Kommune). Et helt indlysende navn, der ikke kan forveksles, og som klart angiver beliggenheden – og som vel også lader døren stå på klem for en forventelig senere fusion med resten af Djursland.
Det smager temmelig meget af noget pinligt herremandsmentalitet at kalde kommunen for Grenaa (byens image ufortalt). I mange tilfælde landet over vil det være ganske naturligt at opkalde kommunen efter den største by; men i sådanne tilfælde ligger denne jo centralt placeret.
Grenaa er placeret lidt i udkanten i forhold til resten af den langstrakte kommune – og også dette faktum vil nok virke negativt på mange, såfremt Grenaa-navnet kom på de nye kommuneskilte.
Det vil sikkert heller ikke være særligt ideelt at placere hele den kommende administration så afsides. Men mon ikke de kløgtigste af politikerne og embedsværket – beslutningstagerne – vil tage et naturligt hensyn til helheden?
Det kunne jo tænkes at være mest hensigtsmæssigt (af flere forskellige grunde, herunder de samarbejdsmæssige) at placere centralforvaltningen og den politiske ledelse lidt vest for Grenaa. – Og samtidig kunne man fordele de øvrige forvaltninger til Grenaa og til den vestligste del af Norddjurs. – Som følge af den stort set papirløse administration skulle en sådan fordeling reelt ikke give problemer; men signalværdien over for omverdenen – og især kommunens borgere - vil være positiv og betydelig.
Det bliver spændende at følge udviklingen i Norddjurs Kommune – og de kommende politikere har et stort arbejde foran sig, først og fremmest omkring skabelsen af nye arbejdspladser og bosætningsområder. – Spørgsmålet er, om de mest aktive og fremadrettede får rum og plads til at ændre områdets image til noget positivt med sund, tiltrækkende og bæredygtig vækst.
Kilde: Skrevet og indsendt til Djurslands Netavis d. 24. januar med venlig hilsen fra
Rex