Tak til
 






  
05/05 2023

Benny griber fat om nælden

MIDTDJURS – Ungdomskonsulent Benny Andersen er knaldhamrende glad for sit arbejde, og føler han er med til at gøre en forskel.
Mobiltelefonen kimer lystigt under interviewet. Ungdomskonsulent Benny Andersen fylder jobbet ud, og det er blevet bemærket mange steder i lokalsamfundet. Også hos politikerne, hvor et flertal i kommunalbestyrelsen sidste år besluttede at opgradere antallet af løntimer til ungdomskonsulenten fra 20 til fuldtid.



Benny Andersen har med tæft, forståelse og en egen evne til at gøre tingene formået at profilere stillingen som ungdomskonsulent. Det handler om balance - at have slagkraft uden at få slagside
Det har nu ikke betydet alverden. Jo, selvfølgelig at jeg nu får løn for det arbejde, som jeg udfører, men min arbejdsuge er stadig på 50-60 timer. Jeg elsker mit job, beklager mig ikke og udfører de opgaver, der er nødvendige. Jeg kan jo ikke lige slukke og lukke midt i et møde, fordi klokken fortæller, at jeg har brugt mine 37 timer, siger Benny Andersen på den ligefremme og bramfri facon, som mange unge og ældre for længst har stiftet bekendtskab med.
Mange lokale borgere glippede ellers lidt med øjnene og fik kaffen galt i halsen, da Benny Andersen med hestehale, uundværlig kasket og solbriller i pandehøjde stemplede ind som ungdomskonsulent første gang i august 2003.
- Går det nu an, og hvad vil forældre ikke tænke. Bør det ikke være en lidt mere strømlinet kontormodel eller midtlerlinietype, lød det fra dele af folkedybet.
Benny Andersen tilbageviste dog hurtigt, at langt hår og kasket er nogen hæmsko for omtanke, sund fornuft og det at have en erklæret grundholdning til etik og moral.
Man skal heller ikke have siddet overfor ungdomskonsulenten ret længe for at finde ud af, at han ikke er til fals for slendrian, laissez-faire opdragelse og mangel på retningslinier. En håndværker, der har gået i livets skole, hvor der ikke bliver uddelt karakterbog, men noget andet, der er meget mere værd, hvis vi skal provokere lidt – livserfaring for eksempel.

Kuldsejlet pædagogik
- Jeg vil i den grad gerne gøre mig til talsmand for, at vi gør op med de seneste alt for mange års fejlslåede pædagogik uden normer og retningslinier for børn og unge. Det kan jo ikke nytte, at børn først meget sent i deres udvikling finder ud af, at der er nogle regler for god opførsel og samvær. Det hører med til et godt børneliv, at forældrene viser vejen og afmærker grænserne, så børnene, når de når teenagealderen har noget at gøre oprør imod. Det værste er næste, hvis der ikke er noget at gøre oprør mod overfor forældrene. Så er den gal, lyder et credo fra Benny Andersen.
Hvordan tér ungdommen sig i Midtdjurs set fra din stol ?
- 85-90 procent har det helt fint og har en dagligdag, der fungerer godt. Men vi har modsat en gruppe, hvor det er påfaldende, at fraværet af et ordentligt og sammenhængende liv er så påfaldende, som det er. I bund og grund handler det om nogle børn og unge, som enten savner kærlighed, opmærksomhed eller opdragelse. Jeg har især bemærket grovheden i sproget, manglen på respekt og faste holdepunkter, som karakteristisk for denne gruppe børn og unge. Der er ikke tale om storforbrug af stoffer og grov kriminalitet og den slags, men mere om en adfærd, hvor styrke og det at være ”Seje Kaj” betyder ekstremt meget og kan udvikle sig til noget meget kedeligt og ubehageligt på længere sigt, hvis vi ikke tager hånd om problemet, siger Benny Andersen.
Han har godt fat om nælden, men erkender også, at det er en langsommelig proces.
- Det handler om at få bygget en dagligdag op, der fungerer for den enkelte unge. Der findes ingen standardskabelon, for jeg har med unikke mennesker at gøre. Jeg har især et godt samarbejde med lokale arbejdsgivere, som er indstillet på at hjælpe. Fremover vil det dog lette mit arbejde, at jeg langt tidligere får et godt kendskab til alle børn og unge i kommunen. Allerede fra 6.klasse er jeg nu inde i billedet og bliver et ansigt, som børn, lærere og forældre kan bruge og spille bold med, fortæller Benny Andersen, der især bruger forældremøderne i de enkelte klasser til at snakke værdinormer, opdragelse og moral i god gammeldags forstand.
- Det er forældrene, der har ansvaret for deres børn. Det er ikke til diskussion, og forældrene skal være med i snakken for, at vi kan flytte noget og ændre holdninger.
Du har lige været i ilden på Kolind Centralskole?
- Ja, det er rigtigt. Jeg fik i november sidste år en opringning fra skolen. Nogle lærere havde bemærket en underlig flokadfærd på tværs af årgange, og der var rygter og beskyldninger om brug af stoffer. Skolens ledelse og mig blev enige om at handle hurtigt efter at have lavet noget research og indkaldte så de aktuelle forældre til et møde for at fortælle om vores observationer. Det blev et knaldgodt møde, og det satte meget på plads og var også med til at aflive nogle rygter. Ved at tage fat om nælden og følge op fik vi forhindret noget i opløbet og mindet forældrene om deres ansvar. Jeg gik glad hjem fra det møde.

Aktive interesserede forældre
I morgen aften (onsdag 2. februar) inviterer ungdomskonsulenten indenfor i Ungdomsskolen på Kapelvej i Kolind. Her har han sin daglige base, og det er her dagens første tanker tænkes og den første kop kaffe drikkes, når en ny dag begynder.
- Jeg inviterer alle aktive, interesserede forældre til en uformel diskussion om, hvordan de vil have deres kommune. Det handler ikke om, at vi skal til at etablere vagtværn og natteravne, men jeg vil gerne i dialog med forældre, som vil tage en diskussion om, hvordan verden skal se ud i Midtdjurs. Kan vi finde nogle fællesnævnere for acceptabel adfærd blandt børn og unge ? Hvordan synes vi for eksempel, at der skal se ud i Kolinds bymidte, på grillen og lignende steder en fredag og lørdag aften? Jeg håber, at vi kan få stablet et diskussions- og handleforum på benene, som kan udvikle sig og finde sin egen dagsorden. Skriv lige, at mødet starter kl. 19 i Ungdomsskolen.

God placering
Ungdomskonsulentstillingen er stadig placeret som en del af Ungdomsskolens organisation, og det er Benny Andersen meget tilfreds med.
- Jeg er meget glad for min placering. Ungdomsskolen laver et stort stykke arbejde for kommunens unge, og det samme gælder ikke mindst E-klassen, som er en uundværlig del af Kapelvej. Her har jeg fået eget kontor, og efter halvandet år i stolen er jeg blevet dus med mine samarbejdspartnere. Det være sig skolerne, foreningslivet, SSP-udvalg og ikke mindst lokalbetjenten. Han (Bent Mikkelsen, red.) har jeg et fortrinligt samarbejde med. Han er der altid, når jeg har brug for ham, og så er hans forståelse for unge mennesker og sociale problemer i det hele taget så stor, at jeg ikke har oplevet noget lignende tidligere, når jeg har samarbejdet med politiet i andre sammenhænge.
Hvad ønsker du så mere ?
- Jeg savner da stadig at have overnatningsmuligheder til et ungt menneske, når tingene er ved at brænde på. Så kunne jeg også godt tænke at få startet en A-klasse. E-klassen skal ingen ikke røre ved, men en A-klasse, hvor A står for adfærd. En adfærdsskole, hvor børn og unge kunne lære, hvad der er acceptabel adfærd i vores samfund uden, at det nu skal lyde som strækmarch og militærisk disciplin. A-klassen er måske det led, der mangler for, at vi kan få den højt besungne rummelighed til at fungere i folkeskolen.

Kilde: Skrevet af Lars Norman Thomsen i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 03-02-2005

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam