Ti elever og to lærere fra produktionsskolen i Grenaa rejser her i starten af februar til Tanzania. Eleverne skal ud og aflevere de redskaber og maskiner, de har samlet ind i Grenaa og omegn, og som de siden har sat i stand.
I en verden der for tiden plages af store katastrofer, er danskernes hjælp til ofrene stor.
Grenaa Produktionsskole er også på banen for at hjælpe og rejser således her i februar til det nordlige Tanzania, for at overdrage istandsat materiel fra Danmark til masaierne.
Masaierne er et østafrikansk nomadefolk, der tidligere vandrede over meget store afstande med deres kvæg, men som i dag er bofaste - og hårdt trængt.
Siden 1988 har produktionsskolen arbejdet med indsamling og renoveringsopgaver til Afrika.
Tidligere har skolen været afsted med vind-drevne vandpumper til Ghana og maskiner og håndværktøj til Bujora Håndværkerskole i Tanzania.
Produktionsskolen i Grenaa indgik i 1994 et samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke-Djursland. Det første projekt med en renoveret majsmølle til landsbyen Nyankunji i Tanzania blev sat i gang, efter at skolen havde haft besøg af et såkaldt ældreråds-medlem, Paskali Busheni, fra landsbyen Nyankunji.
Siden da har Produktionsskolen været aktive i renovering og forsendelse af ikke mindre end fem majsmølleanlæg, en æltemaskine til ler, symaskiner til kvindegrupper samt computere og hånd-værktøj til skoler og forskelligt hospitalsudstyr.
Internationalt
værksted
Med baggrund i de mange års erfaring har Grenaa Produktionsskole nu etableret et permanent internationalt værksted, som både skal beskæftige sig teoretisk og praktisk med renoverings-opgaver.
Siden august 2004 har et hold på ti unge elever været i gang med at istandsætte udstyr til masai- landsbyen Enkutuk Oiti i det nordlige Tanzania. Landsbyen har 1750 indbyggere.
Lokalbefolkningen har ved egen energi etableret en grundskole med to klasseværelser og en børnehave med plads til 35 børn, som især kvinderne har skubbet på for at få etableret.
De ser nu frem til, at eleverne fra Grenaa Produktionsskole kommer og hjælper med at sætte det udstyr op, som eleverne har indsamlet, renoveret og allerede afsendt.
I december blev en halvanden ton tung container med udstyr hentet i Grenaa og sendt af sted til Tanzania. Containeren indeholder blandt andet en renoveret majsmølle, symaskiner og pc’ere.
I indeværende uge følger de ti elever og to lærere fra Grenaa efter til Enkutuk Oiti. Ikke på nogen sommerferie, men på et hårdt fem ugers ophold, som for eleverne er et arbejdsforløb, hvor de skal mure, undervise i opsætning og brug af computerne samt igangsætte et undervisningsforløb i syning på seks håndsymaskiner.
Børnehaven i Enkutuk Oiti venter spændt på de tre produktionsskoleelever, som via deres praktikophold hjemme i Grenaa-børnehaven Landsbyen, har lært om børns udvikling og rettigheder. Erfaringerne skal eleverne nu videreformidle og diskutere med de voksne i børnehaven Enkutuk Oiti.
I de næste fire uger vil Grenaa Bladet følge eleverne i Tanzania via nyhedsbreve/rejsebreve fra Enkutuk Oiti.
Eleverne betaler hver 5.000 kroner for rejsen til Tanzania. Penge, de selv har lagt til side af skoleydelsen, som er lønnen for arbejdet på produktionsskolen. De øvrige udgifter i forbindelse med projektet støttes af Danida, Mellemfolkeligt Samvirke Djursland og Grenaa Produktionsskole.
Facts om Grenaa Produktionsskole
En produktionsskole er en anderledes skoleform for unge mellem 16 og 25 år. Det er et sted, hvor unge, der ikke har færdiggjort en ungdomsuddannelse, har mulighed for at afprøve og dygtiggøre sig indenfor forskellige fagområder, vænne sig til at være på en arbejdsplads og lige så vigtigt - få nye kammerater.
Grenaa Produktionsskole er for unge, som har brug for at prøve noget nyt, eller som ønsker at bruge produktionsskolen som et springbræt til at komme i gang med en uddannelse eller et arbejde.
I to omgange har der været tilknyttet et fem ugers arbejdsophold i Tanzania for elever og lærere. Disse ophold har skabt grobund for at indarbejde en informationsdel, så elevernes erfaring og oplevelser bliver videre-formidlet i Grenaa i form af diasshow, plancher, lyd optagelser, sang, indsamling af historier og rekvisitter osv.
Kilde: grenå bladet
rex