Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Portræt af kommunens Genoptræningsafdeling

Grenaa Kommunes Genoptræningsafdeling kunne den 1. september 2004 fejret 5 års fødselsdag. Afdelingen blev således etableret den 1. september 1999, og er beliggende ved Hedebo-Centret i Grenaa, hvor der er gode træningsfaciliteter og varmtvandsbassin.
Grenaa Kommune tilbyder via afdelingen en målrettet og individuelt tilpasset genoptræning til borgere, der på grund af sygdom eller ulykke ikke kan klare de samme ting som før.


Målet for genoptræningen/rehabiliteringen er faglig støtte til, at borgere generhverver tabte funktionsevner, men også støtte til såvel borgeren som nærmeste familie i at skabe et liv med kvalitet på trods af sygdom eller handicap. Tabte funktionsevner kan f.eks. betyde, at borgeren ikke længere kan gå. Men der er mange andre funktioner, som kan være besværlige at udføre eller slet ikke kan udføres. Det at vaske sig selv, tage tøj på, lave mad, købe ind osv. er blevet et problem, siger lederen af Genoptræningsafdelingen Annelise Valbak.
Genoptræning på Hedebo-Centret omfatter - udover den egentlige genoptræning - også hjælp og støtte til den proces, som mange skal igennem for igen at føle sig rustet til at overskue det »nye« liv.
– Mange borgere bliver bedre fysisk og psykisk, men ikke alle genopnår samme funktionsniveau som før sygdom. Det kan være en svær proces, hvor man har brug for professionel støtte til at komme videre med sit liv. Vi sætter altid denne rehabiliteringsproces på dagsordenen i et genoptræningsforløb, fortæller Annelise Valbak.
Ældreaftalen mellem
amtet og kommunen
I samarbejde mellem Århus Amt og Grenaa Kommune er der indgået en »Ældreaftale«. Denne aftale betyder, at borgere, der efter sygehusophold skønnes af læge at have behov for yderligere genoptræning, kan visiteres direkte til intensiv genoptræning på Hedebo-Centret.
Praktiserende læger kan ligeledes henvise borgere til genoptræning. Borgere, der efter sygdom er svækket og har mistet færdigheder.
Genoptræningsafdelingen råder over 6 døgnpladser fordelt på 5 stuer, 12 ambulante pladser til individuel genoptræning og 10 ambulante pladser til genoptræning på hold. – Der er således rigtig gode muligheder for at tilpasse genoptræningen til borgers behov. Genoptræning på døgnophold kan vare op til 3 måneder. Nogle borgere har brug for genoptræning på døgnophold, mens andre kan klare genoptræningen, mens de bor derhjemme. En tredje mulighed er træning i eget hjem. Terapeuten kommer så hjem til borgeren mellem 2 og 5 gange om ugen, siger Annelise Valbak, og fortsætter:
– Muligheden foreligger med henblik på at tilbyde optimal træning til borgere, der på grund af sygdom har fået nedsat psykologiske og intellektuelle funktioner, som f.eks. hukommelse og indlæringsevne. Her foregår træningen bedst i kendte omgivelser. Alle, der er på døgnophold, får tilbudt et hjemmebesøg af terapeut. Formålet er en vurdering af behov for hjælpemidler eller ændringer i boligen, i forhold til, at borgeren kan klare en dagligdag i sit hjem, siger Annelise Valbak.
Der er i afdelingen ansat kvalificeret plejepersonale med sygeplejerske, social- og sundhedsassistenter og sygehjælper til at støtte og hjælpe med den daglige pleje og med genoptræningen i hverdagsfunktioner. Den daglige intensive træning varetages af fysioterapeuter og ergoterapeut.
Personalet får fortløbende mulighed for at få ny viden, så teamet hele tiden er kvalificeret til opgaverne. Afdelingen arbejder tæt sammen med hjemmeplejen, med dagcentre, med alternative afdeling og med hjælpemiddelafdelingen, således at borgerne oplever et helhedstilbud, hvor alle trækker på samme hammel.
Borgere i Grenaa Kommune er altid velkommen til at kontakte Genoptræningsafdelingen på telefon 87 59 29 02. Der kan også rekvireres en lille folder med beskrivelse af servicestandarder for genoptræningsområdet i Grenaa Kommune.
Lederen af Genoptræningsafdelingen på Hedebocentret, Annelise Valbak (t.h.) ses her sammen med fysioterapeut Anne Svane, mens ergoterapeut Malene Nordentoft arbejder med en borger i baggrunden.
Eksempler på typiske
genoptræningsforløb
»Fru Hansen« har slidgigt i sin hofte og har haft det gennem mange år. Nu er hun indstillet til at få en ny hofte på sygehuset. »Fru Hansen« vil gerne forberede sig så godt som muligt. Hendes læge kan henvise til træning i Genoptræningsafdelingen på Hedebo-Centret, og der er mulighed for, at »Fru Hansen kan træne i op til 3 måneder før operation.
Formålet er, at hun:
– Kender øvelserne, der skal trænes efter operationen.
– Har opbygget muskelstyrken.
– Er fortroligt med hvad hun må og ikke må med den nye hofte.
– Er fortrolig med de hjælpemidler, der skal bruges lige efter operation.
– Og træner sammen med borgere, der har været igennem operationen.
Når »Fru Hansen« så har fået sin nye hofte, kan hun igen henvises til holdtræning i op til 3 måneder. Ved selv at yde sådan en indsats, har hun gode chancer for at kunne leve godt med sin nye hofte.
Rehabilitering af kræftpatienter er et meget aktuelt emne. Flere og flere personer får konstateret kræft, og flere overlever deres kræftsygdom, eller lever længere tid med sygdommen, hvor sene følgevirkninger af behandlingen er blevet hyppigere forekommende. Når »Hr. Nielsen« er erklæret rask, hvad så? Kræften er væk, men kræfterne er ikke kommet tilbage. »Hr. Nielsen« har også fortsat brug for støtte til at leve med det, han har været igennem. Hvis »Hr. Nielsen« fortsat er syg, hvordan kan han leve så godt som muligt med sin sygdom. Han vil gerne rustes så godt som muligt. Igen kan genoptræning/rehabilitering være en mulighed.
70-årige »Fru Jensen« har haft influenza med efterfølgende lungebetændelse. Nu er hun rask, men kræfterne er forsvundet. Benene vil ikke som før, og »Fru Jensen« er faldet et par gange. »Fru Jensen« kan visiteres til et genoptræningsforløb på HedeboCentret for at få kræfterne tilbage.

Kilde: grenå bladet

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam