Socialdemokraten Malte Larsen fra Nørre Djurs lægger i det følgende op til, at de fremtidige politikere tager stilling til nogle grundlæggende overordnede problemstillinger vedr. kommunesammenlægningen. Han skriver:
Malthe Larsen
|
Kommunerne på Norddjursland står overfor sammenlægning. Et nyligt læserbrev har givet mig anledning til at beskrive nogle af visionerne for den sammenlagte kommune.
Norddjurs Kommune med vores ca. 38.500 indbyggere bliver en kommune af en størrelse, der for mig at se gør det nødvendigt at nytænke lokalpolitikernes rolle. I fremtiden kan vi ikke længere have det samme detailkendskab, som er tilstede i dag, men til gengæld får vi mulighed for at løfte politikken op på et mere principielt niveau. Det vil blive en udfordring for os alle at skulle tænke i større helheder frem for sagsbehandling.
Vi vil også møde en anden stor udfordring på vejen frem for den nye kommune; skal man spare sig til en, på kort sigt, sundere økonomi, eller skal vi investere, med en lidt længere tidshorisont, i fremtidig udvikling? For mig er svaret klart – vi skal investere i vores fælles fremtid!
Udvikling står for mig utrolig centralt i alt, hvad der har med Norddjurs kommune at gøre:
- Vores uddannelsesniveau i området er for lavt. Vi skal turde satse på, at vore unge mennesker får en endnu bedre uddannelse, der gør dem i stand til at klare sig i et kommende videnssamfund. Vi skal fortælle vores børn, at vi forventer, at de får en uddannelse, der som minimum er lidt bedre end vores egen.
- Vi skal medvirke til at udvikle flere arbejdspladser, således at vi får flere i beskæftigelse og dermed højere levestandard samtidig med, at kommunen får en større skatteindtægt.
- Bosætningen skal øges/styrkes med attraktive udstykninger i nærheden af vores skønne natur.
- Infrastrukturen skal styrkes på såvel IT-området som på vej, bane og lufttransport.
- På de tre ovennævnte områder er det vigtigt, at vi ikke tror, at vi skal have alle nye investeringer foræret udefra, men selv aktivt ønsker at deltage i disse investeringer.
- Vores kommunale forvaltning skal styrkes ved, at de bedste metoder fra de 4 kommuner tages med over i den nye kommune og bliver arbejdsgrundlaget her. Vi skal i fremtiden give mere opmærksomhed til medarbejdernes trivsel ud fra en betragtning om, at glade og velpassede medarbejdere giver bedre service overfor kommunens borgere. Det vil også gøre det lettere at tiltrække og fastholde de dygtige medarbejdere. På dette område kunne vi med fordel skæve til det utal af private virksomheder, der har forstået, at ansvar og arbejdsglæde styrker arbejdsindsatsen.
- Økonomien skal styrkes ved, at politiske forlig, med en vis tidshorisont, fastlægger det kommunale serviceniveau. Dette giver også borgerne en tryghed i deres forventninger til den kommunale service. Samtidig skal der være en fornuftig balance i de årlige budgetter og regnskaber.
- Vi skal slås for, at der kommer mere retfærdige kommunale udligningsordninger. I øjeblikket virker disse desværre således, at velbjergede kommuner overkompenseres, hvorimod fattige kommuner betaler gildet.
De 4 kommuner har sat gang i en proces, der sikrer, at fremtidige investeringer sker koordineret, således at vi i fællesskab er vidende om, hvad de andre kommuner planlægger på anlægssiden. Dermed undgår vi at investere i noget, der ikke senere er brug for.
Det er også vigtigt, at nyansættelser allerede nu koordineres. På den måde kan vi sikre, at medarbejderstaben for den nye kommune er så optimal som mulig allerede inden kommunestart 1. januar 2007.
Disse var nogle af visionerne for den nye kommune - nogle af de beskrevne ting er allerede i dag kvaliteter, der hersker i de gamle kommuner, hvorimod andre er kvaliteter, der nok kan indøves.
Kilde: Indsendt til Djurslands Netavis d. 18. marts af Malte Larsen, S, Gruppeformand og medlem af styre
rex