Der er næsten frit spil, når indbrudstyven får fat i en bolig med forældede låse. Som boligejer er det let at gennemskue, om låsene er forældede blot ved at kigge på nøglens hoved
Der er altid en god idé at give sin bolig eller fritidshus et hurtigt sikringstjek, før tyvene får fingre i en gammel lås.
Som alt andet bliver låse nemlig forældede og kan have svært ved at leve op til nutidens krav om sikring og indbrudstyvenes fingerfærdigheder.
Når Troels Broni fra Djurs Låseservice i Grenaa bliver tilkaldt efter et indbrud, oplever han ofte, at tyven har haft let spil pga. forældede låse på vigtige yderdøre. Alt for mange begår den fejltagelse først at prioritere sikring af hjemmet, når de har haft uønsket besøg, og så er både værdier og den trygge fornemmelse forsvundet.
– At der er lås på døren er ikke nødvendigvis garanti for, at boligen er indbrudssikret. Låse bliver nemlig forældede, og den lås som var sikker for otte-ti år siden, er det med stor sandsynlighed ikke mere. Både på grund af slid, men også fordi indbrudstyvene følger med udviklingen og hele tiden bliver bedre til at bryde låse op, siger Troels Broni og fortsætter:
– Som boligejer kan man let selv give sin bolig eller fritidshus et hurtigt sikringstjek ved at kigge på sine nøgler. Nøgler med rundt hoved afslører nemlig at låsen er forældet, og tyvene har for længst lært at dirke disse låse op. Derfor anbefales de klassiske »femstiftede låse i dag kun til postkasser og indvendig aflåsning, siger Troels Broni.
En god tommelfingerregel er at gå efter låse, der betjenes af en Ruko nøgle med kantet hoved. Det er nemlig garanti for at låsen har et højt sikkerhedsniveau, hvor tyvene må melde pas.
Kilde: Grenå Bladet
rex