Hvis man havde set frem til et begejstret møde om Djursland som én stor kommune, eller hvis man havde ventet sig nogle klare meldinger fra de indkaldte eksperter, gik man forgæves til de konservatives debatmøde om de kommende strukturændringer. Men til gengæld fik man overordentlig god besked, og de lokale konservative fortjener stor ros for initiativet.
Læs mere hér!
Baggrund:
Det er stigende krav til specielt sundhedsvæsen og ekstremt dyre sociale foranstaltninger, der gør, at snakken overhovedet er kommet på bordet blandt politikerne på Christiansborg om at få bedre styr på økonomien ved at lægge kommuner og amter sammen til større enheder. Nogle, bl.a. de konservative, har en gammel drøm om at afskaffe amterne helt.
Således er der altså adskillige modeller for, hvordan fremtidens opgavefordeling kunne skrues sammen, og for at give politikerne et overblik dels over hvilke opgaver, der skal løses i fremtiden, og dels for at præsentere dem for forskellige løsningsmodeller, blev den såkaldte Strukturkommission nedsat for et års tid siden. Det må siges at være et superkort forberedelsesforløb, for der er virkelig mange sten, der skal vendes, før man kan sætte en så omfattende reform i gang. Kommissionen afleverer deres svar i begyndelsen af januar, og først, når man véd hvilke opgaver de nye amter og kommuner får, kan man begynde at skride til konkret handling rundt omkring i hele landet.
Hér på Djursland har det været en udbredt opfattelse både blandt politikere og borgere, at den måske kommende kommunalreform kunne blive et springbræt til en bedre økonomisk styring ved at slå to eller endnu flere kommuner sammen også i vores område. Der lurer vel også et håb om, at større kommuner kunne give større pondus i forhold til at trække aktiviteter og tilflyttere til området. Et samlet Djursland ville være en virkelig stærk markering af Djursland, har det været fremført af flere både lokalpolitikere og borgere, mens andre bestemt takker nej til dén idé – de finder det alt for stort og foretrækker en model med 3-4 kommuner på Djursland. Endelig findes der også mange ”de-centralister”, der slet ikke kan se fidusen ved sammenlægninger overhovedet og derfor holder fast i de nuværende kommunegrænser.
Info-møde – god idé!
Selv om der som sagt ikke rigtigt kan komme ”kød” på sammenlægningssnakken før om tre måneder, var det absolut sundt for alle de mange, som spændte venter på kommissionens oplæg, at få nogle mere konkret facts på bordet, og det lykkedes mægtig fint med de 2 indkaldte eksperter (der supplerede hinanden godt), som Djurslands konservative havde fundet frem til.
Bo Johansen er amtsdirektør i Århus Amt, og Ulrik Kjer er forsker i samfundsstrukturer på Syddansk Universitet. Førstnævnte er medlem af Strukturkommissionen, og det gjorde ham til en god repræsentant for, hvad de egentlig sidder og snakker om i dén kommission. Han tog sig ellers naturligt nok mest af amternes fremtid, mens Ulrik Kjer har lavet studier af de foreløbige resultater af den store sammenlægning på Bornholm.
Mange eksperter mener, at den foreløbige debat om sammenlægninger har været alt for præget af geografi, forstået på dén måde, at der har mest været diskuteret, hvem der evt. skal lægges sammen med hvem, i stedet for at snakke om det reelle indhold. Derfor kan værdien af tirsdag aftens godt besøgte debatmøde ikke overvurderes – den folkelige deltagelse i debatten er helt nødvendige, ellers kan en kommunalreform ende med at føre til politikervælde.
Det demokratiske problem
Betryggende var det at opleve på mødet, at både embedsmænd og eksperter er opmærksomme på de konsekvenser for det nære demokrati, det kan få at lægge kommuner sammen. Bo Johansen tog eksempelvis selveste Grundtvig i ed for at illustrere farerne for, at det folkelige demokrati kan drukne i stordriftens økonomiske lyksaligheder. Faktisk er det lidt af en gyser at tænke på, hvis politikerne nu bliver så fjerne for borgerne, at det folkelige engagement i politik bliver dårligere, end det er nu.
Det kunne nemt ske, at vore politikere blev nødt til at være fuldtidspolitikere, og det vil helt klart forstærke tendensen til, at politikere færdes i deres eget lille univers, fjert fra menigmands dagligdag. Skulle Strukturkommissionen beslutte sig for at anbefale en nedlæggelse af amterne, bliver det nødvendigt at lade dem erstatte af en anden instans til at styre de tungeste opgaver, og i dén forbindelse tænkes der først og fremmest på hospitals- og sundhedsvæsenet. Hér har flere forskellige modeller været på tale, både embedsmandsstyring og andre lignende idéer, men for amtsdirektør Bo Johansen var det vigtigt at holde fast i, at det er en absolut nødvendighed med styring af folkevalgte på dette så vanskelige område. Beslutningerne er så ”tunge”, at de, der bestemmer, skal kunne væltes hvert fjerde år.
Læs mere i morgen!
Skrevet af Rex
Kilde:
rex