Konflikten omkring fremtiden for vindmøllerne i Bønnerup er set med havnebestyrelsens øjne en pseudo-konflikt, eftersom man herfra er 100% indstillet på at lave en aftale med vindmølleparkens bestyrelse, der sikrer, at ingen vindmølle-andelshavere risikerer at havne i en økonomisk klemme på grund af en kommende ny afregningspris.
Problematikken drejer sig om vilkårene for den fremtidige drift efter januar 2007, hvor prisafregningen på MWh fra vindmøller falder drastisk i overenstemmelse med det indgåede energipolitiske forlig på Christiansborg. Vindmøllelauget i Bønnerup betaler årligt cirka 172.000 kroner pr. mølle i leje-afgift for at benytte fundamenterne på molerne ved Bønnerup Havn.
– Med en fremtidig afregningspris på måske mindre end halvdelen af den i sin tid budgetterede, vil andelshaverne i møllerne kunne se frem til et scenarie, hvor de måske skal indbetale penge for at dække underskudsår, udtalte den nu forhenværende formand for vindmøllerne på Bønnerup Havn, Knud Andersen, der er blevet afsat af den øvrige del af bestyrelsen, fordi man herfra ikke ville bakke op omkring hans forhandlingsstrategi overfor havnens bestyrelse.
– Knud Andersens kurs overfor havnen har været for uforsonlig, og her er vi i den øvrige del af bestyrelsen uenige med ham. Vi tror på, at det nok skal lykkes at forhandle os til rette med havnen. Både havn og møller er jo afhængige af hinanden, har den nye vindmølle-formand på Bønnerup Havn, Gert Eriksen, udtalt til Århus Stiftstidende.
Formanden for Bønnerup Havn, Lars Pedersen, kan bekræfte, at Knud Andersen har været meget svær at forhandle med - for ikke at sige umulig.
– Det er rigtigt, at Knud som formand har taget højde for den situation, der kan opstå for andelshaverne efter 2007, og det er helt fint. Al respekt for det. Men vi fornemmer, at han skaber en negativ stemning og en frygt, som vi i havnens bestyrelse slet ikke kan genkende. Vi har således behandlet de oplæg, som Knud Andersen er kommet med meget seriøst. Blandt andet har vi forespurgt både vores revisor og vores bank om hvad vi kunne tilbyde vindmøllelauget - samt spurgt kommunne omkring lovligheden i et sådant arrangement. Knud Andersen har så efterfølgende totalt afvist et forlig, som han faktisk selv havde foreslået, og som Bønnerup Havn havde brugt både tid og penge på at undersøge muligheden for, siger Lars Pedersen, der kan berette om et møde mellem havnen og vindmølleparkens bestyrelse i marts måned, som udviklede sig uheldigt.
– Dette møde var kaotisk, og der var ingen enighed mellem Knud Andersen og den øvrige bestyrelse omkring det, der skulle forhandles med havnen om. Men for at gøre en lang historie kort, så er det klart, at vi i havnens bestyrelse er interesseret i at finde en løsning, der tilgodeser begge parter, idet både havn og vindmølle-andelshaverne er afhængige af hinanden. Og der er igen forhandlinger i gang mellem vindmølleparkens nye formand Gert Eriksen og havnen. Og vi tror fra havnens side fuldt og fast på, at vi sammen kan finde en løsning. Måske allerede i år. Men det var nødvendigt med en ny formand, idet forhandlingerne med Knud Andersen var gået fuldstændig i hårdknude, siger Lars Pedersen.
Havnen har hvert år udgifter til adgangsvejen og arealerne omkring møllerne. Herunder en udvidelse af adgangsvejen af hensyn til lastbiler og til kranpladser og løbende vedligholdelse. Udgifter, der finansieres af lejeindtægten fra vindmøllelauget. Der er generalforsamling i vindmøllelauget den 30. april, hvor den verserende sag med det pludselige formandsskifte helt sikkert vil blive diskuteret.
Kilde: grenå bladet
rex