Nu kan forældrene også komme på skolebænken!
Forældre kan også have svært ved dansk og regning, og for mange er det en frustrerende oplevelse, at man ikke i tilstrækkelig grad er i stand til at hjælpe sine små poder med lektierne. Det bliver der gjort noget ved lige nu.
Folkeskolerne i Grenaa Kommune har nemlig slået dørene op for forældre, der har lyst til at blive bedre til dansk og regning. Og det er ganske gratis tilmed!
Der er allerede på nuværende tidspunkt indløbet så mange tilmeldinger, at to hold - ét i dansk og ét i matematik - vil blive søsat her inden sommerferien.
– Vi havde slet ikke regnet med, at det ville være muligt at få nogle hold i gang så hurtigt. Tidligst til efteråret havde vi regnet med at kunne oprette hold, så det er naturligvis særdeles positivt, at vi har fået en turbo-start. Det lover godt vedrørende vores kampagne-opfølgning, hvor vi går efter endnu flere tilmeldinger, siger Niels Erik Iversen fra Jobrotation Djursland. Han sidder i styregruppen bag dette FVU-projekt. FVU står for Forberedende Voksen Undervisning.
AOF Randers, VUC Djursland og Jobrotation Djursland har med andre ord fået en god idé, og gjort noget ved den! De har henvendt sig til skolebestyrelserne i kommunen, og her fået grønt lyst til at komme ind på skolerne for derved at få skabt et tilbud, der retter sig særligt mod forældrene.
– På skolerne er der i forvejen plads og muligheder for at gennemføre undervisningen. Det er tæt på bopælen og forældrene kender skolen i forvejen. Lærerne er imidlertid IKKE skolens lærere. FVU-lærerne hentes udelukkende fra AOF og VUC, hvor man har de bedste erfaringer med at gennemføre en undervisning, der er specielt tilpasset de voksne, der kan noget, men ikke helt nok, siger Niels Erik Iversen.
Forældrene inddeles på små hold, og undervisningen i dansk tager afsæt i instruktioner og beskeder til breve, e-mails, blade og aviser. I matematik arbejdes med tal og matematik fra hverdagen - for eksempel fra aviser, fjernsyn eller ens husholdning. Undervisningen er på 40-60 undervisningstimer, og den er som nævnt gratis.
– I Folketinget har man vedtaget en lov om voksenundervisning med den begrundelse, at uddannelse og forsat tilegnelse og udvikling af kompetencer, er en vigtig faktor i udviklingen af såvel det enkelte menneske som samfundet og virksomhederne. Voksen- og efteruddannelse har derfor både et demokratisk og økonomisk aspekt, og ikke mindst her på Djursland, hvor vi uddannelsesmæssigt halter lidt bagefter andre regioner, er det uhyre vigtigt med denne opkvalificering af arbejdsstyrken, siger Niels Erik Iversen, og fortsætter:
– Det smarte ved ordningen her i Grenaa Kommune er, at undervisningen påtænkes gennemført på ens barns skole. Idéen er afprøvet i England og med gode resultater. Man kommer ind et sted, hvor man i forvejen er godt kendt. Det er utroligt vigtigt, når man melder sig til noget som det her, der godt kan være lidt tabu-belagt. Dog er Østre Skole i øjeblikket så ombygnings-ramt, at man ikke har plads til at lave hold her lige nu, men det klarer vi ved, at man på Søndre Skole har god plads til FVU-undervisningen, siger Niels Erik Iversen.
For skolerne betyder FVU-projektet, at forældrene bliver bedre til at hjælpe deres børn med lektierne, samtidig med, at de bliver bedre klædt på til at deltage i skoledebatter og forældremøder.
– Forældrene er børnenes første lærere, og det er dem, der lærer barnet de vigtigste ting i livet såsom kultur-værdier og forholdet til andre. Med yderligere viden kan forældrene blive endnu bedre til at løse opgaven med at hjælpe deres børn godt på vej her i livet, samtidig med, at de selv får mulighed for at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, slutter Niels Erik Iversen.
Projektet er støttet med midler fra EU. Pengene bruges blandt andet på kampagne-materiale, som er målrettet den enkelte skole, og derpå sendt ud til den pågældende skoles forældre.
Og målrettet på den måde, at man finder kendte ansigter fra den enkelte skole på billederne i materialet. Tilmelding til kurserne sker også via den enkelte skole.
Et voksenundervisnings-tilbud rettet mod forældrene til elever i folkeskolerne i Grenaa Kommune er målrettet den enkelte skole. På forsiden til det materiale, der er sendt ud til Søndre Skoles forældre, ser man således et billede af skolebestyrelsesformanden Peter Frandsen i en lektiehjælps-situation.
Kilde: grenå bladet
rex