Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

»Danmark besat – Danmark befriet«:

60 års dagen for Danmarks befrielse markeres med udstilling på muséet!
Onsdag den 4. maj 2005 er det præcis 60 år siden den tyske krigsmaskine kapitulerede overfor de allierede styrker, og Danmark endelig igen kunne erklæres for frit ovenpå fem års tysk besættelse i forbindelse med 2. Verdenskrig. I den anledning åbner Djurslands Museum onsdag den 4. maj en udstilling om Danmarks besættelse - og befrielse.


Udstillingen åbnes af én af de få lokale modstandsfolk fra modstandsgruppen P. E. 2, som stadig er i live - forhenværende vaskeriejer Jens Wulff. Gruppen har siden den 4. maj 1946 hvert evige eneste år stået for en mindehøjtidelighed ved mindestenen på Baunhøj - dels for at mindes befrielsen og dels for at mindes deres faldne kammerater. Således også i år, omend der efterhånden kun er 6 af dem tilbage. I anledning af, at muséet åbner udstillingen »Danmark besat – Danmark befriet« vil man holde aften-åbent denne onsdag den 4. maj fra kl. 20.00 - 22.00, hvor alle interesserede har mulighed for at bese udstillingen, som består af en lang række effekter fra krigens tid. Helt ekstraordinært vil der være mulighed for at se genstande fra nazi-ubåden U-534, som blev sænket af britiske Liberator-fly den 5. maj 1945 i én af de allersidste krigshandlinger under 2. Verdenskrig. Ubåden blev nedkæmpet på en position tæt ved Anholt, men blev hævet op til overfladen igen i 1993 af ejeren af Den Blå Avis, Karsten Ree. I første omgang forsøgte man at tænke ubåden ind i et maritimt museum i Grenaa, men planerne blev aldrig til noget, og i stedet blev den bugseret til et engelsk krigsmuseum i Liverpool, hvor den opholder sig den dag i dag. Mange af de effekter - tøj, kikkerter, våben, søkort og personlige ejendele med videre - som man fandt i ubåden er dog blevet i Grenaa, men de har aldrig været en del af en offentlig udstilling. Det laves der om på nu, idet rigtig mange ting fra U-534 indgår i udstillingen.
Udstillingen er bygget op omkring fire hovedemner: Modstandsbevægelsen i området, besættelsesmagten, flygtninge og krigsfanger i området og så U-534.
Museumschef på Djurslands Museum i Grenaa, Brita Mosdal, kan fortælle historien om ubådens sidste operative dage:
– I starten af maj måned 1945 - sandsynligvis den 3. maj - blev en lille flotille af ubåde - 4 i alt - sendt ud fra Kiel med retning nordpå efter ordre fra admiral Dönitz, der på det tidspunkt havde overtaget kommandoen over de hårdt pressede tyske styrker. Hitler havde jo skudt sig selv i førerbunkeren i Berlin og Det Tredje Rige var ved ramle fuldstændig sammen under presset fra de allierede styrker. Efter sigende havde Dönitz den plan at samle resterne af den tyske flåde i Norge, og her ville han tilbyde sig selv og sine kampstyrker overfor englænderne og amerikanerne i håbet om at de sammen kunne gøre fælles front mod Stalins Røde Hær. Den plan blev som bekendt aldrig til noget, og U-534 nåede ihverfald slet ikke frem. Den var den ene af den lille flotille af ubåde, og den 4. maj ved man med stor sikkerhed, at den lagde sig på bunden af Øresund ud for Helsingør. Her forsvandt den ene af de fire ubåde for aldrig siden at dukke op igen. Ingen ved hvor den er blevet af. Resten fortsatte op gennem Kattegat, og her blev de altså opdaget af engelske fly under sejlads på overfladen tæt ved Anholt. De to af ubådene dykkede ned og fortsatte deres færd mod Norge, mens U-534 tog kampen op mod de engelske flyvere. Der var 52 mand ombord på ubåden, og det var ubådsfolk allesammen. Historier om, at der var højtstående nazi-officerer eller ditto partifolk, er der ikke grundlag for at tro på rigtigheden af. Ubåden blev på et tidspunkt ramt hårdt af en torpedo, og begyndte at synke. 48 besætningsmedlemmer gik straks i bådene, mens 4 ikke i tide nåede at fornemme, at der var fare på færde. De iførte sig redningsveste og satte sig ud for tårnet til ubåden. Her lod de vandet stige indtil de kunne trykudligne, hvorpå de åbnede ubådslugen for at komme ud af ubåden og derpå stige op til overfladen. Én døede af overanstrengelse, en 18-årig telegrafist fik spængt begge lungerne og døede under opstigningen, mens nummer tre drev af pommern til i en enmandsredningsbåd. Den fjerde overlevede og sluttede sig til de 48 andre, der blev reddet ombord i et tysk skib, som sejlede dem til Århus, beretter Brita Mosdal.
Den 5. maj kl. 13.43 gik U-534 ned. En august-dag i 1993 blev den under stor mediebevågenhed hævet op til overfladen igen - og nu har man altså chancen for at se nogle af de mange spændende effekter, der er blevet gravet ud af den gamle nazi-ubåd. Plus mange andre interessante effekter og forordninger fra krigens tid. Langt de fleste ting af lokalt tilsnit og oprindelse.
Muséet holder som allerede nævnt ekstraordinært aften-åbent onsdag den 4. maj kl. 20.00 - 22.00. Entréen vil denne aften være 20 kroner. Der vil blive serveret en kop kaffe til udstillings-gæsterne på denne befrielses-aften.
Valdemar Haumand

Kilde: grenå bladet

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam