Der eksisterer næppe noget andet område i Danmark, som byder på så varierede og charmerende naturoplevelser som Mols-området. Samtidig er dette geografisk ret afgrænsede område spækket med spændende historiske mindesmærker, således at man ikke kan undgå at blive fascineret af denne egns natur og historie.
Der findes da også en del mindre udgivelser om Kalø-egnen og Mols, om Mols Bjerge, molbohistorierne, Ebeltoft, Kalø Slotsruin, men det er netop altsammen små enkeltdele. Først nu kommer et værk, som binder alle disse dele sammen
Bogen er skrevet af Vilfred Friborg Hansen, uddannet historiker og borgmester i Rønde Kommune. Han har boet i området siden 1971 og har i en lang række publikationer øst af sin store viden om Molslandets dramatiske historie.
Bogen hedder »Mols-landet« for at markere, at det er en bog om mere end Mols. Faktisk handler den præcis om det område syd for hovedvej A16, der måske i nær fremtid bliver een af Danmarks første nationalparker, samt næsten den kommende nye Syddjurs Kommune. Den brede titel »Mols-landet« skyldes, at bogen ikke bare handler om Mols, men også om halvøen Hasnæs med Ebeltoft samt landskabet umiddelbart nord for de to halvøer, især Kalø-egnen - samt med enkelte afstikkere bl.a. til Thorsager med Jyllands første bygning opført af mursten, Thorsager Rundkirke.
Navnet »Mols« kommer af det gammeldanske »Mulnæs«, som betyder »det mørke næs«. Det er gennem tiderne også blevet fortolket som det hemmelighedsfulde næs, fordi Mols med sin særegne natur og befolkning, molboerne, har taget sig gådefuldt ud. Bogen er både skrevet for fastboende og for turister og skal opfattes som en hjælp til at aflokke Molslandet dets hemmeligheder og som en øjenåbner, så endnu flere ser Molslandets mange muligheder, hvad angår natur, kultur og friluftsliv.
Bogen er illustreret af fotograf Ian Lukins, født i England, men bosat på Djursland gennem snart mange år. Han elsker at færdes i naturen på skæve tidspunkter med usædvanligt vejrlig, som giver de særprægede belysninger, der gør, at han kan vise de velkendte landskaber, som om vi så dem for første gang.
Bogen er smukt tilrettelagt af idehistoriker Lars Morell, som kender egnen, fordi han i 1998 selv skrev et værk om arkitektur i Molslandet.
Bogen er på 120 sider, inkl. 72 illustrationer i farver samt fem tegnede landkort. Den udgives af Boggalleriet i Rønde, og findes i øvrigt også i en engelsk udgave med titlen »The Mols Country«.
Rønde Kommunes borgmester, Vilfred Friborg Hansen, har skrevet en rigt illustreret bog om Molslandet.
Kilde: grenå bladet
rex