Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Ole Steen Hansen fra Grenaa forfatter til stort værk om Europas og Danmarks befrielse i 1945

Onsdag den 4. maj 2005 er det præcis 60 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. I et stort og omfattende værk fra Borgens Forlag beskriver Ole Steen Hansen fra Grenaa, hvorledes kampen for at befri Danmark og resten af Europa formede sig i 1945.
Bogen hedder »1945 - Kampen for Europas og Danmarks befrielse« og er skrevet af Ole Steen Hansen i samarbejde med Anette Betke. Der er tale om et digert værk på 558 sider, som vil kunne købes for 399 kroner. Bogen udkommer naturligvis på 60 års dagen for Danmarks befrielse onsdag den 4. maj 2005.
Ole Steen Hansen er født i 1957, bor i Grenaa, er uddannet lærer og arbejder som forfatter, fotograf og oversætter.


Han har i forvejen allerede skrevet flere bøger om Anden Verdenskrig for børn og blandt andet oversat Anthony Beevors »Stalingrad« og »Berlin - Faldet 1945« foruden Stephen E. Ambroses »D-Dag« og »Efter D-Dag«. Som en del af sin research til bogen har han studeret planen for »Slaget om Danmark«, som Montgomery’s 21. armégruppe udarbejdede i april 1945 i The National Archives i London. Planen, som blandt andet omfattede muligheden for en landgangsoperation over Lillebælt - hvis tyskerne skulle finde på at sprænge Lillebæltsbroen - viser, at briterne ville gøre flittigt brug af den danske modstandsbevægelse, hvis der skulle kæmpes for at befri landet. Heldigvis overgav tyskerne sig uden kamp.
Det, og meget andet, fortæller Ole Steen Hansen om i »1945«, hvor han tegner et helhedsbillede af situationen i Danmark og Nordeuropa i krigens sidste år. Vi møder blandt andet modstandsmanden C. C. Nielsen, der var fange i tyske fængsler, tugthuse og kz-lejre fra 1943 til 1945, hvorefter han blev soldat i den amerikanske hær. Ole Steen Hansen har også talt med én af de lokale modstandsfolk, forhenværende vaskeriejer Jens Wulff. Han deltog i modstandskampen her i Grenaa, og beretter i »1945« om den skjulte krig mod tyskerne. Herunder nedkastningerne, hvor hans gruppe modtog våben fra England.
I Grenaa gjorde den del af modstandsbevægelse, der endnu ikke havde fået stækket sine vinger af besættelsesmagten, sig den 3. maj 1945 klar til den situation, at krigen kunne komme til byen. Hele byens aktive modstandsbevægelse var nu gået under jorden forskellige steder uden for byen, da de 11 i hytten på Fuglsang Hede var blevet afsløret og arresteret af tyskerne. Det var slut med at leve et normalt liv i dagtimerne. Nu ventede kun slutopgøret.
»Den 3. maj 1945 opholdt jeg mig på en gård på Åstrup Mark sammen med en 6-7 andre«, fortæller Jens Wulff i bogen, og han fortsætter:
»Vi havde spist aftensmad og drukket hjemmebrygget øl, spillet kort og var så gået i seng. Pludselig hørte vi støj, og vi for op i skjorte og underbukser og greb vores våben. Men det viste sig blot at være én af de lokale ledere, der kom for at give ordre til, at der skulle tømmes depoter. Han sagde, at englænderne stod lige uden for Hamburg, så nu skulle vi gøre os klar. Ventegrupperne skulle også mobiliseres. Vi fik ikke sovet den nat. Vi fik samlet gutterne, og så gik vi i gang med at grave våbnene frem fra depoterne. Jeg sad selv i mine forældres dagligstue og styrede begivenhederne. Jeg var nummer tre i ledelsen, men nummer to sad i Århus, hvor Gestapo sørgede for hans »velbefindende«, og lederen havde travlt med en masse, så jeg fungerede som knudepunkt. Om formiddagen den 4. maj gjorde vi et par private biler klar, som vi havde skjult hos en købmand. Jeg kan huske, at benzinen rev i næsen, da vi hældte den på. Om eftermiddagen gik vores folk i gang med at samle alle mændene fra ventegrupperne«, beretter Jens Wulff i »1945«.

Engelske soldater
også interviewet

Ole Steen Hansen har også talt med engelske befrielsessoldater, der deltog i ørkenkrigen mod Rommels Afrika-korps og i fremrykningen op gennem Belgien, Holland og Tyskland frem til Danmark. Og vi hører om enkelte af de otte millioner mennesker, der desperat forsøgte at undslippe Stalins Røde Hær. Gitta Martischewski fortæller om sin dramatiske flugt over isen langs Østpreussens kyst og siden med flygtningeskib til Danmark. Mag. art. i litteraturvidenskab, oversætter og freelance-redaktør Anette Betke, der selv er af tysk afstamning, har skrevet bogens afsnit om de østpreussiske flygtninge, der kom til Danmark i 1945.
Kz-lejrene mærkede også krigens sidste krampetrækninger. Forholdene blev om muligt endnu værre i de allerede umenneskelige lejre. I Bergen-Belsen drev sulten flere fanger til kannibalisme.
Bogen dækker hele 1945 og bygger dels på øjenvidne-skildringer og interviews, dels på arkiv-materiale og en række historiske værker.
Her ses forsiden til den nye bog om befrielses-året 1945. Bogen dækker hele 1945 og bygger dels på øjenvidneskildringer og interviews, dels på arkivmateriale og en række historiske værker.
Ole Steen Hansen fra Grenaa er hovedforfatter på en ny historisk bog omhandlende kampen for Europas og Danmarks befrielse i 1945. Bogen er på hele 558 sider, og udkommer på Borgens Forlag på 60 års dagen for Danmarks befrielse den 4. maj 2005.
Forhenværende vaskeriejer - og modstandsmand - i Grenaa, Jens Wulff, fortæller i bogen om sine oplevelser under jorden den 3. maj 1945 - dagen før befrielsen fra den tyske besættelsesmagt.

Kilde: grenå bladet

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam