2. søndag i maj er det traditionelt Mors Dag.
Sådan har det officielt været i USA, siden skikken her blev grundlagt i 1913.
Siden har mange andre lande kloden rundt også valgt at markere Mors Dag, og i Danmark blev Mors Dag indført i 1928.
Vore dages Mors Dag er altså en ret moderne opfindelse, men for flere hundrede år tilbage i tiden kendte man i England til en form for Mors Dag.
Børn, der tjente hos fremmede, fik lov at tage hjem til forældrene én bestemt søndag om foråret. Børnene havde som regel en buket vilde blomster, frugt eller en kage med til mor, og dagen fik navnet “Motheringday” (hjem-til-mor-dagen).
Det er normalt Anna Jarvis, en ugift kvinde fra Philadelphia, som tillægges æren for at have gennemført det, der først blev en landsdækkende Mors Dag i USA og senere også en smuk skik i mange andre lande.
Anna Jarvis mistede sin elskede moder 9. maj 1906, og hun tog så en stor beslutning: Hun ønskede nemlig, at alle amerikanere skulle ære deres moder netop denne dag.
Frøken Jarvis slog på stortromme for ideen og fik stor
støtte fra flere grupper forretningsfolk. Det førte til, at Kongressen i 1913 gjorde anden søndag i maj til Mors Dag i hele USA.
Mors Dag er grundlæggende en smuk ide, som altså er blevet “opfundet” i hvert fald to gange, for det menes ikke, at Anna Jarvis havde vished om, at hendes “opfindelse” havde en vis lighed med den gamle engelske Motheringday.
Forretningsfolk har været kvikke til at tage traditionen op verden over. Det er en dag, som giver omsætning i ikke
mindst blomsterbutikkerne, men også i lingeributikker, smykkebutikker etc. For intet er for godt til mor - hverken når det er voksne børn, små børn eller farmand der punger ud.
Kilde: Grenå Bladet
rex