Det er vist på tide, vores Redaktør får gjort sig færdig med sin gennemgang af nogle af de vigtigste punkter, der kom frem under den seneste tids mediefokus på Norddjurs Kommune. TV2 Østjylland og Randers Amtsavis/Århus Stiftstidende stod for idéen, som han i store træk synes lykkedes.
Norddjurs og Turismen
Èt af de centrale temaer i udsendelsesrækken om Norddjurs Kommune var, på hvilken måde og om der i det hele taget skal gøres noget for at stimulere den vigende interesse for Norddjursland som turistområde.
Alle de strålende naturmæssige kvaliteter i vores landskab er måske ikke helt nok til at tiltrække de store turistflokke, der drages mod Løkken, som én af programmets indkaldte eksperter udtrykte det. Djursland har sovet i timen, mente han, og slog til lyd for at slå ind på en mere kommerciel måde at markedsføre Norddjurs på.
Specielt ved den afsluttende høring på Gl. Estrup kom det dog til at stå klart, at der er en udbredt skepsis både hos borgere og politikere mod at gøre området til et sted, hvor lokalbefolkningen ikke kan holde ud at være for bare turister. Til gengæld var der stor lyst til at lave en form for styret turisme i vores smukke natur – at satse på nogle helt andre typer turister end dem, der går efter en Løkken eller en Blokhus.
Turister er ikke bare én kategori af mennesker. Der er således masser af folk både nu og i fremtiden, som vil søge til Djursland og holde ferie for at få ro og fred i smukke landskaber. Det er dog undertegnedes faste overbevisning, at det kunne være en virkelig spændende idé, hvis man gjorde noget for at underholde dem om aftenen. Måske kunne dét lige præcis blive grunden til, at de blev ved med at komme igen år efter år, turisterne – hvis det vrimlede med kulturelle indslag rundt i de smukke landskaber!
Med en gennemarbejdet plan for naturbeskyttelseshensyn i den ene hånd og en plan for et ”tæppebombardement” af kulturelle indslag i turistsæsonen i den anden kunne det blive ganske spændende også for de fastboende at være her i højsæsonen. Så kunne vi få masser af gang i turismen uden at sælge for meget ud af ”arvesølvet”!
Et andet af diskussionsemnerne - også inden for turistområdet - var spørgsmålet om kystnære sommerhuses ønskelighed. Hér markerede borgmester Jens Peter Jellesen på høringen sig som varm fortaler for at få så mange af dem som muligt på et begrænset stykke af den 70 km lange kyststrækning i Norddjurs. Faktisk kan det slet ikke svare sig at være imod dem, for de er alligevel på vej, slog han fast. Men de 2 socialdemokrater, Jan Petersen fra Sangstrup og Bent Hansen fra Viborg, var ikke vildt begejstrede ved tanken. De frygter, at en hovedkulds kasten sig ud i at ”plastre landskabet til med sommerhuse” vil føre til befolkningsflugt i stedet for dén tiltrækning af nye skatteborgere, der er så hårdt brug for i området.
Men der er arbejdspladser i at bygge sommerhuse, så derfor er det svært at komme uden om det som ét af midlerne til at komme ud af stagnationsbølgen. Det gør det bare endnu bedre, at der samtidigt er så mange kræfter, som arbejder på at gøre Norddjurs til et anderledes levende og grønt turist-mekka. På dén måde bliver der plads til og brug for både de traditionelt og de mere kreativt tænkende inden for udviklingen af turismen i Norddjurs Kommune.
Kolindsund
Debatten vedr. det ønskelige i at føre Kolindsund tilbage til at være en sø, ligesom før de store landevindingers tid, har raset frem og tilbage, længe inden vi startede med at skrive de første ord i nærværende netavis for 5 år siden. Diskussionen har indimellem været temmelig hidsig mellem på den ene side landmændene i Sundet og naturfredningsforeninger sammen med forskellige politiske grupper på den anden.
Mange ser det som en mulighed med et kæmpepotentiale, hvis man lagde Kolindsund om til at være Danmarks næststørste sø. Man forestiller sig et eldorado for både lystfiskere og ro-entusiaster samtidig med det blomstrende handelsliv, en sådan turistmagnet ville skabe. Bønderne derimod har boet i området i mange generationer, så der er naturligvis nogle stærke følelsesmæssige konflikter dér.
De er naturligvis specielt blevet bakket op af de lokale Venstre-folk, men alligevel er Kolindsund-tanken dukket op som en del af dén turisme-handleplan for både Nørre Djurs, Grenå og Midtdjurs, som for ikke længe siden er blevet vedtaget. Stærke lokale SF-kræfter har gjort deres til at holde liv i drømmen om at fylde vand i Kolindsund, og det var også deres Mads Nikolajsen, som var ”bagmand” for, at tanken nu også blev halet op af hatten som én af løsningerne på at lave udvikling i Norddjurs.
Det betyder imidlertid ikke, at det nu bliver til noget, for, som det også fremgik af høringen, var både lokale socialdemokrater og mange Venstre-folk betænkelige ved at tage forhastede beslutninger om så vigtigt og følsomt et emne. Dog var Jens P. Jellesen overraskende åben overfor en dialog, også selvom det i den sidste ende kunne blive med dét resultat, at sundbønder måtte forlade deres barndomshjem, dog kun mod en klækkelig erstatning.
Der er imidlertid så indviklede og hidtil uløste problematikker omkring et sådant indgreb, at en overrisling af Kolindsund først kan finde sted efter omhyggelige ekspertsonderinger. Kolindsund som sø kom derfor kun til at få en sekundær rolle, da man under udsendelsesrækken skulle drage muligheder frem for øjeblikkelige indsatsområder.
Var der en mening med ”Sådan, Norddjurs!”?
Som vi sagde i starten af denne artikelserie, er det en grundlæggende god idé, at de lokale medier sådan har haft vores område under lup. Jeg deler nemlig ikke dén opfattelse, man i visse kredse har om, at vi på Norddjursland bare skal fortsætte, som vi hidtil har gjort, så skal vi nok få en udmærket fremtid.
Så læner man sig nemlig tilbage og risikerer derved at blive offer for fremtiden med mulig yderligere ministeriel administration, frem for gennem en offentlig debat som denne at finde frem til både muligheder og grænser for vækst.
Så derfor skal der lyde et énstemmigt HURRA! fra Redaktøren og tak til TV2Østjylland/Stiften/Amtsavisen for på denne måde at have bragt os på bane på den positive måde.
Dog et lille hjertesuk ang. høringen: en mindre overfladisk og mere indsigtsfuld mødeleder havde været langt at foretrække!
Kilde: Skrevet af Rex
rex