Rougsoeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Flertal i Grenaa Byråd vil bygge en helt ny svømmehal ved Grenaa Idrætscenter!

Et flertal i Grenaa Byråd bestående af Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti besluttede på sidste uges byrådsmøde, at det, der fremover skal arbejdes hen imod på svømme- og bade-fronten i Grenaa, er en helt ny svømmehal i tilknytning til Grenaa Idrætscenter.
Samme flertal forkastede dermed to andre skitserede muligheder: Dels en renovering og modernisering af den nuværende svømmehal ved Søndre Skole, og dels et kommunalt støttet badelandsprojekt på GD-grunden i samarbejde med ejerne af grunden: Ingeniørfirmaet Jørn Tækker A/S og Sagatex.
Venstre i Grenaa Byråd var modstander af principbeslutningen om at gå efter GIC-løsningen, og stillede i den forbindelse det ændringsforslag at udsætte beslutningen indtil et fællesmøde mellem Grenaa Kommune, GIC-Fonden og Jørn Tækker & Co. var blevet afholdt. Dette med henblik på at finde ud af, om de tre parter i fællesskab ville kunne strikke en løsning sammen, der på én og samme tid kunne give Grenaa en tidssvarende svømmehal uden at kommunen skal sætte flere penge på højkant end byrådet allerede har vedtaget at ville bruge på et svømmehals-projekt.


En dyr løsning for
Grenaa Kommune
Problemet med GIC-løsningen er nemlig den, at man ingenlunde kan lave en ny svømmehal for de 16,5 millioner kroner, som byrådet har afsat til formålet. En ny svømmehal kan næppe laves for under 35 millioner kroner, og det vil betyde, at kommunen som minimum skal skyde yderligere 4,5 millioner kroner ind i projektet for, at det kan hænge sammen rent økonomisk. Venstre-folkene var i øvrigt også stærkt skeptiske overfor resten af regnestykket, der ifølge GIC-Fonden vil kunne gå op via en kombination af indsamling og kommunegaranteret lånefinansiering. Et anslået driftsbudget for en ny svømmehal ved GIC syntes Venstre også så meget luftigt ud, men enden på den næsten 1 time lange debat blev altså, at S, SF og Dansk Folkeparti med 12 stemmer mod 6 vedtog, at det er GIC-løsningen, der er den bedste løsning, og således den man skal arbejde hen imod at få realiseret. Der er dog et pænt stykke vej at gå endnu, før spaden kan stikkes i jorden. Allerførst skal kommunen have tilladelse af Indenrigsministeriet til at gå videre med projektet. Her på tærsklen til en ny strukturreform skal kommunerne nemlig have ministeriel tilladelse til større byggeprojekter. Grenaa Kommune kan således ikke - uden at spørge først - gå ud og bruge 21 millioner kroner på en ny svømmehal. Den videre planlægning afventer således et svar fra ministeriet. Samtidig er planerne om en renovering, modernisering og udbygning af den eksisterende svømmehal stillet helt i bero.

En ny svømmehal
skal der bygges!

Der er ellers bred enighed i byrådet om, at den nuværende henved 35 år gamle svømmehal er mere end udskiftnings-moden, men enigheden hører op omkring, hvor den nye svømmehal skal ligge - og herunder ikke mindst hvad den skal koste!
Socialdemokratiet var på den anden side også stærkt skeptiske overfor økonomien i et badeland på GD-grunden, hvilket Erik Hoberg gav udtryk for på denne måde:
– Vi ved ikke ret meget andet om GD-projektet, end at vi åbenbart kan få det som vi vil ha’ det, hvis blot vi skyder de 16 millioner kroner ind i det. Derudover kalkulerer man med 20 mio. kroner fra Lokale- og Anlægsfonden - som vi ved ikke støtter projekter med privatøkonomiske interesser - mens resten skal lånefinansieres. Jeg kan med andre ord ikke få øje på en privat investor i det her. Det eneste vi har set fra Tækker & Co. er noget flot computer-grafik, og det er alt andet lige lidt for tyndbenet at hænge 16 millioner kroner op på. Vi skal som byråd heller ikke gå ind og støtte en flytning af bymidten, og det vil vi uvægerligt gøre, hvis vi skyder penge i et badeland på GD-grunden, der er tænkt som en kunde-magnet til de butikstyper, der er tænkt ind i projektet, sagde Erik Hoberg, der kun kunne se fordele ved en placering af en ny svømmehal ved GIC.
– Svømmehallen hører i forvejen under GIC, så der vil være åbenbare driftsmæssige fordele ved at placere det hele samlet omkring Idrætscentret. Placeringsmæssigt er der ingen problemer i det, da den gældende lokalplan rummer mulighed for at lave en svømmehal i tilknytning til GIC. Cafeteria-delen er også på plads, idet et sådant er en del af den igangværende udvidelse. Vi har her muligheden for at skabe fremtidens fritids-, fitness- og wellness-center, hvor hele familien - far, mor og børn - kan dyrke forskellige fritidsinteresser samtidig. Mens far ser eller spiller håndbold, smutter mor og børn i badeland/svømmehal - eller omvendt. Et bevægelsens hus, som vil have store samdriftsfordele, og som vil kunne trække masser af borgere fra de andre Djurslands-kommuner til Grenaa. De fleste kender jo i forvejen vejen til Grenaa Idrætscenter. Også turisme-udviklingsmæssigt vil det kunne blive et stort aktiv. Grenaa Vandrerhjem vil selvsagt også kunne drage stor nytte af hvad man næsten kunne kalde et mini-Rønbjerg Center. Og vil en privat investor lave et badeland på GD-grunden, så ingen problemer i det. Det er jo et frit land vi lever i. Men støtte det direkte med kommunale kroner - det synes jeg bestemt ikke vi skal, sagde Erik Hoberg.

Luftig økonomi
i en GIC-løsning

Venstres Hardy Andersen syntes, at økonomien i GIC-projektet så meget betænkelig ud.
– Man kalkulerer med at skulle indsamle 4 millioner kroner, selv om den sidste indsamling til en GIC-udvidelse kun gav 700.000 kroner. Det virker mildest talt urealistisk. På driftssiden regner man med, at det løber rundt med blot 30 ekstra brugere pr. dag. Det skal nok passe, men hvis de 30 ekstra brugere melder sig ind i en brugerforening, så skal vi som kommune stille lokalerne gratis til rådighed, og så hænger dette regnestykke jo heller ikke sammen. Det er også et rigtigt badeland, vi gerne vil have i Venstre, og det er bestemt ikke det man får ved GIC-løsningen. Og man kan ikke skose projektmagerne på GD-grunden for ikke at præsentere tingene på et mere konkret grundlag. Det har der dels ikke været tid til, og kommunen har jo heller ikke just givet dem redskaber til at kunne gøre det bedre. Og penge fra Lokale- og Anlægsfonden er bestemt ikke udelukket, idet man jo bare laver en driftsfond omkring projektet, sagde Hardy Andersen.
Partifællen Knud Kildal sagde, at Venstres holdning var at få lavet nogle tidssvarende svømmefaciliteter, hvor man fik mest muligt for de kommunale kroner. Og udsigten til at sprænge anlægsrammen for 2006 - i en tid med begrænsede udfoldelsesmuligheder - nok ikke var den rigtige vej at gå.
– Der er jo ikke »kun« 21 millioner kroner, men 31 millioner kroner, eftersom de 10, der skal lånefinansieres jo skal have en kommunegaranti - og så tæller de med i rammen, sagde Knud Kildal.

Skolesvømning
i et badeland??

Socialdemokraten Leif Lahn Jensen var ikke vild med idéen om skolesvømning i et privat drevet badeland.
– Det er vist ikke noget man ser ret mange steder. De to ting blandes ekstremt sjældent, og det er der nok en god grund til. Men vi blokerer jo ikke for noget ved at lave en ny svømmehal ved GIC. De kan jo bare lave deres vandland hvis de vil. Jeg er helt og aldeles overbevist om, at et svømmehals-projekt ved GIC vil være et scoop for børnefamilierne i området, et scoop for bosætningen og et scoop for vores turisme. Derfor skal vi naturligvis gøre det, hvis ministeriet giver grønt lys og vi kan få økonomien til at hænge sammen, sagde Leif Lahn.
Venstres gruppeformand Svend Brandstrup Hansen syntes, at det var uheldigt, at man med et ja til GIC-løsningen dermed sagde nej til at samarbejde med en privat investor.
– Det ser man socialdemokrater gøre andre steder i landet, og jeg har svært ved at se, hvorfor noget tilsvarende ikke skulle kunne lade sig gøre her, sagde han.
Socialdemokraten Niels Erik Iversen bemærkede i den forbindelse, at der var blevet holdt masser af møder med den private investor, der også har forklaret sig direkte overfor et samlet byråd.
– Beslutningsgrundlaget er derfor udmærket, og vi behøver ikke at hoppe på Venstres forhalings-taktik. Hvis et flertal af Grenaa Byråd beslutter, at en svømmehal ved GIC er den bedste løsning, så er det naturligvis det vi skal gå efter, sagde han.
Og det besluttede flertallet så ved at stemme imod Venstres ændringsforslag, der kun fik støtte fra Venstre-folkene Kirsten Jensen, Niels Rovsing, Kai Hansen, Hardy Andersen, Knud Kildal og Svend Brandstrup Hansen. Jørgen Katholm havde forladt mødet på daværende tidspunkt, og Pia Bjerregaard har jo forladt Venstres gruppe til fordel for Socialdemokratiet, omend hun optrådte som løsgænger på sidste uges byrådsmøde, idet den endelige optagelse i partiet og S-gruppen ikke var helt på plads. Hun stemte imod Venstres ændringsforslag sammen med SF’eren Tom Mortensen, Dansk Folkepartis Bent Andersen og de 9 socialdemokrater - med den ikke uvigtige tilføjelse, at halinspektøren i GIC, Valdemar Haumand, havde forladt byrådssalen og overladt sin plads til suppleanten Bettina Popp. Han var naturligvis inhabil i sagen.
Derefter blev princip-beslutningen om at gå efter GIC-løsningen vedtaget uden yderligere afstemning. Dog forlangte Venstre at få medsendt en forespørgsel omkring sagen til Indenrigsministeriet vedlagt den ansøgning, der nu indsendes til ministeriet med henblik på at få godkendt GIC-projektet.

Kilde: Grenå Bladet

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam