Af MF Anne-Mette Winther Christiansen (V)
For mig hersker der ingen tvivl om at VK-regeringen overtog en integrationsindsats, der lå i ruiner, og det var præcis derfor vi strammede op.
Jeg vil gerne nævne nogle af de ting, VK-regeringen har sørget for siden 2001:
Der er starthjælpen, som betyder, at det nu kan betale sig at arbejde. Den virker så flere nu bliver selvforsørgende.
Kommunerne skal nu trække i ydelsen, hvis folk ikke passer deres sprogundervisning, eller aktivering (jeg så i øvrigt gerne, at der var flere sagsbehandlere, der fulgte den lov).
Kommunerne skal lave bindende, individuelle kontrakter målrettet arbejdsmarkedet, og kommunerne skal tilbyde sprogundervisning udenfor arbejdstiden eller på arbejdspladsen.
Kommunerne får nu penge til at hjælpe familiesammenførte ind på arbejdsmarkedet. Under den tidligere regering fik de familiesammenførte lov til at passe sig selv.
Regeringen belønner nu de kommuner, der får nyankomne i fast arbejde, eller hvor de nyankomne består deres danskprøve. For fast arbejde belønnes kommunen med 30.000 kr. og 20.000 kr. for bestået danskprøve. I 2004 som var første år med bonusordningerne - fik kommunerne belønning for at have fået 1494 personer i arbejde og belønning for, at 1274 bestod danskprøven.
Staten har indgået en overenskomst, der betyder, at de statslige arbejdspladser nu åbnes med integrationsstillinger, hvor den ansatte får 80% af lønnen for at arbejde 80% af normal arbejdstid, mod til gengæld at uddanne sig i 20% af tiden.
Integrationsministeriet har med den landsdækkende kampagne »Brug for unge« opfordret unge indvandrere til at søge i politi, forsvar og på social- og sundhedsuddannelserne, hvor der er gode beskæftigelsesmuligheder.
Integrationsministeriet har arbejdet for at der oprettes lektiehjælpscafeer - p. t. er der etableret 45.
Regeringen er ved at undersøge hvad der skal til for at komme ghettodannelsen til livs, men allerede fra 1. juni får kommunerne ret til at afvise tilflyttere fra andre kommuner, hvis de er på kontanthjælp. Det fungerer godt nogle steder, men nu skal vi have det udbredt til alle kommuner med problemramte boligområder.
Der er afsat 133 mio. kr. til beskæftigelsesindsats og frivilligt arbejde i de problemramte boligområder.
Men det er altså ikke statens ansvar alene at integrere, og det er ikke statens eller folkeskolens ansvar alene at opdrage de tosprogede børn, så de bliver en del af det samfund de bor i.
Det er min klare overbevisning, at den opgave, der hedder børneopdragelse, suverænt ligger hos forældrene og ingen andre.
Når man har besluttet sig til at få børn, så har man i den beslutning også forpligtet sig til give børnene en opdragelse, som gør, at de kan begå sig i vores samfund.
Kilde: grenå bladet
rex